Prva pomoč: Koh Lipe (Tajska)

Koh Lipe je otok na jugu zahodne obale Tajske. Ima tako turkizno barvo morja, da bi se skoraj lahko primerjala z Zanzibarjem. Midva sva tukaj našla vse, kar sva iskala. Poceni bambusovo hiško na najlepši plaži, dobro kavico zjutraj, dobro družbo, toplo vodo za namakanje ob sončnem zahodu. Še motorja nisva rabila, ker se otok da prehoditi. Kaj hočeš lepšega?

Koh Lanta, Tajska

Kako priti na Koh Lipe?

Prednost Tajske je, da lahko iz vsakega mesta dobiš prevoz kamorkoli želiš. Lahko povprašate v nekaj agencijah, da dobite tisto najboljšo ceno. Najdražja in najbolj udobna opcija je seveda letalo do Tranga + kombi in trajekt do Koh Lipe. Ostale poti so kombinacija trajektov, busov in kombijev. Zadeva je precej dobro organizirana, pa vseeno računajte na kakšno zamudo. Potovanje po kopnem in morju je precej potratno. Cenejši leti so iz mesta Hat Yai, od koder potem lahko vseeno uredite organiziran prevoz v lokalni agenciji, ki vas bo peljal do Koh Lipe. Če iščete hotel v Hat Yai-u blizu letališča, poglejte Seree Grand Resort (zastonj pick up iz letališča). Je pa precej daleč od mesta, okoli 10km.

Kje spati na Koh Lipe?

Midva sva prišla na Koh Lipe iz Koh Lante. Na Koh Lipe boste prispeli najprej na vodno pisarno z trajektom. Tam boste morali plačati vstopnino v narodni park – 200 THB. Zadržite ta listek, ker ga rabite, ko greste na island hopping! V ‘pisarni’ kupite tudi karto za prevoz z longtail čolnom za enotno ceno 50 THB na osebo. Izstopili boste na Pattaya beach, ki je sicer lepa, ampak ima veliko prometa s čolni. Lahko si uredite lokalni taksi (povečan motor) ali pa greste peš, ker je otok res majhen. Prenočišča so po celem otoku, ampak za naju najlepša so na sunrise beach, kjer je voda še posebej turkizna.

Midva sva spala v Warin guesthouse (ampak ne beach resort, ker sta dva), ki ga upravlja en starejši striči, ki zna ravno 7 besed angleško. Seveda tega ni na bookingu, zato ne morete rezervirati vnaprej. Ima okoli 100 zelo enostavnih bungalovčkov na plaži različnih cen. Prva vrsta je 1200 THB, potem so 1000 THB, bolj zadaj pa 800 THB in 700 THB. Če ostanete dlje časa, se seveda lahko zmenite za nižjo ceno (razen v prvi vrsti, ki je precej zaželjena – tukaj kar piha!), mesečna cena pa je celo 15.000 THB. Tukaj ni tople vode (midva je ne rabiva) in wc je treba zalivati z lavorčkom. Wifija ni!

Baje je dobra opcija za tiste, ki rabite malce več – Salisa Resort. Za več opcij na Koh Lipe pa poglejte tukaj.

Kje jesti na Koh Lipe?

Nama se cene zdijo na Koh Lipe še cenejše kot na Koh Lanti. Izbire je veliko (walking street je pol restavracij), tukaj boste našli tudi dobre in ne predrage pice pa indijsko hrano itd. Nama je bil zajtrk zelo všeč v Sunrise Restaurant, prav tako kapučino z veliiiiko trde penice 🙂 Našla sva tudi avtomat za vodo (za vse tiste, ki vam ni vseeno do okolja in bi radi zmanjšali porabo plastenk – kar zelo pozdravljava) – je nasproti indijske restavracije Mumbai.

Poskusila sva tudi ribji buffet all you can eat za 500 THB, kjer lahko poješ kolikor hočeš, v eni uri in pol. Sicer hrana ni najboljša, je pa prijetna izkušnja in priporočava za vse morskojedce, vsaj za zabavo!

Najboljša restavracija na tem otoku je za naju Aroy Dee (in njen ocvrt piščanec z rižem in jajčko, nom!). Če ste našli avtomat za vodo, nadaljujte naprej (stran od walking streeta) in na desni strani se bo kmalu pokazala ta mala restavracija (za eno večjo s čudnim imenom).

Na Lipe je več lokalni marketov in tudi dva 7/11, kjer pa so cene recimo malce dražje kot na Lanti. Tukaj so tudi ATM (strošek bankomata je tukaj namesto 200 – 220 THB. Ni pralnih strojev za uporabo, lahko pa date prat tetkam, ki to ponujajo za 860 THB/kg oz si sami operete (pralni prašek za 15 THB).

Kaj videti na Koh Lipe?

Izleti do sosednjih otočkov s snorklanjem so super fini in ne predragi. Cena za turo A je 450 THB, za turo B pa 650 THB (bolj oddaljena). Če vas je več, lahko najamete privat ladjico za 1500 THB, ki sprejme okoli 8 ljudi. nekaj je terba doplačati za hrano in pijačo in maske. Glede na to, d asva videla že kar nekaj koralic, lahko rečeva, da so tukaj zelo lepo ohranjene. Tudi kar nekaj ribic se je dalo videti!

Sunset beach se ne more primerjati z sunrise, pa še čisto na koncu sunrise plaže lahko gledate čudovit sončni zahod.

Lahko si ogledate Koh Lipe z višine iz viewpointa. Pot je kratka, okoli 10 min in ponavadi ni ljudi. Vzamite s seboj kaj za pit (lahko tudi pivce) in nekaj proti komarjev. Da se priti tudi v natikačih.

Valuta

1 EUR = 36 B

Nekaj uporabnih besed v tajskem jeziku

Dober dan: Sawadee khaa (ž)

Dober dan: Sawadee Kap (m)

Hvala: Kop khun khaa (ž)

Hvala: Kop Khun kap (m)

Vpiši svoj komentar ...

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published.