Trenutno smo doma

Azija

Prva pomoč: Jezero Inle (Mynamar)

22 km dolgo Inle jezero je znano po zanimivem načinu ribolova, kjer ribič z eno nogo lovi ravnotežje, z drugo pa manevrira veslo. Za lovljenje rib so včasih uporabljali zelo fotogenične vrše, sedaj pa uporabljajo mreže. Če greste na izlet z ladjico, lahko vidite par “igralcev”, ki še vedno uporabljajo starejšo metodo.

Pozor: Myanmar (Burma) v tem trenutku še ni prilagojen za backpackerski turizem, guesthouseov ni veliko, imajo višje cene in se hitro zapolnijo (poleg tega jih je dobro rezervirati vsaj nekaj dni v naprej). Turiste se večinoma usmerja na turistične avtobuse in midva kar nisva uspela najti poceni lokalnega prevoza. Za nekatera mesta ali znamenitosti so visoke vstopnine oziroma turistične takse. Najbrž se bo to z leti spremenilo. Upava.

Najcenejši prevoz do Nyaung Shwe (mesto ob jezeru Inle) je avtobus iz enega od glavnih mest (po pravici povedano je najcenejša opcija vlak, vendar traja vožnja enkrat dlje kot z avtobusom). Cena avtobusa iz Yangona je 11-20 $, iz Bagana 9-11 $, iz Mandalaya 12 $,  iz Hsipawa 11 $. Cene se lahko razlikujejo, saj imajo različni prevozniki različne opcije (navadni, 1. razred, VIP). Predlagava vam, da si avtobus rezervirate nekaj dni vnaprej, ker se zna zgoditi, da bodo na voljo le dražje opcije in da vzamete na avtobus topla oblačila, ker so nekateri res ledeni.

Avtobus vas bo odložil na cesti, 10 km stran od jezera, in tam boste primorani najti prevoz do jezera. Taksisti hočejo 10.000 MMK (lahko ga dobite za 7.000 MMK), jeepney podobno, če pa niste prišli sredi noči, lahko počakate da se napolni skupen jeepney (1000 MMK), ki je najcenejša opcija. Slednji začno voziti okorog 6 h zjutraj.

Tourist entrance fee (vstopnina za v mesto) za jezero Inle je 10 $ (ali 10 eur ali 10500 MMK) in velja 7 dni.

Najcenejši guesthouse sva našla blizu samega jezera – Diamond Star guesthouse (16 $ za dva, baje lahko prespiš tudi v sobi za enega zaradi večje postelje). Zajtrk je vključen v ceno. Sposoja kolesa 1000 MMK.

Za izlet po jezeru boste odšteli 9 $, +5 $ za podaljšanje poti na jug in +3 $ za ogled sončnega zahoda. Obiskali boste veliko trgovin, nama je bil najbolj všeč ročno izdelovanje dišečih cigar. Pozor: Kosilo na jezeru je precej drago.

Restavracij je ogromno, vendar niso tako poceni kot street food v Yangonu. Z malo truda lahko najdete obroke za okoli 2000 MMK.

Samo v tem mestu lahko kupite izdelke iz lotusove niti, ki je še dražja kot svila. Lahko se zapeljete do vinske kleti (30 min s kolesom) in degustirate 4 njihova vina za 2 $.

1 eur = 1100 MMK

Živjo = Mingalaba
Hvala = Čizutembade

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Predlog potovanja: 3 tedne na Tajskem (z otroki)

Pred leti sva že spisala dva predloga poceni potovanj na Tajsko, s poudarkom na...

Božič na drugem planetu

Ne bo kuhančka. Ne bo snega. Ne bo ledenih sveč in svečk iz nosa....

Popotniška kondicija

Ležiš v posteji, zavit v odejo, piješ jutranjo kavico in midva ti na Facebooku...

Kaj Mic dela na poti?

Mic ima v svojem miselnem planerju ta članek napisan že dolgo časa. In ker...

Nusa Penida. Bali pred 30 leti.

Ne zamerite nama, ker se malce manj javljava na blogu. Sva precej aktivna na...

Potovanje po Japonski: Poceni hrana

Japonska ni le sushi. Pravzaprav, če dobro pomislim, naju prvih nekaj dni najinega 35-dnevnega...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime