Prva pomoč: Iz Tajske v Laos po kopnem

Razgled iz najinega guesthousa v mestu Chiang Khong na reko in Laos. V prispevku pa vse informacije kako priti iz Tajske v Laos.

Najbolj pogosta pot iz Tajske v Laos je preko mesta Chiang Khong. Iz Chiang Maia ali Chiang Raia se z busom odpravite v to majhno mestece, ki je namenjeno ravno prehodnim turistom, ki želijo na enostaven način priti iz Tajske v Laos po kopnem.

Pozor: Denar za prvo silo lahko zamenjate na tajski ali laoški meji za precej slab menjalni tečaj. Na Tajskem se laoške kipe vnaprej precej težko dobi, na avtobusnih postajah (od koder boste tisti dan potovali naprej po Laosu) pa ni menjalnice.

Zjutraj imajo organiziran kombi iz mesta do meje za 50 THB (okoli 10 km). Tam greste najprej peš čez tajsko mejo, kjer vam pregledajo potni list, če ste pravočasno zapustili Tajsko. Potem greste  z avtobusom (20 THB) po ‘no man’s land’ do laoške meje, kjer najprej pred okencem izpolnite dva obrazca in ju z eno majhno osebno sliko oddate prvemu gospodu. Za naslov v Laosu napišite ime hotela, tudi, če ga niste rezervirali. Na naslednjem okencu vas bodo čez nekaj časa (10 min) poklicali po imenu (raje stojte kje blizu, ker je izgovorjava bolj slaba) in takrat boste plačali znesek 30 $ (jap, Slovenci imamo eno izmed cenejših viz v Laosu). Viza on arrival traja 30 dni. Pozor: Vizo za Laos je najbolje plačati v $. Zakaj? Poleg dolarjev, lahko plačate samo še z bahti, vendar je znesek veliko večji (1500 THB = skoraj 50 $).

Tako, pa imate vizo za Laos! Najbližje mesto je Huay Xai, zato se lahko ustavite tam, drugače pa imate več kot dovolj časa, da pridete do naprimer Luang Namthe ali celo Luang Prabanga. Zunaj meje poiščite skupen prevoz z jeepom do avtobusne postaje/mesta, ki stane 10.000 LAK/osebo (od vas bodo želeli 25.000 LAK, vendar vztrajajte pri redni ceni, ker je samo par kilometrov). Na avtobusni postaji lahko kupite karto za avtobus (cene so napisane na steni), blizu postaje je tudi nekaj restavracij, kjer lahko pojeste juho z rezanci za 15.000 LAK ali fried rice za 30.000 LAK.

Vpiši svoj komentar ...

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published.