Prva pomoč: Luang Namtha (Laos)

Vasica z lesenimi hišami, ki sva jih videla pri trekingu okoli Luang Namthe, Laos.

Luang Namtha je majhno gorsko mestece, ki ga obiščejo turisti, željni trekkinga med gorskimi vasicami.

Do Luang Namthe lahko pridete iz Huay Xaia v Laosu (ali pa kar direktno iz meje z Tajsko, iz mesta Chiang Khong). Avtobus iz Huang Xaia stane iz 60.000 LAK in traja 4 ure. Avtobusna postaja je od mesta Luang Namtha oddaljena 10 km in skupen prevoz stane 10.000 LAK/osebo (vozniki želeli 20.000 LAK). Vztrajajte pri normalni ceni, ker se bo našel nekdo, ki vas bo peljal za to ceno. Malce težje je, če ste sami ali pa če je večer.

Luang Namtha ima več guesthouseov, ki imajo večinoma podobne cene (70.000/80.000 LAK za sobo s kopalnico), midva sva našla Thi Dam guesthouse 10 min stran od centra, ki ima bungalove s pogledom na riževa polja za 60.000 LAK.

Restavracije so malce dražje kot na Tajskem (20.000 – 50.000 LAK), na nočnem marketu v centru mesta pa si lahko privoščite papajino solato (15.000 LAK), sok iz svežega sadja (10.000 LAK) ali meso na žaru. V mestu je tudi večji market, kjer prodajajo sadje in zelenjavo, vaflje, sladice … Tam lahko najdete tudi enostavne restavracijo, ki nudijo juho z rezanci.

Pozor: tri tetke, ki prodajajo spominke (pa tudi travo in opij) so noro nadležne, zato boste redkokdaj jedli v miru. Najboljša taktika je, da jih lepo pozdravite, potem pa ignorirate in pijete svojo jutranjo kavo.

Agencij za trekking je veliko in večina ljudi se odloči za 2-dnevni trekking. Nekateri trekkingi so res dragi (120 $/dan za dva), midva sva lahko znižala ceno na 50 $/dan za dva pri manjši agenciji Eco Nature Trail.

1 eur = 8500 LAK

Živjo = Sa ba di
Hvala = Kap čai

Comments are closed.