Prva pomoč: Hsipaw (Myanmar)

Hsipaw nudi najboljši trekking v Burmi (Mynamar). Na sliki so otroci iz gorskih vasic. Te poti večina turistov ne pozna, zato je ta izkušnja res posebna.

Hsipaw je majhno mestece oziroma bolj vas, ki je iztočišče za luškane enodnevne izlete ali pa malo daljši trekking okoli čajnih plantaž in hribovskih vasic. Najin terkking iz Hsipava do Kyaukme (sosednje mesto) je bil ena izmed najlepših izkušenj v letu potovanja po Aziji.

Vožnja z vlakom do Hsipawa velja za eno najbolj zanimivih voženj na svetu. Iz Mandalaya greste ob 4 h zjutraj in se na skakajočih tirih vozite 11 ur za 4 $ ali iz Pyin oo Lwina za 3 $. Vlak bo naredil celo manjši postanek na znanem Gokteik viaduktu. Najcenejša možnost iz Mandalaya je pick-up za 1500 MMK, ki traja 6 ur. Vožnja z avtobusom iz Mandalaya traja okrog 5 ur in stane 4.000 – 5.000 MMK, iz jezera Inle (oz Nyaung Shwe) pa 16.000 MMK.

Predstavniki iz guesthouseov vas bodo čakali na železniški postaji in vam ponudili zastonj prevoz. Če vam prenočišče ni všeč, se vseeno lahko sprehodite dalje po tem majhnem mestecu. Yee Shin guesthouse je ena izmed cenejših opcij za 5 $ na osebo (z zajtrkom). Tukaj imate možnost za najboljši trekking v Burmi. V tem guesthouseu je delal tudi vodič Axsai, s katerim sva šla na 5-dnevni trekking (axsaimym@gmail.com, njegova FB stran). Kolo sposojajo za 500 MMK/dan.

Čeprav je Hsipaw precej majhen, se prav zaradi spoščenega vzdušja splača ostati vsaj nekaj dni. Hrana je poceni (okoli 1.500 MMK), Mr. Shake ima odlične šejke (lahko si namešate svojega), spijete lahko dobro kavico ob pogledu na reko ali poceni točeno pivo pri Mr. Food (hrana ni tako dobra). Midva sva bila čisto presenečena nad grozovito zgodbo v Shan palace, ki jo pripoveduje sorodnica izginulega Shan princa. S kolesom lahko raziskujete bližnjo okolico Hsipawa in tamkajšnje starodavne templje in samostane, pojeste kaj slastnega iz vrta Mrs. Popcorn, zvečer pa gledate sončni zahod na enem izmed hribov.

1 eur = 1100 MMK

Živjo = Mingalaba
Hvala = Čizutembade


Azija zna biti glede hrane precej težavna in ker naš prebavni sistem pogosto ni vajen tamkajšnje hrane (in stopnje čistote), si lahko prihranite nekaj težav in s seboj vzamete probiotike WAYA LGG. Manj časa na wc-ju in več v akciji 🙂


 

Vpiši svoj komentar ...

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published.