Prva pomoč: Mandalay (Myanmar)

Na hribu v Mandalayu ob sonlnem zahodu pridejo menihi, ki se želijo poovarjati s turisti in vaditi angleščino.

Zaradi templjev, ki jih srečate prav na vsakem koraku,  se bivša prestolnica Myanmara blešči … bleščeče zlato.

Najverjetneje boste v Mandalay prišli z avtobusom. Iz Yangona boste plačali 1.500 MMK, iz Bagana 14.000 MMK (16.000 MMK za minibus), iz jezera Inle 9.000 MMK, z jeepneyem iz Pyin U Lwin za 1.500 MMK. Iz avtobusne postaje v Mandalayu (Highway Bus Station) morate priti do mesta. Taksi zbarantaje za 6.000 MMK, lahko pa stopite ven proti zahodu, na večjo cesto s semaforji in dobite prevoz v jeepneyu za 500 MMK.

V Mandalay lahko pridete tudi z vlakom, vendar vožnja traja dolgo časa (vlak tudi zelo skače), zato predolge vožnje niso najbolj udobne (raje iz Hsipawa ali Pyin U Lwina). Če boste v Mandalay leteli, boste za taksi do mesta plačali 12 $, za skupen prevoz pa 5 $. AirAsia in Golden Myanmar Airlines nudita zastonj shuttle bus do mesta (in obratno).

Hoteli so v Mandalayu precej dragi. Midva sva spala v enem izmed cenejših – Garden Hotel za 20 $ na sobo z zajtrkom. Hrana je dobra in se dobi zelo poceni (od 1500 MMK dalje ). Kolo si lahko sposodiš za 2.000 MMK na dan, motor pa 8.000 MMK.

Mandalay ponuja veliko zanimivosti. Palača, vstop v mesto Inwa, Shwenandaw Monastery in še nekaj drugih stvari je vključeno v vstopnico za 10 $ (ki sva jo sicer kupila, pa nekako nisva bila navdušena – palača naju je sploh razočarala). Veliko lepih templjev, samostanov in zlati Mandalay hrib so namreč zastonj. U Bein bridge, ki krasi naslovnico Lonely Planeta, je oddaljen 20 min z motorjem in je najlepši ob sončnem zahodu.

1 eur = 1100 MMK

Živjo = Mingalaba
Hvala = Čizutembade


Azija zna biti glede hrane precej težavna in ker naš prebavni sistem pogosto ni vajen tamkajšnje hrane (in stopnje čistote), si lahko prihranite nekaj težav in s seboj vzamete probiotike WAYA LGG. Manj časa na wc-ju in več v akciji 🙂


Vpiši svoj komentar ...

Loading Facebook Comments ...

4 Comments on “Prva pomoč: Mandalay (Myanmar)

 1. hoy stoyka, v kratkem se odpravljam v burmo pa me zanima, a je smiselno kupit malaron (tablete proti malariji). Kaj pravis? Ne bom rinil po jungli, planiram obisk mandalaya, inle lake in bagan.

  Pa se to, a mas mogoce za priporocit kak dober jazz pub al pa lokal z lokalno glasbo v kaksem mestu tam? Thnx

 2. Živjo j! Kdo pa si? Po nickname-u ciljam na gimnazijo 🙂
  Mislim, da ni potrebe, raje skrbi da te komarji ne pikajo. Antimalariki so malce neugodna zadeva za svetovanje, to je pač moje mnenje. Ko sva bila midva tam, je bilo ‘western’ lokalov praktično nič, se pa baje hitro razvija. Vem, da so imeli nek teater, ki je govoril o zgodovini, za jazz bi pa skoraj rekla, da še niso prišli do tja 😀 Pomoje ti bo najbolj pomagal Tripadvisor in Facebook events 🙂 Če te zanima lokalno, lahko obiščeš tempelj, kjer menihi molijo/meditirajo – se sliši kot pesem.

 3. Super, hvala. Templje že poznam iz drugih držav in bom vsekakor obiskal kakšnega tam. Seveda se bom probal izogibat pikom ampak za vsak slučaj razmišljam še za tablete, ker je to območje vseeno statistično najbolj riskantno od okoliških držav, kokr slišim.
  Ja res je gimnazija. Kje so te casi, a ? 😀

 4. Daaaaaleč 😀
  Seveda, sam presodi. Ne vem, kako je z realno rizičnostjo, ker če gledaš na naši strani za tropsko medicino je skoraj vse malarično območje, dejansko pa zelo malo ljudi dobi malarijo. Midva sva bila tam en mesec in ni bilo nič.
  No, uživaj, pa poročaj! Burma je zelo lepa <3

Leave a Reply

Your email address will not be published.