Spet smo doma

Azija

Prva pomoč: Mandalay (Myanmar)

Zaradi templjev, ki jih srečate prav na vsakem koraku,  se bivša prestolnica Myanmara blešči … bleščeče zlato.

Najverjetneje boste v Mandalay prišli z avtobusom. Iz Yangona boste plačali 1.500 MMK, iz Bagana 14.000 MMK (16.000 MMK za minibus), iz jezera Inle 9.000 MMK, z jeepneyem iz Pyin U Lwin za 1.500 MMK. Iz avtobusne postaje v Mandalayu (Highway Bus Station) morate priti do mesta. Taksi zbarantaje za 6.000 MMK, lahko pa stopite ven proti zahodu, na večjo cesto s semaforji in dobite prevoz v jeepneyu za 500 MMK.

V Mandalay lahko pridete tudi z vlakom, vendar vožnja traja dolgo časa (vlak tudi zelo skače), zato predolge vožnje niso najbolj udobne (raje iz Hsipawa ali Pyin U Lwina). Če boste v Mandalay leteli, boste za taksi do mesta plačali 12 $, za skupen prevoz pa 5 $. AirAsia in Golden Myanmar Airlines nudita zastonj shuttle bus do mesta (in obratno).

Hoteli so v Mandalayu precej dragi. Midva sva spala v enem izmed cenejših – Garden Hotel za 20 $ na sobo z zajtrkom. Hrana je dobra in se dobi zelo poceni (od 1500 MMK dalje ). Kolo si lahko sposodiš za 2.000 MMK na dan, motor pa 8.000 MMK.

Mandalay ponuja veliko zanimivosti. Palača, vstop v mesto Inwa, Shwenandaw Monastery in še nekaj drugih stvari je vključeno v vstopnico za 10 $ (ki sva jo sicer kupila, pa nekako nisva bila navdušena – palača naju je sploh razočarala). Veliko lepih templjev, samostanov in zlati Mandalay hrib so namreč zastonj. U Bein bridge, ki krasi naslovnico Lonely Planeta, je oddaljen 20 min z motorjem in je najlepši ob sončnem zahodu.

1 eur = 1100 MMK

Živjo = Mingalaba
Hvala = Čizutembade


Azija zna biti glede hrane precej težavna in ker naš prebavni sistem pogosto ni vajen tamkajšnje hrane (in stopnje čistote), si lahko prihranite nekaj težav in s seboj vzamete probiotike WAYA LGG. Manj časa na wc-ju in več v akciji 🙂


katkoc
katkochttps://www.povsodjelepo.com
Hi. My name is Katja, I'm a pharmacist by profession but now I'm on a different journey. It's not that soul-searching-finding-yourself kinda thing. It's more about expanding horizons and thinking outside the box! Meeting new people and discovering different cultures gets me going. I'll also be on the lookout for medicinal plants and natural cosmetic ingredients as I've been working on this field past three years at the Faculty of Pharmacy. I love to read and never leave home without my Kindle. I'm learning to play ukulele and Mic is teaching me to play chess. Our goal is to learn as many new things as we can :) German is one of them. For the end I'll just leave you with this quote. ''Everyone you will ever meet knows something you don't.'' Bill Nye

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Aluwita, aluwita! (Mentawai, 1. del)

"6 milijonov," je rekel, ko smo z nekaj vljudnostnimi frazami prebili led. "6 milijov,...

Zeleno, ki te ljubim zeleno

Keralo za enkrat doživljam kot zeleno-modro oazo sredi sivih mest in s hrupom prepojenih...

Treking iz Hsipawa do Kyaukme (Myanmar/Burma)

Čeprav v Myanmar dere (dobesedno!) milijone turistov, se v tej zlati državi še vedno najdejo...

Roadtrip (2. dan) – Mae Salong

Najin vegetarijanski roadtrip gre kot po maslu. Pristala sva namreč v mestu, ki očitno...

Pregled financ po 365 dneh potovanja.

Koliko sva zapravila na najinem enoletnem potovanju in za kaj.

Kratek vodnik po Banda Islands

Res iz srca privoščiva vsakomur vsaj nekaj dni na tem otočju. Naj ne bodo...

Utrinki

Komentarji

 1. hoy stoyka, v kratkem se odpravljam v burmo pa me zanima, a je smiselno kupit malaron (tablete proti malariji). Kaj pravis? Ne bom rinil po jungli, planiram obisk mandalaya, inle lake in bagan.

  Pa se to, a mas mogoce za priporocit kak dober jazz pub al pa lokal z lokalno glasbo v kaksem mestu tam? Thnx

 2. Živjo j! Kdo pa si? Po nickname-u ciljam na gimnazijo 🙂
  Mislim, da ni potrebe, raje skrbi da te komarji ne pikajo. Antimalariki so malce neugodna zadeva za svetovanje, to je pač moje mnenje. Ko sva bila midva tam, je bilo ‘western’ lokalov praktično nič, se pa baje hitro razvija. Vem, da so imeli nek teater, ki je govoril o zgodovini, za jazz bi pa skoraj rekla, da še niso prišli do tja 😀 Pomoje ti bo najbolj pomagal Tripadvisor in Facebook events 🙂 Če te zanima lokalno, lahko obiščeš tempelj, kjer menihi molijo/meditirajo – se sliši kot pesem.

 3. Super, hvala. Templje že poznam iz drugih držav in bom vsekakor obiskal kakšnega tam. Seveda se bom probal izogibat pikom ampak za vsak slučaj razmišljam še za tablete, ker je to območje vseeno statistično najbolj riskantno od okoliških držav, kokr slišim.
  Ja res je gimnazija. Kje so te casi, a ? 😀

 4. Daaaaaleč 😀
  Seveda, sam presodi. Ne vem, kako je z realno rizičnostjo, ker če gledaš na naši strani za tropsko medicino je skoraj vse malarično območje, dejansko pa zelo malo ljudi dobi malarijo. Midva sva bila tam en mesec in ni bilo nič.
  No, uživaj, pa poročaj! Burma je zelo lepa <3

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime