Trenutno smo doma

Azija

Prva pomoč: Otok Ai, Banda (Maluku, Indonezija)

Otok Ai je eden izmed otočkov Banda in nudi prvovrstno snorklanje. Potapljanje iz otoka ni možno, ker sta edini potapljaški šoli v Bandaneiri, torej na glavnem otoku otočja.

Na otok Ai iz Bandaneire vozijo ladjice večkrat na dan. Vožnja traja dobro uro in stane okoli 20.000 IDR/osebo. Na otoku Ai so na voljo samo ‘full board‘ guesthousi in nič restavracij. To ne pomeni, da so dragi. Ravno nasprotno! Za osebo boste na dan odšteli 100.000 IDR (vključuje prenočišče, zajtrk, kosilo, večerjo, sadje in kavo/čaj). Midva sva bila kar ob obali (prvi na levo, ko prideš s pomola) v Greenpeace guesthousu. Na otoku lahko kupite okusno marmelado iz muškatnega oreščka, ki je lokalna specialiteta.

Otok je majhen, zato je glavna aktivnost snorklanje. Kot tudi ob ostalih Banda otočkih, teče ob otoku čudovit koralni greben z veliko barvnimi ribami, včasih so velike več kot 1 meter. Tudi morski psi in želve niso redek pojav. Voda tik ob pristanišču je polna smeti, ker ta del dejansko služi kot smetišče, zato se ga izogibajte.

Pozor: pazite se triggerfishev, ki so zelo teritorialni in radi napadejo (imajo precej velike zobe). Njihov teritorij je v obliki narobe obrnjenega stožca, zato vedno plavajte stran, ne direktno gor.

Lahko se sprehodite tudi do večje samotne plaže (oddaljene 20 min) in tam občudujete podvodni svet. Posebnost je predel, kjer se zadržujejo veliki napoleon wrassi. Sposoja maske in plavutk je možna v guesthouseih za okoli 15.000 IDR.

Na otoku lahko vidite nasade muškatnega oreščka, divjega mandlja (kenari) in tapioke. V mestu so tudi ostanki krvave zgodovine z Nizozemci in Angleži, še posebej zanimiva je trdnjava. Tukaj pa si lahko preberete še kratek vodnik o Banda otokih.

1 eur = 14.500 IDR

Dobro jutro/dan/večer = Slamat pagi/sore/malam
Hvala = Terima kasih


Azija zna biti glede hrane precej težavna in ker naš prebavni sistem pogosto ni vajen tamkajšnje hrane (in stopnje čistote), si lahko prihranite nekaj težav in s seboj vzamete probiotike WAYA LGG. Manj časa na wc-ju in več v akciji 🙂


Sorodni prispevki

Sorodne objave

Bangkok Baby!

Danes sva: - jedla pad thai že za zajtrk - igrala igrice na avtomatih (Katka me...

Prva pomoč: Bangkok (Tajska)

Tajska, najbrž najbolj priljubljena država v Aziji za dopust, je zelo prijetna za počitnikovanje...

Poceni potovanje: Najlepši tajski otočki

Ta trenutek sedim na letalu. Nese naju s Tajske na Bali. In ker imam...

Čez mejo v Laos

Če bi kupila tole pečeno podganico na zgornji fotografiji, bi zanjo odštela natanko 1,1...

Prva pomoč: Boudha (Nepal)

Boudha ali Boudhanath je znana predvsem po vmogočni stupi (spada pod UNESCO) in po 30 samostanih...

Lahko kupim hišo na Tajskem?

Hipotetično se na tvojem bančnem računu znajde dovolj denarja, da te zamika selitev na lepše. Nekam,...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime