Trenutno smo v Sloveniji

Azija

Prva pomoč: Otok Ai, Banda (Maluku, Indonezija)

Otok Ai je eden izmed otočkov Banda in nudi prvovrstno snorklanje. Potapljanje iz otoka ni možno, ker sta edini potapljaški šoli v Bandaneiri, torej na glavnem otoku otočja.

Na otok Ai iz Bandaneire vozijo ladjice večkrat na dan. Vožnja traja dobro uro in stane okoli 20.000 IDR/osebo. Na otoku Ai so na voljo samo ‘full board‘ guesthousi in nič restavracij. To ne pomeni, da so dragi. Ravno nasprotno! Za osebo boste na dan odšteli 100.000 IDR (vključuje prenočišče, zajtrk, kosilo, večerjo, sadje in kavo/čaj). Midva sva bila kar ob obali (prvi na levo, ko prideš s pomola) v Greenpeace guesthousu. Na otoku lahko kupite okusno marmelado iz muškatnega oreščka, ki je lokalna specialiteta.

Otok je majhen, zato je glavna aktivnost snorklanje. Kot tudi ob ostalih Banda otočkih, teče ob otoku čudovit koralni greben z veliko barvnimi ribami, včasih so velike več kot 1 meter. Tudi morski psi in želve niso redek pojav. Voda tik ob pristanišču je polna smeti, ker ta del dejansko služi kot smetišče, zato se ga izogibajte.

Pozor: pazite se triggerfishev, ki so zelo teritorialni in radi napadejo (imajo precej velike zobe). Njihov teritorij je v obliki narobe obrnjenega stožca, zato vedno plavajte stran, ne direktno gor.

Lahko se sprehodite tudi do večje samotne plaže (oddaljene 20 min) in tam občudujete podvodni svet. Posebnost je predel, kjer se zadržujejo veliki napoleon wrassi. Sposoja maske in plavutk je možna v guesthouseih za okoli 15.000 IDR.

Na otoku lahko vidite nasade muškatnega oreščka, divjega mandlja (kenari) in tapioke. V mestu so tudi ostanki krvave zgodovine z Nizozemci in Angleži, še posebej zanimiva je trdnjava. Tukaj pa si lahko preberete še kratek vodnik o Banda otokih.

1 eur = 14.500 IDR

Dobro jutro/dan/večer = Slamat pagi/sore/malam
Hvala = Terima kasih


Azija zna biti glede hrane precej težavna in ker naš prebavni sistem pogosto ni vajen tamkajšnje hrane (in stopnje čistote), si lahko prihranite nekaj težav in s seboj vzamete probiotike WAYA LGG. Manj časa na wc-ju in več v akciji 🙂


katkoc
katkochttps://www.povsodjelepo.com
Hi. My name is Katja, I'm a pharmacist by profession but now I'm on a different journey. It's not that soul-searching-finding-yourself kinda thing. It's more about expanding horizons and thinking outside the box! Meeting new people and discovering different cultures gets me going. I'll also be on the lookout for medicinal plants and natural cosmetic ingredients as I've been working on this field past three years at the Faculty of Pharmacy. I love to read and never leave home without my Kindle. I'm learning to play ukulele and Mic is teaching me to play chess. Our goal is to learn as many new things as we can :) German is one of them. For the end I'll just leave you with this quote. ''Everyone you will ever meet knows something you don't.'' Bill Nye

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Mesec dni v Laosu

Še 3 dni in iz Vientiena, prestolnice Laosa, odletiva v Bangkok. V Laosu sva preživela...

Prva pomoč: Mui Ne (Vietnam)

Mui Ne je obmorsko mestece, ki je zraslo zaradi turistov. Znano je po kitesurfingu, trenutno...

Življenje v Chiang Maiu

Pred mesecem ali dvema (realno tremi), sva objavila prispevek "5 azijskih mest, v katerih...

Zen tempelj. Hai! (1. del)

"Tvoji čevlji pa naj bodo zloženi takole," je pripomnil, počepnil, jih poravnal in po...

Kako izbrati ashram v Indiji?

Ko sem tam nekje avgusta 2013 sedel v pisarni, skozi okno gledal Šmarno goro...

Prilagajanje vremenu

Saj ne, da bi bila "iz cukra", ampak vseeno bova vsaj s kančkom očesa...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime