Trenutno smo doma

Azija

Prva pomoč: Otok Ai, Banda (Maluku, Indonezija)

Otok Ai je eden izmed otočkov Banda in nudi prvovrstno snorklanje. Potapljanje iz otoka ni možno, ker sta edini potapljaški šoli v Bandaneiri, torej na glavnem otoku otočja.

Na otok Ai iz Bandaneire vozijo ladjice večkrat na dan. Vožnja traja dobro uro in stane okoli 20.000 IDR/osebo. Na otoku Ai so na voljo samo ‘full board‘ guesthousi in nič restavracij. To ne pomeni, da so dragi. Ravno nasprotno! Za osebo boste na dan odšteli 100.000 IDR (vključuje prenočišče, zajtrk, kosilo, večerjo, sadje in kavo/čaj). Midva sva bila kar ob obali (prvi na levo, ko prideš s pomola) v Greenpeace guesthousu. Na otoku lahko kupite okusno marmelado iz muškatnega oreščka, ki je lokalna specialiteta.

Otok je majhen, zato je glavna aktivnost snorklanje. Kot tudi ob ostalih Banda otočkih, teče ob otoku čudovit koralni greben z veliko barvnimi ribami, včasih so velike več kot 1 meter. Tudi morski psi in želve niso redek pojav. Voda tik ob pristanišču je polna smeti, ker ta del dejansko služi kot smetišče, zato se ga izogibajte.

Pozor: pazite se triggerfishev, ki so zelo teritorialni in radi napadejo (imajo precej velike zobe). Njihov teritorij je v obliki narobe obrnjenega stožca, zato vedno plavajte stran, ne direktno gor.

Lahko se sprehodite tudi do večje samotne plaže (oddaljene 20 min) in tam občudujete podvodni svet. Posebnost je predel, kjer se zadržujejo veliki napoleon wrassi. Sposoja maske in plavutk je možna v guesthouseih za okoli 15.000 IDR.

Na otoku lahko vidite nasade muškatnega oreščka, divjega mandlja (kenari) in tapioke. V mestu so tudi ostanki krvave zgodovine z Nizozemci in Angleži, še posebej zanimiva je trdnjava. Tukaj pa si lahko preberete še kratek vodnik o Banda otokih.

1 eur = 14.500 IDR

Dobro jutro/dan/večer = Slamat pagi/sore/malam
Hvala = Terima kasih


Azija zna biti glede hrane precej težavna in ker naš prebavni sistem pogosto ni vajen tamkajšnje hrane (in stopnje čistote), si lahko prihranite nekaj težav in s seboj vzamete probiotike WAYA LGG. Manj časa na wc-ju in več v akciji 🙂


Sorodni prispevki

Sorodne objave

Prva pomoč: Port Blair (Andamanski otoki, Indija)

Port Blair je vstopno mesto za rajsko potovanje na Andamanske otoke in ni nič posebnega, zato...

Adijo Nepal. Hello Tajska.

Ko nimaš pojma, kaj greš gledat v kino, potem pa te fičlm prilepi na...

Odklop na otoku Borneo

Vas že dolgo vleče v Azijo in ste navdušeni ljubitelji divje narave, potapljanja, trekingov...

Srečno in zdravo 2559!

Odštevamo. 10, 9, 8 ... In to so dnevi, ne sekunde. Tajska, Kambodža, Myanmar,...

Wakatobi (1. del) – Sama na otoku.

Wakatobi. Ime otočja sestavljeno iz prvih zlogov njegovih štirih večjih otokov. Wangi-wangi. Kaledupa. Tomia....

Predlog potovanja: Turkizni Maldivi!

Maldivi so bili po sedmih mesecih potovanja za naju sladka češnja na vrhu sadne...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime