Spet smo doma

Azija

Kako izbrati ashram v Indiji?

Ko sem tam nekje avgusta 2013 sedel v pisarni, skozi okno gledal Šmarno goro in se delal, da delam, z mislimi pa že plaval nekje v Indiji, sem izmed tridesetih zavihkov v mozzili poskušal najti tisto pravo informacijo. V kateri ashram v Indiji naj greva? Tisoč ji je. Popravek. Tisoče. In bolj kot so imeli urejeno spletno stran, bolj so me odbijali. Iskala sva namreč tistega najbolj pristnega. Malega. Nedolžnega. Intimnega.

Da vam prihranim dolgočasno metodologijo iskanja ashrama, se bom preslikal eno leto naprej, nekje v zgodnje poletje 2014, ko sva ravno zapuščala Indijo in so bili vtisi in izkušnje še zelo sveži.

Torej, kako izbrati ahsram?

  1. Vprašaj g. Googla. On ve vse. Četudi posamezni ashrami nimajo spletne strani, je nekdo tam zagotovo že bil in o tem kaj napisal. Če pa spletna stran obstaja, pa le izbrskajte email in pošlji kakšno vprašanje. Glede na to, da je v Indiji angleščina uradni jezik, boste zagotovo dobili izčrpen odgovor.
  2. Določi svoj budget. O, ne ne. Ashrami praviloma niso zastonj. Enkrat sem sicer bil v Amma ashramu, kjer lahko živiš praktično za nekaj dolarjev na dan. V Shivananda ashramu, kjer sva bila lani, sva plačevala 10 $ na osebo (prenočišče, hrana in ves program). A nekje na koncu te verige je denimo Osho ashram, kjer boste za en mesec dni odšteli tudi do 2500 $. In ja, Osho ashram je tisti, kjer pred vstopom narediš test za HIV.
  3. Razmisli, kaj želiš. Meditacijo? Predavanja? Jogo? Ena-na-ena? V skupini? Tisoče ashramov, tisoče programov. Dobro se pozanimaj, kaj nudi. Midva sva se za Shivananda ashram odločila predvsem zaradi tega, ker so ponujali vsega po malem. Meditacijo, jogo, prehrano, predavanja, druženje. Več o najinem doživetju si preberi tukaj.
  4. Intima ali masovka? V zgoraj omenjenem Amma ahramu nas je bilo na celotnem posestvu prav gotovo več kot 1000. V Shivanandi nas je bilo 50. Najdejo se privatni ashrami, kjer vas bo morda še manj. A nikar si ne tajite, da boste doživeli “Eat-Pray-Love” izkušnjo. Da se, a verjetno za ta ahsram ne boste izvedili kar tako. Raziskujte na licu mesta!
  5. Ziher je ziher. Če se ti ne da brskat po spletu in bi rad ashrame pregledal v živo, potem ti priporočava, da se odpraviš v sveto mesto Rishikesh. Nahaje se nekje pod Himalajo, tam kjer je reka Ganges še čista. In tam so ashrami resnično na vsakem koraku. Stopiš noter, povprašaš, če ti je všeč, odložiš nahrbtnik in gasa.

Predvsem pa … pusti zahodnjaško logiko doma. V ashramu se boste pogovarjali o lebdenju, preživetju brez hrane le z dihanjem, o  neskončnih urah joge in njenih nemogočih pozah, o hinduističnih božanstvih … Morda bo trajalo kakšen dan ali dva, da možgani preklopijo, a vredno je. Odpre obzorja.

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Mini priročnik: Kako začeti potovati s pomočjo prostovoljstva

»Onegai shimasu,« sem dejal, se priklonil in starejši gospe ponudil letak. Presenečeno ga je...

8 najbolj ogabnih jedi na potovanju

A sem rekel ogabnih? Mislim sem zanimivih, eksotičnih, drugačnih.

Osaka.

Letela sva že z vsem mogočim. Z indonezijskimi letalskimi družbami, ki jih bi pri...

Azija čisto blizu: Maharaja

"In, kakšna je bila hrana v Indiji?" naju vprašajo. Vprašanje je podobne veličine, kot...

18 sekund pod vodo …

Gili otočki so trije. Vzniknili so nekje sredi ničesar. Na enem živi okoli 2.000...

Animisti pripravljajo dež. (Myanmar trek, 1. del)

“Si za nekaj drugačnega?” sem jo vprašal, ko mi je ob zajtrku prisedla z...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime