5 najbolj pogostih nategov na Tajskem.

Na Tajsko se letno nagnete 25 milijonov turistov. Se vam zdi, da si domačini ne bi izmislili že vseh mogočih trikov, kako iz turistov iztisniti kar največ?! 🙂 Midva sva v Bangkok priletela petkrat in vsakič jovo-na-novo so nama prodajali stare dobre trike. Pa pustimo zdaj to, da vam dajo sobo, ki ni vredna svojega denarja ali šparajo pri pečenih rakcih v omaki. Temu se izogneš samo s poskusi in napakami. Govoriva o tistih nategih, ki so si jih ravnokar izmislili in bodo “na sceni” tako dolgo, da se bo o njih govorilo dovolj, da bo njihova moč izničena. 🙂

1. “Vsi hoteli so polni ali pa zaprti” (Bangkok)

Po 15 urah na letalih, letališčih in avtobusih končno prideš blizu Khao San ulice, kjer ti prijazni stric pomaga čez cesto. Mimogrede ti pove, da je prezgodaj za hotele. “Zaprti so še! Seveda!” V tvoji megleni glavi je prostor samo za paniko, kje najti sobo za počitek. Ne skrbi, striček ti ponudi, da greš z njim do kolega, ki ima agencijo in ti bo našel poceni sobo. Po nekaj minutah hoje se misli umirijo in počasi se začneš spraševati, kako za vraga so hoteli zaprti, pa saj je že 9 zjutraj.

Midva sva na to foro nasledla po 6 mesecih na poti, ampak sva se vsaj pravi čas obrnila nazaj. Fail 🙂

2. “Danes je praznik, zato so templji zaprti” (Bangkok)

Ampak je pa ravno danes na voljo super akcija, kjer te samo za 10 tajskih bahtov (0,2 eur)  7 ur vozijo sem ter tja po bangkoških trgovinah z dragimi kamni in svilenimi srajcami, kjer se boš mogoče koga usmilil in naredil nakup, voznik tuk tuka pa bo dobil provizijo. Ne, ne. Resnično ne potrebujete tistega predragega zlatega lanca. 🙂


Ej, ti! Saj nisi pozabil na zavarovanje, ali ne? 🙂 Midva sva zavarovana pri NLB Vita, kjer imajo kul ponudbo za tiste, ki radi potujemo.


3. “Ja, ja, svež, svež. Ravonkar stisnjen!”

Noro dobri sokovi čakajo nate v zdrobljenem ledu. Dvakrat preglejte, če jih res delajo sveže, ker se zna zgoditi, da boste dobili koncentrat, ki bo slabši kot malinovec. Včasih je sok res naraven in okusen, vendar noter radi dajo še sladkor in tudi sol, da pojačajo okus. Najboljša obramba je, da sok iz pomaranč stisnejo pred tabo, ko pa začnejo vanj vsuvat sladkor pa z nazorno kretnjo pokaži, da ne.

bangkok-sok

Sok iz sveže pasijonke in sok iz vsega-po-malem.

4. “Gospod, tale račun pa ne štima.”

V manjših (no, pa tudi večjih) restavracijah niso vedno vešči računanja na pamet, zato si le preračunajte koliko morate plačati. Nama se je v 10 % zgodilo, da so računali narobe. In potem se delajo malce neumne, malce gledajo v meni, pa na račun, pa na kalkulator … vzami svičnik, zračunaj pred njim in vztrajaj pri vračilu denarja.

5. “Kaaaj? 1500 eur za eno bogo prasko na motorju?” (Tajski otoki)

No, malo pretiravam. Ampak sva pa slišala, da so ljudje na tajskih otokih za prasko na motorju plačali 500 ali 1000 eur. Velikokrat tukaj ne boste mogli nič, saj na otokih veljajo druga pravila. Vseeno barantajte za ceno, predvsem pa bodite previdni in za vsako ceno preprečite, da to zgodi tudi vam.

Snorklanje na Koh tao, Tajska.

A brez Tajskih otokov res ne gre. Le previdnost ni odveč!

Vpiši svoj komentar ...

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published.