Spet smo doma

Azija

Kako varna je Indonezija?

V nedavni anketi vas je 11 % trdilo, da zaradi groženj terorističnih napadov potujete manj.

Ali zadnja leta zaradi naraščanja terorističnih groženj potujete manj?

Loading ... Loading ...

In ker mediji za pranje možgan uporabljajo najagresivnejše detergente, je tudi v najin nabiralnik prisopihalo že nekaj vprašanj, katerih skupni imenovalec lahko povzamem v stavku: “Razmišljam, da bi šel v Indonezijo, ampak me je strah. Tam je večina muslimanov, kajne? A je varno?”

In potem globoko vdihneva, preštejeva do 10 in odgovoriva.

Res je. Primarna religija v Indoneziji je Islam, s skoraj 90 % prebivalstva. Nekaj je še protestantov, nekaj katolikov. In ja, tudi v Indoneziji je že odjeknilo. Pred leti na Baliju, kasneje v Jakarti in še kje. V Indoneziji živi, ne boste verjeli, 255 milijonov prebivalcev. To je toliko, kot v Franciji, Veliki Britaniji, Nemčiji, Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Srbiji skupaj.

Indonezija ima več 17.000 otokov in je skupaj z morjem sedma največja država na svetu. Od njenega skrajnega zahodnega, do skrajnega vzhodnega konca je več kot 5400 kilometrov. To je ravno toliko kot od Ljubljane do Islamabada, glavnega mesta Pakistana. Od Ljubljane do Pariza je 964 kilometrov. Do Damaska, glavnega mesta Sirije, 2320.

V Indoneziji za zajtrk jedo ocvrt riž z zelenjavo in nekaj tropskega sadja, ki mu ne poznamo imena. Otroci hodijo v šole in starši v službo. Nekja na otoku ob Sumatri šamani ravnokar s puščicami lovijo divje opice, na vrhu Sulawesija se je v vodo prevrnila skupina potapljačev, na Baliju je surfer ravnokar ujel popoln val in na Javi se je skupina fantov odločila, da na vlaku proda nekaj slastnih mandarin. Zaslužili so nekaj več kot 12 eur. Dovolj za prijeten večer z izbrankami. Brez alkohola.

V Indoneziji sva preživela 3 mesece. Ni lahka država, daleč od tega. Razgibana je. Vožnje z letali so lahko tudi 5-urne, vožnje z avtobusi tudi 40-urne. Preizkušeno. Ni lahko. Iskanje prenočišč v odmaknjenim mestih in vaseh včasih terja več ur in ko je Ramadan, je čez dan kaj za pod zob dobiti že pravi izziv. Včasih bankomati ne dajo več kot 70 eur in včasih prijazni teti v lokalnem warungu preprosto ne moreš razložiti, da ne ješ pekočega. In potem te peče zgoraj in čez nekaj ur še spodaj.

Ajaaaa!!! A če je varna?

No, preberi še enkrat. 😉

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Kmalu nova e-knjiga: 30 azijskih idej za tvoj bucket...

Toliko divjih, norih, izjemnih stvari si želiš doživeti, kajne? A kako, ko pa so vse...

Thai Massage, no happy ending

Jemtiš, mal sem zjeban. Se mi zdi, da od neaktivnosti. "Ti dobro delaš na...

5 “hočem domoooov!!!” trenutkov

Čeprav je potovati neizmerno in oh-in-sploh nagrajujoče in je vsak nov dan tvoj najlepši do...

Treking iz Hsipawa do Kyaukme (Myanmar/Burma)

Čeprav v Myanmar dere (dobesedno!) milijone turistov, se v tej zlati državi še vedno najdejo...

Golden Temple (Amritsar)

Nekatere stvari iz fotografije nikakor ne izžarevajo energije, ki jo doživiš, ko se z...

Kupila sva hiško na Baliju

Ja, vejžde. :) Tole bi sicer bilo superduper, ampak takšna stvarca vseeno stane "za...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime