Spet smo doma

Azija

Prva pomoč: Gili Air (Indonezija)

Gili Air je eden izmed treh otočkov blizu Lomboka. Gili Air ima več izbire kot ruralni Gili Meno in ni tako žurerski kot veliki Gili Trawangan. Po netlakovanih potkah se lahko sprehajate po otoku in uživate v božanskih sončnih zahodih.

Na Gili Air boste najverjetneje prišli iz Balija. Iz vseh mest na Baliju se da preko turističnih agencij kupiti prevoz do Gilijev, midva sva ga iz Ubuda dobila za okoli 270.000 IDR. Lahko greste sami do mesta Padangbai, greste v pristanišče in kupite vstopnico za Gili Air.

Če greste iz Lomboka, morate v mesto Bangsal (na Gilije lahko pridete tudi iz mesta Sengiggi). Raje štartajte dovolj zgodaj (čolni vozijo od 8-16 h) in kupite vstopnico za public boat za Gili Air v dobro označeni pisarni Koperasi Angkutan Laut Karya Bahari (in ne kakšni manjši ponarjeni pisarni) za 12.000 IDR (vožnja traja 30 min) in počakajte, da se čoln napolni (ne dokupujte dodatnih sedežev, tudi če vas prosijo). Pozor: Ne poslujte z ljudmi v pristanišču, ki vam govorijo, da se v uradni pisarni ne da več dobiti vstopnic, da ni več čolnov ali celo, da vaša kupljena vstopnica ni veljavna! Včasih ti hočejo prodati tudi izjemno drag repelent proti komarjem ali pa celo antimalarike. Po domače – nategujejo.

Poleg public boata imate na voljo tudi shuttle boat in fast boat za različne cene.

Gili Air je precej majhen, zato se lahko sprehodite po otoku in sami najdete prenočišče. Midva sva bila tam septembra (visoka sezona) in dobila sobo za 120.000 IDR brez zajtrka (150.000 IDR bi bilo z zajtrkom) v enem izmed vaških homestayev.

Ob obali je polno čudovitih restavracij z malce višjimi cenami in pogledom na morje (še posebej so nama bile všeč tiste, kjer si sam izbral ribo, ki so ti jo potem spekli na žaru – recimo 4 eur za tuno s prilogo), v vasici pa sva našla tudi polno manjših ugodnih lokslnih restavracij za 15-30.000 IDR.

Na Gili Airu lahko snorklate kar z obale, kjer sicer korale niso popolno ohranjene, je pa kar nekaj rib in želv, ki se hranijo v nižji vodi. Imajo tudi kar nekaj centrov za potapljanje.

1 EUR = 14.200 IDR

Dobro jutro = slamat pagi
Dober dan = slamat sore
Dober večer = slamat malam
Hvala = terima kasi


Azija zna biti glede hrane precej težavna in ker naš prebavni sistem pogosto ni vajen tamkajšnje hrane (in stopnje čistote), si lahko prihranite nekaj težav in s seboj vzamete probiotike WAYA LGG. Manj časa na wc-ju in več v akciji 🙂


katkoc
katkochttps://www.povsodjelepo.com
Hi. My name is Katja, I'm a pharmacist by profession but now I'm on a different journey. It's not that soul-searching-finding-yourself kinda thing. It's more about expanding horizons and thinking outside the box! Meeting new people and discovering different cultures gets me going. I'll also be on the lookout for medicinal plants and natural cosmetic ingredients as I've been working on this field past three years at the Faculty of Pharmacy. I love to read and never leave home without my Kindle. I'm learning to play ukulele and Mic is teaching me to play chess. Our goal is to learn as many new things as we can :) German is one of them. For the end I'll just leave you with this quote. ''Everyone you will ever meet knows something you don't.'' Bill Nye

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Prva pomoč: Chiang Mai (Tajska)

Chiang Mai, simpatično mesto polno templjev, okusne hrane in masaž, je pogosta točka za...

Zen tempelj. Hai! (2. del)

Zen veja budizma, ki si je na Japonsko nekoč davno tega svojo pot utrla s...

Ena noč med riževimi polji (Ubud, Bali)

Vse se da! Tudi to, da najameš hišico sredi riževih polj, da imaš svoj...

Kako nastane “kotu rotti”?

Takole. Čop, čop, čop. :) In potem mljask, mljask, mljask. 

Prva pomoč: Mandalay (Myanmar)

Zaradi templjev, ki jih srečate prav na vsakem koraku,  se bivša prestolnica Myanmara blešči ... bleščeče zlato. Najverjetneje...

Kako varna je Indonezija?

V nedavni anketi vas je 11 % trdilo, da zaradi groženj terorističnih napadov potujete...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime