Prva pomoč: Gili Air (Indonezija)

Gili Air je eden izmed treh otočkov blizu Lomboka. Gili Air ima več izbire kot ruralni Gili Meno in ni tako žurerski kot veliki Gili Trawangan. Po netlakovanih potkah se lahko sprehajate po otoku in uživate v božanskih sončnih zahodih.

Na Gili Air boste najverjetneje prišli iz Balija. Iz vseh mest na Baliju se da preko turističnih agencij kupiti prevoz do Gilijev, midva sva ga iz Ubuda dobila za okoli 270.000 IDR. Lahko greste sami do mesta Padangbai, greste v pristanišče in kupite vstopnico za Gili Air.

Če greste iz Lomboka, morate v mesto Bangsal (na Gilije lahko pridete tudi iz mesta Sengiggi). Raje štartajte dovolj zgodaj (čolni vozijo od 8-16 h) in kupite vstopnico za public boat za Gili Air v dobro označeni pisarni Koperasi Angkutan Laut Karya Bahari (in ne kakšni manjši ponarjeni pisarni) za 12.000 IDR (vožnja traja 30 min) in počakajte, da se čoln napolni (ne dokupujte dodatnih sedežev, tudi če vas prosijo). Pozor: Ne poslujte z ljudmi v pristanišču, ki vam govorijo, da se v uradni pisarni ne da več dobiti vstopnic, da ni več čolnov ali celo, da vaša kupljena vstopnica ni veljavna! Včasih ti hočejo prodati tudi izjemno drag repelent proti komarjem ali pa celo antimalarike. Po domače – nategujejo.

Poleg public boata imate na voljo tudi shuttle boat in fast boat za različne cene.

Gili Air je precej majhen, zato se lahko sprehodite po otoku in sami najdete prenočišče. Midva sva bila tam septembra (visoka sezona) in dobila sobo za 120.000 IDR brez zajtrka (150.000 IDR bi bilo z zajtrkom) v enem izmed vaških homestayev.

Ob obali je polno čudovitih restavracij z malce višjimi cenami in pogledom na morje (še posebej so nama bile všeč tiste, kjer si sam izbral ribo, ki so ti jo potem spekli na žaru – recimo 4 eur za tuno s prilogo), v vasici pa sva našla tudi polno manjših ugodnih lokslnih restavracij za 15-30.000 IDR.

Na Gili Airu lahko snorklate kar z obale, kjer sicer korale niso popolno ohranjene, je pa kar nekaj rib in želv, ki se hranijo v nižji vodi. Imajo tudi kar nekaj centrov za potapljanje.

1 EUR = 14.200 IDR

Dobro jutro = slamat pagi
Dober dan = slamat sore
Dober večer = slamat malam
Hvala = terima kasi


Azija zna biti glede hrane precej težavna in ker naš prebavni sistem pogosto ni vajen tamkajšnje hrane (in stopnje čistote), si lahko prihranite nekaj težav in s seboj vzamete probiotike WAYA LGG. Manj časa na wc-ju in več v akciji 🙂


Vpiši svoj komentar ...

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published.