Zgodbica z naslovom: Izvolite Manhattan!

Na tej fotki spodaj vidite dva otočka. Tam nekje v daljavi, ne? Prvi je Pulau Ai, tisti na njegovi levi tam čisto v ozadju (komaj se ga vidi) pa Pulau Run. V preteklosti sta oba otoka, poleg ostalih v celotnem otočju Banda, Nizozemcem in Angležem zagotavljala izjemno bogastvo s svojimi enormnimi količinami pridelanega muškatnega oreščka, cimeta in koruze.

DCIM101GOPRO

Fotka je bila posneta na vrhu 666 metrov visokega vulkana Gunung Api.

Leta, celo desetletja vojn med Angleži, Nizozemci in domačini, ki so jih sklenili pod besedno zvezo “Spice race” in so v 16. stoletju puščala krvave madeže, so svoj epilog doživela v menjavi, ki je za vedno zaznamovala naš svet.

Angleži so namreč privolili, da se v zameno za pravkar izpod Nizozemskih rok osvojeni Manhattan, odpovejo bogatemu Pulau Run in ga tako za vedno predajo v last Oranžnih.

Otok Run je danes poseljen z eno drobno vasico, nekaj sto prebivalci in je na svetovnih zemljevidih označen zgolj kot drobna pikica. Manhattan je, kar je.

Ljudje na Runu danes vstanejo malce pred sončnim vzhodom, se vsedejo v čolne in na koralnih grebenih nalovijo nekaj rib za čez dan. Ko se vrnejo na obalo, oberejo kakšen kokos, nekaj papaj in seveda nikoli ne pozabijo na muškatni orešček, iz katerega mamice v večernih urah kuhajo odlično marmelado. Otroke uči prijeten gospod v živahni učilnici. Ko sonce pade pod horizont, se domačini zberejo na plaži, otroci delajo premete v vodo, starejši sedijo ob ognju in debatirajo o bog-ve-čem.

Manhattan pa …

Vpiši svoj komentar ...

Loading Facebook Comments ...

One Comment on “Zgodbica z naslovom: Izvolite Manhattan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.