Prva pomoč: Port Blair (Andamanski otoki, Indija)

Potovanje na Andamanske otoke vas bo peljalo čez glavno mesto Port Blair.

Port Blair je vstopno mesto za rajsko potovanje na Andamanske otoke in ni nič posebnega, zato se v njem ni treba predolgo zadrževati.

V Port Blair boste najverjetneje prileteli iz Kalkute ali Chennaia. 3-4-krat na mesec pa vas sem zapeljejo tudi trajekti, ki trajajo 50-60 ur in jih ne bi priporočala, razen če ste reeees neomejeni s časom in zelo trpežni. Na letališču boste dobili posebno dovoljenje za vstop na Andamanske otoke, ki velja 30 dni. Če boste ostali dlje, ga lahko podaljšate za 15 dni, potem pa morate zapustiti otoke. Dovoljenje morate, tako kot potni list, fotokopirati večkrat, ker ga boste morda morali pokazati marsikje (hoteli, trajekti, vstop na otoke).

Na letališču vas bo pričakala četica rikš, ki vas bo z nekaj barantanja pripeljala do Aberdeen bazaarja za 50-80 INR . Tam ste blizu veliko guesthouseom. Malce izven letališča lahko ustavite avtobus, ki do Aberdeen bazaarja stane 10 INR. Z avtobusi se lahko enostavno pomikate tudi po mestu.

Midva sva sicer našla precej umazan hotel za 400 INR (pa se ne spomnim imena :)). Poceni so tudi Aashiaannaa Central Lodge (hostel), Residency in Delanipur.

Vozovnice za trajekt: Pri načrtovanju obiska Havelocka, Neila in ostalih otočkov morate biti izjemno pozorni na razne praznike, ki so na Andamanih (oz. na sploh v Indiji) zelo pogosti. Največja težava je priti iz Port Blaira, naprej po otokih se je premikati lažje. Za javni trajekt moraš biti na Phoenix Bay Jetty ob 5 h zjutraj in pri stanju v vrsti pozabiti na osebni prostor. Cena je 150 INR ali 250 INR za 2,5 h vožnje, odhod pa ob 6 h, 11.30 h in 14 h. Ena vrsta je za ženske, ena vrsta za moške in ko se odprejo okenca, ni pravil. Tako, da uporabite komolce in pozabite na tisto mednožje ali joške, ki se vas dotikajo od zadaj (jaz sem imela večjo srečo pri kartah :D). Ko si na vrsti, lahko kupiš karto za več oseb, vseeno ali je Neil, Havelock ali ostalo. Za hitri katamaran moraš vozovnice kupiti v njihovi pisarni, kar je priporočljivo narediti čim prej, ker se zna zgoditi, da bodo mesta zasedena zaradi velikega števila ljudi ali praznika. Vstopnice so po 750 INR, 850 INR in 1100 INR za 1,5 h vožnje. Če ni teh vstopnic, morate v vrsto za javni trajekt. Če imate denar (in srečo) pa lahko dobite prevoz s helikopterjem (cena okoli 4100 INR).

Hrana je malce dražja kot na celini, vendar se najdejo poceni majhne restavracije s hrano okoli 80 INR. New Lighthouse  Restaurant ima najboljšo morsko hrano, poceni pivo in izjemno neprijetnega natakarja v zgornjem nadstropju.

V Port Blairu se ne zadržujte predolgo saj vas do rajskih plaž loči le vožnja s trajektom. Zanimivost je zapor, ki ima prostore urejene v obliki kolesa (vstopnina: 20 INR) in poldnevni izlet na otok Ross. Oboje je zaprto ob praznikih. Veva iz prve roke. 🙂

1 EUR = 70 INR


Azija zna biti glede hrane precej težavna in ker naš prebavni sistem pogosto ni vajen tamkajšnje hrane (in stopnje čistote), si lahko prihranite nekaj težav in s seboj vzamete probiotike WAYA LGG. Manj časa na wc-ju in več v akciji 🙂


Vpiši svoj komentar ...

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published.