Spet smo doma

Azija

Prva pomoč: Siberut treking (Sumatra, Indonezija)

Siberut treking je eden izmed bolj nenavadnih izkušenj v Indoneziji. Živeti pri plemenih, ki nimajo elektrike, tekoče vode in imajo pujse namesto stranišč? Zakaj pa ne. Deliti si cigareto s šamanom iz plemena Mentawai, ki je tetoviran od stopal do lic, je res nekaj posebnega.

Treking na siberutu boste začeli v mestu Padang (zahod Sumatre), kjer se vam bodo v guesthouseih sami približali vodniki različnih kvalitet. Nekateri so povezani z guesthousi, nekateri ne. Tisti, ki so, so načeloma bolj zanesljivi in kvalitetni, vendar so tudi dražji in navadno raje jemljejo celotno skupino ljudi (cena je 1.500.000 na osebo za 3 dni). Tukaj morate vedeti, da se je ljudem v plemenih veliko lažje približati, če sta samo dva.

Midva sva želela biti sama, zato sva se z najinim vodičem zmenila za ceno 5.000.000 IDR (350 eur) za oba za 1 teden trekkinga. Daljši trekking mora biti cenejši. Najin vodič se je izkazal za zelo slabega, saj naju je skoraj brez vsega po 4 dneh pustil v džungli pri šamanski družini. Glede dobrih vodičev si nujno preberite na internetu na raznih blog zapisih.

Pozor: Slabi vodiči si velikokrat spremenijo ime. Za iskrene informacije direktno vprašajte v hotelu (malo povrtajte, ker nočejo slabo govoriti drug čez drugega). Najinemu vodniku je bilo ime Levi (pravo ime Maley), potem pa se je preimenoval v Wileka. Adam je še eden od tistih vodičev, s katerim so imeli slabo izkušnjo. Matheus je bolj zanesljiv in je povezan z Bridgete’s guesthouse.

Cena trekkinga vključuje vso hrano in darila za plemena, vendar je določene stvari vseeno pametno vzeti s sabo. Tukaj si lahko preberete Priročnik za Siberut treking ali pa si poglejte najino izkušnjo trekkinga na Siberutu pri Mentawai plemenih na blogu. Aja, cigaret ni nikoli preveč, ker šamani kadijo kot Turki 🙂

Prenočišča pri plemenih so zelo basic, tuš pa je velikokrat kar vedro vode ali reka.

1 eur = 14.500 IDR

Dober dan = Aluwita
Dobro = Maero
Cigaret = Ube

katkoc
katkochttps://www.povsodjelepo.com
Hi. My name is Katja, I'm a pharmacist by profession but now I'm on a different journey. It's not that soul-searching-finding-yourself kinda thing. It's more about expanding horizons and thinking outside the box! Meeting new people and discovering different cultures gets me going. I'll also be on the lookout for medicinal plants and natural cosmetic ingredients as I've been working on this field past three years at the Faculty of Pharmacy. I love to read and never leave home without my Kindle. I'm learning to play ukulele and Mic is teaching me to play chess. Our goal is to learn as many new things as we can :) German is one of them. For the end I'll just leave you with this quote. ''Everyone you will ever meet knows something you don't.'' Bill Nye

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Kmalu nova e-knjiga: 30 azijskih idej za tvoj bucket...

Toliko divjih, norih, izjemnih stvari si želiš doživeti, kajne? A kako, ko pa so vse...

Potovanje v dvoje. Da ali ne? Ali da?

"A sta se kaj kregala?" "A je bilo težko bit skupaj non-stop 552 dni?" "Kako pa...

Fotofiniš v neznanem

10 nas je. Največ 10 belokožcev na celem otoku Camotes. Če sva iskala nekaj...

Sashimi? Sekunda, grem do akvarija.

Danes je 26ºC in nebo je modro. Brez ene same ovčice. Jutri bo stopinj...

Festivali naokoli

Eden najlepših spominov s preteklih potovanj, je zagotovo splet naključij, ki naju je (takrat...

Aluwita, aluwita! (Mentawai, 1. del)

"6 milijonov," je rekel, ko smo z nekaj vljudnostnimi frazami prebili led. "6 milijov,...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime