Spet smo doma

Hrana

Prva korejska restavracija v Sloveniji!

Končno je tudi Slovenija dobila svojo korejsko restavracijo, kooooončnoooooo! 😀 Sedaj se bomo tudi mi učili, kaj pomeni bibimbap, kimbap, edamame, soju in podobno, kot sva midva lomila svoje jezike v Seoulu maja. Koreja se nama je pred obiskom vedno bolj približevala v prehrambenem smislu, saj so jo najini sogovorniki vedno povezovali z dobro hrano in zanimivimi jedačami. Zato nisva dajala poudarka ogledovanju znaenitosti in obiskovanju muzejev, ampak sva se bolj posvečala notranjosti malih restavracij ali bunsikov. Veliko bolj okusnoooo. 😀

In tako se je dober mesec nazaj tudi pri nas odprla korejska restavracija bunsik bistro Suwon s premišljenim menijem in pristnimi sestavinami! Ideja za restavracijo je zrasla na kimči zeljniku najinega kolega Gregorja in njegove žene Hyewon, ki je iz Južne Koreje, uvozila pa sta še enega kolega po imenu Sang-wook. Korejski kuharski tim FTW! Tako sva šla tudi midva tja en večer mastit svoje prste in filat želodčke ob dobri družbi in dobri pijači.

Bunsik Bistro Suwon se nahaja na Dunajski 101 in se nahaja v kletnih prostorih (če greste od Merkator stavbe, smer proti mestu, morate iti še naprej od bara Krinka (kako hudo ime! :D) in potem bo kmalu na vaši levi strani tabla za Suwon. Pojdite v podzemlje in … prikala vas bo prijetna, udobna, svetla majhna restavracija z lesenimi mizami in prav posebej oblikovanimi stoli (mene spominjajo na črko pi). Svetlobo dajejo luči slovenske oblikovalke, kamnita ‘okna’ pa prostor še malo bolj odprejo.

Zdaj pa k hrani! Korejsci imajo tako luštno navado, da naročijo več stvari hkrati in si jih potem delijo. Pri Micu to ne gre najboljše, ampak vi pa komot poskusite. 😀 Meni je sedaj deljen na dnevno ponudbo in večerno ponudbo. Če greste tja čez dan, predlagam, da poskusite:

  • bibimbap – riževa skleda, naložena z zelenjavo in mesom (bulgogi ali govedina je na prav poseben način rezano meso – na čiiisto tanke koščke),
  • kimbap (izgleda kot suši, le da nima ribe in ima več zelenjave v riževem zavitku),
  • kimčijev tris – fermentirano zelje (od nežno limonskega do pikantnega),
  • solato s pečeno hruško (ker je Hyewon mojstrica tudi v delanju solat, pač NOM!),
  • za pijačo pa matcha latte ali kakšnega of korejskih čajev (koruzni, ajdov, …)

Korejska pojedina, Suwon

V večernem času (od 20h naprej) pa so na vrsti večerni prigrizki, ki super pašejo k pivu. Korejsi so namreč strastni pivci in se zvečer res radi zadržujejo v barih  in popivajo (hmm, izgleda imajo dobro razvit encim za razgradnjo alkohola in niso tako občutljivi kot Japonci :D). Poskusite:

  • ocvrte perutničke (imajo opcijo za pol ducata in ducat) na tri načine: z zeliščno majonezo, pekoče in moje najljubše – z medom in sojino omako. NOM!
  • edamame – kuhana zelena soja, ki jo lupiš in poješ notranje fižolčke (ne jest olupkov, ker vam bo žal kasneje :D)
  • rahla omleta s svežim korenjem in bučnimi semeni
  • solata s pečeno hruško je na voljo tudi zvečer
  • za pijačo soju – tradicionalna alkoholna pijača, podobne jakosti kot vino, in seveda pivo. Če hočete piti po korejsko pa zmeajte soju in pivo, oujah! 🙂

Tako, to je najin izbor za meni v korejski restavraciji Suwon, imajo pa seveda še ostale jedi na voljo. Joj, pozabila sem na žlikrofe mandu, ki so tudi odlični. Pa na vse sladice, ki jih delajo iz matche (zelenega čaja!). Boste morali pač poskusiti sami. 🙂  Na, zdej sem pa lačna in grem jest.

Meni lahko pogeldate na FB strani bunsik bistroja Suwon. Dober tek!

Pa še slika zadovoljnih jedcev. 😀

Družba, Suwon

katkoc
katkochttps://www.povsodjelepo.com
Hi. My name is Katja, I'm a pharmacist by profession but now I'm on a different journey. It's not that soul-searching-finding-yourself kinda thing. It's more about expanding horizons and thinking outside the box! Meeting new people and discovering different cultures gets me going. I'll also be on the lookout for medicinal plants and natural cosmetic ingredients as I've been working on this field past three years at the Faculty of Pharmacy. I love to read and never leave home without my Kindle. I'm learning to play ukulele and Mic is teaching me to play chess. Our goal is to learn as many new things as we can :) German is one of them. For the end I'll just leave you with this quote. ''Everyone you will ever meet knows something you don't.'' Bill Nye

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Gor in dol po Južni Koreji.

Najin prvi vtis o Južni Koreji? Rada bi bila Japonska, ampak nikakor ne more...

Indonezija 360º

Še zadnja noč v Indoneziji. Sva na letališču v Jakarti, ura je nekaj pred...

Kje rezervirati hotel v Bangkoku?

V Bangkoku sva ... šestič? Petič? Tu nekje. Na najinih prejšnjih potovanjih je Bangkok...

Viza za Myanmar (Burmo).

Myanmar (Burma) kot država vedno bolj odpira svoja vrata preostalemu svetu. Med tem, ko...

Adam’s Peak. Drugič.

"Can we just take a look?" "No." "Excuse me?" "No buying, no looking." Tako je to, če si...

Oddih pred sezono

Takrat, ko se vse počasi umirja in pada v miroljubni tempo božiča in novega...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime