Trenutno smo v Sloveniji

Tajski otoki s 15 € na dan.

Pravijo, da Bangkok še lahko preživiš “on a budget“, tudi Chiang Mai še gre, ampak tajski otočki … ti pa ne prizanašajo denarnici. Pa sva naredila test. Na otokih sva preživela en mesec, obiskala sva jih ravno takrat, ko je nekje nad Andamanskim morje že nastajal monsun in se počasi pomikal proti nam. Počasi. Le tu in tam naju je namreč presenetil topel dež.

Kljub temu, da sva varčevala, nisva bila prikrajšana za prav nič. Ravno obratno. Ker sva bila primorana iskati poceni doživetja, sva pogosto prišla v stik s prijaznimi domačini, ki jih v dragih restavracijah pač ne najdeš.

Torej, kako preživeti na tajskih otočkih s 15 € na dan:

1. Potuj v nizki sezoni

Tako nekako, kot sva potovala midva. Vsi se namreč bojijo otoke obiskati takoj, ko zadiši po dežju. Brez skrbi. V maju, juniju in juliju, ki veljajo za monsuske mesece, tam pade okoli 200 mm padavin. V Ljubljani jih junija pade 150 mm. Ni takšna reč. Cene prenočišč, prevozov in tudi hrane pa bodo na otokih znatno, tudi do 30 % cenejše. Midva sva imela srečo in sva našla nekaj guesthous-ov, kjer so ponujali 3 nočitve za ceno dveh. Cena sobe/bungalova za dve osebi izven sezone je bila med 300 in 400 THB (8-10 eur).

2. Dobro jutro “7/11”

Na otokih (pa tudi drugod po Tajskem) mrgoli trgovinic 7/11, ki pa so na srečo odprte kar celo noč. Ker Tajske ulične gostilnice dopoldan ne strežejo nič kaj drugega, ko pa kosila, se bolj splača prigriznit sendvič in banano, ki ju v 7/11 dobiš za evro ali dva. Midva sva se navdušila na njihovimi toasti (30 THB oz. 1 eur) in kavico (15 THB oz. 0,5 eur). 🙂

3. Brezplačna voda

Če boste malce napeli oči, boste na otokih našli vodne postojanke, kjer boste za 1 THB (2 centa) napolnili litrsko plastenko. Midva sva na začetku kupila 8-litrsko plastenko in jo uporabljala do konca.

DCIM100GOPROGOPR1081.
Najboljše in najcenenjše restavracije so nekje ob cesti, stran od turističnih središč.

4. Štopanje!

Štopanje sicer sploh ni v navadi na tajskih otokih, a midva se na to nisva ozirala. Nahrbtnike na pločnik in palec gor. Pa je uspelo. Za 10 minutno vožnjo s taksijem, za katero bi plačala tudi 400 THB (12 eur), sva dala en lep nasmeh in kakšen piškot iz lokacije v točki 2. 🙂 Če štopanje resnično ne uspe, se s taksisti pogajajte do onemoglosti. Včasih uspe, včasih ne, a vredno je poskusit.

Za premik iz enega hotela v drugega lahko uporabite tudi motorček, ki ste si ga izposodili. Sicer je to pogosto zajeten logistični in energijski napor, a če na to gledate kot na doživetje, bo tudi to šlo.

5. Najem poceni motorja

Zakaj bi najeli motor za 200 THB, če lahko stopite korak naprej in ga dobite za 150 ali celo 100 THB na dan. In ko boste tankali, ne kupujte bencina na stojnicah ob cesti, če ni ravno urgentno. Tankajte na bencinskih črpalkah, vendar tudi tukaj velja, da so ene kar 30 % dražje od drugih. Prverite tri in izberite najcenejšo.

Pozor! Na otoku Koh Tao bodite ekstra pozorni, da motorja ne popraskate ali celo kaj hujšega. Že za eno prasko boste namreč plačali “kazen” tudi do 500 eur. In ja, verjemi. Četudi si največji badass, boš na koncu vseeno plačal.

De profundis.
Če si s seboj na Tajsko prinesete še masko za potapljanje, boste tudi tukaj prihranili zajeten kupček denarja.

6. Prigrizki

Meni sicer tuj koncept, ampak menda se da kakšen popoldan preživeti tudi brez celega obroka, le s prigrizki. 😉 Sem poskusil tiste instant juhice iz 7/11. Ni slabo. Pravzaprav so odlične. 15 THB (0,5 eur) na eno. Sicer sem pojedel tri. No, štiri. Ko jo kupiš, si lahko kar tam naliješ vročo vodo.

7. Javne pralnice

Ne dajajte vaših oblačil v drage pralnice. Raje locirajte pralne stroje, ki stojijo kar ob cesti, vrzite vanje 30 THB in operite vse, kar imate. Obesite pa pred vašo hiško ob plaži in bo suho en, dva, tri.

In to je to. S takšnimi drobnimi triki boste nepotrebne stroške eliminirali in vašo denarnico pustili debelo in sito. 🙂

Za lažje potovanje si preglej še najino Popotniško prvo pomoč za posamezne kraje na Tajskem.

Related Stories

Sorodne objave

Predlog potovanja: roadtrip po Islandiji!

Ob prihodu domov iz Islandije sva si rekla: moramo priti kmalu nazaj! In če...

Uvod v tvoje potovanje na Islandijo

Najpomembnejši podatek na začetek: 7-dnevno potovanje po Islandiji je bilo eno najinih najbolj zanimivih,...

Zamenjali Dominikansko za …

Takolele je. Dominikanska je lepa, modra in zelena in okusna. Ampak tri tedne, kot...

Potovanje v času korone

Da najprej položimo temelje in odženemo vse, ki so ponesreči zajadrali sem namesto na...

Prispeli!

Zdaj se učimo barve. Rdeč avto. Moder zamašek. Rumena banana. Kaj sva pa pričakovala...

Po 2 letih še samo 5 dni

Prvi znanilci, da gredo stvari na boljše niso sonce, odprti lokali in oglasi za...

Utrinki

Comments

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj