Trenutno smo v Chiang Maiu

Tajska

Tajski otoki s 15 € na dan.

Pravijo, da Bangkok še lahko preživiš “on a budget“, tudi Chiang Mai še gre, ampak tajski otočki … ti pa ne prizanašajo denarnici. Pa sva naredila test. Na otokih sva preživela en mesec, obiskala sva jih ravno takrat, ko je nekje nad Andamanskim morje že nastajal monsun in se počasi pomikal proti nam. Počasi. Le tu in tam naju je namreč presenetil topel dež.

Kljub temu, da sva varčevala, nisva bila prikrajšana za prav nič. Ravno obratno. Ker sva bila primorana iskati poceni doživetja, sva pogosto prišla v stik s prijaznimi domačini, ki jih v dragih restavracijah pač ne najdeš.

Torej, kako preživeti na tajskih otočkih s 15 € na dan:

1. Potuj v nizki sezoni

Tako nekako, kot sva potovala midva. Vsi se namreč bojijo otoke obiskati takoj, ko zadiši po dežju. Brez skrbi. V maju, juniju in juliju, ki veljajo za monsuske mesece, tam pade okoli 200 mm padavin. V Ljubljani jih junija pade 150 mm. Ni takšna reč. Cene prenočišč, prevozov in tudi hrane pa bodo na otokih znatno, tudi do 30 % cenejše. Midva sva imela srečo in sva našla nekaj guesthous-ov, kjer so ponujali 3 nočitve za ceno dveh. Cena sobe/bungalova za dve osebi izven sezone je bila med 300 in 400 THB (8-10 eur).

2. Dobro jutro “7/11”

Na otokih (pa tudi drugod po Tajskem) mrgoli trgovinic 7/11, ki pa so na srečo odprte kar celo noč. Ker Tajske ulične gostilnice dopoldan ne strežejo nič kaj drugega, ko pa kosila, se bolj splača prigriznit sendvič in banano, ki ju v 7/11 dobiš za evro ali dva. Midva sva se navdušila na njihovimi toasti (30 THB oz. 1 eur) in kavico (15 THB oz. 0,5 eur). 🙂

3. Brezplačna voda

Če boste malce napeli oči, boste na otokih našli vodne postojanke, kjer boste za 1 THB (2 centa) napolnili litrsko plastenko. Midva sva na začetku kupila 8-litrsko plastenko in jo uporabljala do konca.

DCIM100GOPROGOPR1081.
Najboljše in najcenenjše restavracije so nekje ob cesti, stran od turističnih središč.

4. Štopanje!

Štopanje sicer sploh ni v navadi na tajskih otokih, a midva se na to nisva ozirala. Nahrbtnike na pločnik in palec gor. Pa je uspelo. Za 10 minutno vožnjo s taksijem, za katero bi plačala tudi 400 THB (12 eur), sva dala en lep nasmeh in kakšen piškot iz lokacije v točki 2. 🙂 Če štopanje resnično ne uspe, se s taksisti pogajajte do onemoglosti. Včasih uspe, včasih ne, a vredno je poskusit.

Za premik iz enega hotela v drugega lahko uporabite tudi motorček, ki ste si ga izposodili. Sicer je to pogosto zajeten logistični in energijski napor, a če na to gledate kot na doživetje, bo tudi to šlo.

5. Najem poceni motorja

Zakaj bi najeli motor za 200 THB, če lahko stopite korak naprej in ga dobite za 150 ali celo 100 THB na dan. In ko boste tankali, ne kupujte bencina na stojnicah ob cesti, če ni ravno urgentno. Tankajte na bencinskih črpalkah, vendar tudi tukaj velja, da so ene kar 30 % dražje od drugih. Prverite tri in izberite najcenejšo.

Pozor! Na otoku Koh Tao bodite ekstra pozorni, da motorja ne popraskate ali celo kaj hujšega. Že za eno prasko boste namreč plačali “kazen” tudi do 500 eur. In ja, verjemi. Četudi si največji badass, boš na koncu vseeno plačal.

De profundis.
Če si s seboj na Tajsko prinesete še masko za potapljanje, boste tudi tukaj prihranili zajeten kupček denarja.

6. Prigrizki

Meni sicer tuj koncept, ampak menda se da kakšen popoldan preživeti tudi brez celega obroka, le s prigrizki. 😉 Sem poskusil tiste instant juhice iz 7/11. Ni slabo. Pravzaprav so odlične. 15 THB (0,5 eur) na eno. Sicer sem pojedel tri. No, štiri. Ko jo kupiš, si lahko kar tam naliješ vročo vodo.

7. Javne pralnice

Ne dajajte vaših oblačil v drage pralnice. Raje locirajte pralne stroje, ki stojijo kar ob cesti, vrzite vanje 30 THB in operite vse, kar imate. Obesite pa pred vašo hiško ob plaži in bo suho en, dva, tri.

In to je to. S takšnimi drobnimi triki boste nepotrebne stroške eliminirali in vašo denarnico pustili debelo in sito. 🙂

Za lažje potovanje si preglej še najino Popotniško prvo pomoč za posamezne kraje na Tajskem.

Sorodni prispevki

Sorodne objave

“I love Slovenia!”

Počasi se navajava na Južno Korejo. Če nama je bilo prvih nekaj dni še...

Še 48 ur v Bangkoku

Bangkok. Smo v Sivatel hotelu, v suiti, ki je tako velika, kot naše stanovanje...

Sovražni prevzem ali simbioza?

Če je slučajno kdo poslušal kakšno izmed najinih predavanj o potovanjih ali pa mojih...

Nekoga moraš imeti … ob sebi.

Vem, da je v osnovi že težko razumeti to, da bi se nekdo odločil...

Kaj bova spakirala na Zanzibar …

A lahko, prosim, ubedesim, kako približno se zdajle počutim? Takole: lkaskjhz van dkjln djkn...

Kako načrtujeva naš MegaTrip 2024? (tehnično)

Katka je danes na najinem IG profilu objavila story in pozvala sledilce, naj zastavite...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime