Trenutno smo v Sloveniji

Azija

8 najbolj ogabnih jedi na potovanju

A sem rekel ogabnih? Mislim sem zanimivih, eksotičnih, drugačnih. Takšnih, ki na brbončice priletijo kot pogled na žirafo sredi Prešernovega trga. Bam! You did not see that one comin’ did you?

V več kot 24 mesecih popotovanja po 10+ azijskih državah sva včasih tisto eksotično iskala namenoma, pogosto pa sva bil preprosto primorana pogoltniti tisto, kar je bilo v danem trenutku na mizi. V sili še hudič muhe žre. Kaj pa čebele? A čebele tudi?

1. Živa hobotnica (Seoul, Južna Koreja)

Tale je zadnja s spiska najinih gurmanskih presežkov. Zgodilo se je po naključju v Seoulu. Sedimo za mizo in najin korejski prijatelj naroči hobotnico. “I just ordered a little desert for you.” So jo vzeli iz akvarija, na hitro nasekljali in hopa-cupa  na naš krožnik. Migala je še več kot 15 minut. In ko si kakšen večji kos vtaknil v usta, so se ti lovke prilepili na nebo, pa na dlesen in če se bil tako štorast kot jaz, tudi globlje v grlo. In potem te zgrabi mini panika in za trenutek misliš, da te bo pobralo. Pa hitro pregrizneš, počakaš in je boljše.

2. Pečene čebele (Hsipaw, Myanmar)

Lokalna specialiteta v gorovjih Myanmara, ki domačine pošteno udari po žepu. Je redka, na nevaren način pridobljena dobrina. Čebele so namreč ene bolj strupenih, njihov okus pa … pač, po pečenih čebelah. 🙂

IMG_4351
Pečene čebele iz Myanmara.

3. Balut – račji zarodki (Manila, Filipini)

Kuhana račja jajča, v katerih počiva (v miru) nekaj dni star zarodek. Če imaš dober dan, naletiš na takšnega, katerega kosti že prav glasno zahrustajo in se tu in tam v grlu zatakne še kakšno pero. Eno samo pravilo je: Ne glej, kaj ješ.

Balot-račji-zarodki-Manila(Filipini)
Račji zarodki iz Filipinov.

4. Kopi Luwak (Ubud, Bali)

Ta kavica je na ta seznam uvrščena povsem neupravičeno, saj v nasprotju s splošnim prepričanjem, kava iz pokakanih zrn drevesne mačke nima nobenega nenavadnega vonja ali okusa. Pravzaprav je izjemno močnega okusa. Tam-tam z Barcaffe-jem. 😉

Kopi-luwak-Ubud(Bali)
Pokakana kavica iz Balija.

5. Pečeni črički (Yangon, Myanmar)

Nekaj je, ko pečene čričke vidiš na najbolj turističnih ulicah v Bangkoku in ob njih trume turistov z nakremženimi obrazi in pripravljenimi fotoaparati. Nekaj povsem drugega pa, ko jih na glavni ulici v Yangonu, glavnem mestu Myanmara, kot vsakdanji prigrizek jedo vsi od najmanjših otročk do poslovnežev v kravatah. Pravilo: Odtrgaj sprednje nožice in krila, pa ga lahko poješ.

Pečeni-črički-Yangon(Maynmar)
Ocvrti črički iz Myanmara.

6. Morski polži z zelenim poprom (Mekong delta, Vietnam)

V eni roki zobotrebec, v drugi pa polžek. Pa ga napičiš, potegneš ven in poješ. Okus, kot ga prav gotovo ne bi pričakoval. Prijeten, izrazit, zaradi popra prjetno sveže pekoč.

Morski-polži-z-zelenim-poprom-Mekongdelta(Vietnam)
Polži z zelenim poprom iz Vietnama.

7. Ocvrte rdeče mravlje (Hsipaw, Yangon)

Še ena lokalnih specialitet v gorovju Myanmara. Poleg fermentiranega zelenega čaja in pečenih čebel, prav gotovo šok za brbončice. Te so malce kiselkaste in jih lahko uporabiš tudi kot začimbo za ostale jedi.

Ocvrte-rdeče-mravlje-Hsipaw(Myanmar)
Ocvrte rdeče mravlje iz Myanmara.

8. Sago ličinke (Siberut, Indonezija)

Zdaj da bi človek delal takšne frise kot Bear Grylls, ko v usta daje tele ličinke, to ravno ne. Je pa res, da je občutek migetanja bele sluzaste ličinke v ustih eno najbolj nenavadnih doživetij. Trik je v tem, da čim prej odgrizneš glavo.

Sago-ličinke-Siberut(Indonezija)
Sago ličinke iz Indonezije.

Prav, zdaj pa dovolj in hitro ven na kakšno okusno tajsko specialiteto! 🙂

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Tropsko sadje.

Tropsko sadje je zagotovo eden izmed razlogov, zakaj morate dati na spisek eno izmed...

Azija čisto blizu: Korejski žlikrofi in sojina omakica.

Wohooooo! Pa sva začela. Kuhat, namreč. Bolje rečeno packat! Včerajšnji dan sva preživela v družbi...

VzljUbud

Najin 7 dan med riževimi polji nad mestecom Ubud. Imava svojo kuhinjo, ki vsak...

Uvod v tvoje potovanje na Maldive

Pa začnimo na koncu - midva sva nad Maldivi totalno navdušena! Bom poskušal v...

Kakšnih 100 let nazaj.

"Počutim se, kot Primiceva Julija," je bila moja prva misel, ko so najini, tokrat...

Prispevek za punce! ;)

Tajske ženske so zame osebno ene lepših v Aziji. Pustimo dejstvo, da pogosto nisem 100...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime