Trenutno smo v Chiang Maiu

Azija

Knjige v žilo! Najboljše, kar sva prebrala …

Knjiga. Beseda, ob kateri oba pristriževa ušesa in tematika o kateri sva se pripravljena pogovarjati ure. Po tem, ko sva polovico Indije prepotovala na 20+ urnih vlakih, zaradi zamud na trajekte v Indoneziji morala čakat po 8 ur skupaj, ko je elektrika male filipinske vasice ugasnila že ob 21 h, sva se midva veselo zakopala v svoje kindle in raziskovala še literarne svetove.

V knjigi s 100 praktičnimi in nevsakdanjimi nasveti za potovanje sva že omenila, da je simpatično spoznati državo preko lokalnega pisatelja. Naj poudarim, da jih najbolje doživiš, če jih bereš v državi sami, ni pa nujno. Za predloge se velikokrat obrneva na Goodreads, ki je meni ena ljubših strani.

Tukaj je seznam knjig s katerimi sva se spoznavala v Aziji:

Indija

 • Shantaram (Gregory Davids Roberts): 800 strani obsežna klasika in biblija hard-core obiskovalcev nore Indije. Pobeg iz zapora, življenje v slumih, indijska mafija, ljubezen in Bollywood. Ni da ni.
 • God of small things (Arundhati Roy): bogata knjiga opisuje zgodbo dvojčkov in njune posebne družinei v najbolj južni državi Indije, Kerali.
 • White tiger (Aravind Adiga): z grozovitim dejanjem je prišel od revnega šoferja do indijskega bogataša. Knjiga živo opisuje razlike med revnimi in bogatimi.

Nepal

 • Into Thin Air: A Personal Account of the Mount Everest Disaster (John Krakauer): ena plat zgodbe  o nesrečnem pohodu odprave na Everest leta 1996, katere član je bil tudi avtor (znan tudi po delu Into the Wild). Kindla sva nosila tudi v male nepalske restavracije v Himalaji, tako zanimiva je bila zgodba.
 • The Snow Leopard (Peter Matthiesen): z namenom raziskovanje redkih živali se podamo v ganljivo zgodbo o zasneženem smislu življenja.

Tajska

 • Cockroaches, Harry Hole #2 (Jo Nesbo): začetni tečaj tajske kulture preko lepo napisanega krimiča izpod rok enega najbolj popularnih avtorjev ta trenutek. Pa še Harry ni tako utrujen!
 • Bangkok 8, Sonchai Jitpleecheep #1 (John Burdett): spoj tajske in ameriške kulture v kriminalki, postavljeni v Bangkok.
 • Ladyboys: The secret World of Thailand’s Third gender (Susan AldousPornchai Sereemongkonpol): sama je še nisem prebrala, ampak kdo si ne bi želel razjasniti enigme o ladyboyih 🙂 Woop!

Indonezija

 • The Rainbow Troops (Andrea Hirata): simpatična zgodba o želji in pravici do izobrazbe na majhnem otočku blizu Sumatre v Indoneziji.
 • Nathaniel’s Nutmeg: How One Man’s Courage Changed the Course of History (Giles Milton): danajšnji rajski Banda otočki so bili včasih eden pomembnejših otočij v zgodovini in tudi priča veliko prelite krvi. Kdo bi si mislil, no.
 • Snowing in Bali (Kathryn Bonella): joga, riževa polja in dišeče palčke so moja prva asociacija na Bali, za nekatere pa kokain, sex in zapor. Jajks! Preberite kakšno je drugo lice Balija.
 • IMG_0957-1024x682
  Nikamor brez Kindla. 🙂

Myanmar

 • The River of Lost Footsteps: Histories of Burma (Thant Myint-U): osebno in globalno delo o Burmi sedaj in v preteklosti. Malce težja za prebavo.
 • The Glass Palace (Amitav Ghosh): zgodba revnega Indijca, ki se zaljubi v Burmi. Nežen vpogled v življenje treh držav.
 • Twilight over Burma: My life as a Shan princess (Inge Sargent): resnična zgodba o avstrijski ženski, ki se poroči s Shan princem in kako on nekega dne skrivnosto zgine v rokah državne vojske. Še bolj močan vtis pustijo družinske slike, ki sva jih videla v njuni hiši v okolici Hsipawa.

Japonska 

 • The Guest Cat (Takashi Hiraide): Knjiga o paru, ko se naveže na sosedovo mačko. Kako navaden zaplet, ki je vseeno po  japonsko tako lep in tankočutno vpleten v to kratko knjigo.
 • Malice (Keigo Higashino): Skoraj boleče počasen razplet da vpogled v razmišljanje japonskih detektivov. Tukaj se ne gre za blišč, ampak kako se premikajo zavese.
 • South of the Border, East of the Sun (Haruki Murakami): Pri Murakamiju sta možna dva scenarija; ali se v knjigo zaljubiš ali pa je ne moreš prebrati, ker je tako odštekana. Tale je moja najljubša.

Kaj je lepšega, kot se namakati v naravnem vrelcu vroče vode, piti zeleni čaj in brati knjigo …

Na Šrilanki, v Vietnamu in na Filipinih nisva brala literature povezane s krajem, ampak sem malce pobrskala po spletu in našla par predlogov za tiste, ki se odpravljate v te države:

Šrilanka: Mosquito, The Road from Elephant Pass, Love Marriage, The Jam Fruit Tree, Swimming in the Monsoon Sea. Pa še malo morje sem jih našla in jih obsedeno dodajam na Want to read listo.

Vietnam: The Quiet American, The Sorrow of War, Paradise of the Blind, Vietnam: Rising Dragon, Vietnam: A History.

Filipini: Dusk, Ilustrado, America’s Boy: A Century of Colonialism in the Philippines, Smaller and Smaller Circles.

Seveda je še toliko knjig, ki jih nisva odkrila (jaaaaa, kako faaaaajn!) tako, da se priporočava za vse vaše predloge.

Uživajte ob branju in raziskovanju!

 

PS: Če slučajno kupite kakšno knjigo v linkih, ne plačate nič več, midva pa imava nekaj malega od tega.

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Kako med potovanjem zaslužiti ravno dovolj

Začel sem razmišljati s svojo glavo. Res je, da je lepo, ko lahko vse...

Nasveti za potovanje na Tajsko – video.

Se odpravljaš na Tajsko in ne veš, kje začeti brskati za informacijami in nasveti?...

Nov projekt. <3 Music

Malce sem se zakopal v delo. Sem ugotovil, da v želji po 2012 ne...

Najin načrt poti in eno pomembno vprašanje.

Kocka pada. Vse bolj kaže, da se bova najino novo 6 mesecev dolgo potovanje...

Okrepljena prva pomoč.

Poleg raziskovanja božičnih dežel sredi avgusta in petja najnovejših jodli hitov v Nemčiji, sva...

Iz teh mlinov je še moka za en drek!

"100.000 rupij," je rekel mrk gospod in nama zaprl izhod iz avtobusa. Sedela sva...

Utrinki

Komentarji

 1. Super seznam! Jaz sem na potovanju po Tajski 2011 uspela prebrati knjigo o Laydboyih in mi je bila super zanimiva, ker sem jih tudi lahko v živo hkrati opazovala. 🙂

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime