Trenutno smo v Chiang Maiu

Azija

3 najbolj nevarne ribe v Aziji

Obvezna oprema za tvoje potovanje po Aziji? Maska in snorkel. Podvodno kraljestvo tega dela sveta je namreč zaradi tega-in-onega morskega toka razred zase. Ne boste verjeli, ampak na najini poti sva na koncu destinacije izbirala le še na podlagi tega, če je v bližini bogat koralni greben. V vodi sva bila po cele dneve in s povedmi, kot so denimo “u, fak, a si vidla tole?“, “kaj hudiča je pa tamle?” in “bejžva, tole je ziher nevarno!” spoznavala svet pod morsko gladino.

A ker tudi tam velja pravilo, da si le obiskovalec, sva nekajkrat naletela tudi na “neprijazne sosede”. In to so te tri najbolj nevarne ribe v Aziji:

Triggerfish

Triggerfish bo tvoj spremljevalec na vseh tropskih koralnih grebenih. Plava sam in na prvi pogled zgleda prav prijazna pisana ribica. Vse OK, a če ga zalotite ravno nad njegovim “gnezdom”, potem bo joj. Napade iz nenada in se dobesedno zaletava vate. Slišala sva za primere, ko je triggi (ja, ljubkovalno ime ima) s plavalca odgriznil kar zajeten kos mesa in kože.

Če te triggi res napade, si moraš zapomniti le to, da ima njegov teritorij obliko lijaka. Napačno je torej, da ob napadu plavate navzgor, saj boste še vedno znotraj njegovih meja. Najbolje je, da plavate nazaj in ga odganjate s plavutmi.

Lionfish

Le redko se zgodi, da stik z njegovimi strupenimi plavutmi vodi do smrti. Pogosteje pride do paralize, oteženega dihanja, bruhanja, driske, pekočin in ostalih prijetnosti. Lionfish je počasna riba. Zelo počasna. Pogosto plava ravno ob pomolih in dobesedno čaka, da bo kdo skočil nanj, sicer pa niso niti najmanj agresivni.

Fugu

Fugu vam v vodi ne bo storila hudega, lahko pa vas pod zemljo spravi postrežena na vašem krožniku. Jed, zaradi katere se na leto zastrupi več kot 100 ljudi, od tega pa jih umre 6,8 %. Midva sva si jo privoščila v Tokyu, bila je izvrstna, a jetra, ki veljajo za edini nevaren del te ribe, že zdavnej niso več na meniju. So strogo prepovedana in za njihovo postrežbo grozi tudi zaporna kazen.

To je to, jaz pa ravno kuham zrezke v gobovi omaki. Ziher je ziher! 🙂

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Katjuša in Dimitrij

... bežita iz še enega mesta, ki so ga s prijemi modernih strategij koloniziranja...

Katkin kotiček: Moji najljubši izdelki azijske kozmetike

Pozdravljene (bodoče) ljubiteljice azijske kozmetike! :D Azijska kozmetika me zanima že reeeeees dolgo časa,...

Resnična zgodba: Školjke za Kenijca

Nedelja ja. Poletje. Ti, tvoj oče, mami, sestra, babica #1 in babica #2, stric...

Kviz: Katero potovanje je zate?

Te zanima, katero potovanje v Aziji je zate? Reši tale kviz!

Ene pomaranče z urinom, prosim

Drugi dan v Bangkoku smo spravili pod streho. Imam blage do srednje zahtevne prebavne...

Zgodbica z naslovom: Izvolite Manhattan!

Na tej fotki spodaj vidite dva otočka. Tam nekje v daljavi, ne? Prvi je Pulau...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime