Trenutno smo v Sloveniji

Kartice ali gotovina?

Če bi vsakokrat, ko me kdo vpraša, ali naj na potovanje nese raje gotovino ali kreditne kartice, dobil 1 eur, bi imel danes v denarnici 47 eur. Ja, štejem! 🙂 

Ko sva januarja 2014 šla na leto in pol dolgo potovanje, je bila najina finančna situacija in razporeditev natanko takšna:

  • vsak sva imela v denarnici cca. 200 €
  • po predalih v nahrbtnikih sva imela skritih še 1.200 €
  • vsak na svojem bančnem računu sva imela še 9.000 €

V gotovini sva imela torej okoli 1.500 €, vsak svojih 9.000 € pa na bančnih računih.

Za te bančne račune sva imela vsak svojo Maestro kartico in vsak svojo Mastercard kartico, vsaka kartica pa je imela tudi svoj dvojnik. Skupaj sva tako imela 4 bančne kartice. Aja, še na Paypalu sva imela za vsak slučaj kakšen evro. Ne veliko, samo za silo.

In zdaj vprašanje. Sva naredila vse prav?

Najbolj me jezi dejstvo, da sva zaradi provizij dvigov na bankomatih v prvem letu dni izgubila več kot 300 eur. To je en mesec v Indiji. 🙂 Vem, da človek ne more na potovanje odnesti 10.000 € v gotovini, ampak če bi odnesla še kakšnega stotaka več, bi že v prvih treh mesecih prihranila za eno gurmansko večerjo.

Te dni, ko se že mentalno pripravljava na odhod v začetku 2017, sva se znova vprašala, kaj točno naredit.

Pred kratkim sva začela uporabljat skupno Visa Pre-Paid kartico, ki se je na vseh potovanjih v zadnjem letu pa tudi v vsakanjem življenju izkazala za top shit rešitev. Nanjo nakaževa vsak denimo 300 eur in jo potem uporabljava za vse stroške, ki so skupni. Na potovanju v Zanzibarju so bile to notranje letalske karte, nekaj prenočišč, ki sva jih rezervirala v naprej in dve gurmanski večerji v boljših restavracijah. Super pregled, varno, enostavno.

Ta kartica gre gotovo z nama, a ker se podajava spet na področje, kjer je najboljša hrana na ulici, tam pa pač nimajo POS terminalov, bova 90 % časa operirala z gotovino. In koliko je bova sedaj nesla s seboj? Ne tega naprej govor’t, ampak verjetno precej. Vsak dvig na bankomatu ti vzame 6 eur in če ti lahko bankomat, kot se hitro zgodi v kakšnih zakotnih mestecih, da samo 80 eur, ti pa potrebuješ zalogo za naslednji mesec, kaj hitro izgubiš tudi 50 eur.

Kako se zaščititi pred krajo?

Glede na to, da so naju na potovanju okradli že dvakrat, ne bi rekel, da sva ravno pravi naslovnik za to vprašanje. 🙂 Dejstvo pa je, da se je ob prevažanju večje količine gotovine potrebno spomniti kakšne boljše metode, kot “dej, bom dal tole za gate, pa bo kul”.

Jaz osebno najraje gotovino nosim v torbi, za katero sem v vsakem trenutku prepričan, kje točno se nahaja. No, ta torba pri meni ni denarnica, ker zanjo 99 % časa nimam pojma, kje je, temveč je to torba od fotoaparata. Fotič imam ves čas pri sebi, vedno sem pozoren nanj in če bi mi ga kdo hotel ukrasti, bi se stepel do smrti. 🙂

Sicer pa, ja. Klasična “dajva malo razporedit po rukzakih” še vedno deluje. Še posebej luštno je, ko pozabiš, kam točno vse si skril denar, pa ga potem šele ob vrnitvi domov najdeš v nekem malem skritem žepu.

p.s. na zgornji fotografiji si stotisoči mjanmarskih kyatov, ki sva jih zamenjala takoj na letališču.

Related Stories

Sorodne objave

Predlog potovanja: roadtrip po Islandiji!

Ob prihodu domov iz Islandije sva si rekla: moramo priti kmalu nazaj! In če...

Uvod v tvoje potovanje na Islandijo

Najpomembnejši podatek na začetek: 7-dnevno potovanje po Islandiji je bilo eno najinih najbolj zanimivih,...

Zamenjali Dominikansko za …

Takolele je. Dominikanska je lepa, modra in zelena in okusna. Ampak tri tedne, kot...

Potovanje v času korone

Da najprej položimo temelje in odženemo vse, ki so ponesreči zajadrali sem namesto na...

Prispeli!

Zdaj se učimo barve. Rdeč avto. Moder zamašek. Rumena banana. Kaj sva pa pričakovala...

Po 2 letih še samo 5 dni

Prvi znanilci, da gredo stvari na boljše niso sonce, odprti lokali in oglasi za...

Utrinki

Comments

  1. A za Mastercard Curve in Revolut še nista slišala? Provizij na bankomatih se elegantno znebiš (no ja, dokler ne dvigneš več kot 600 ali nekaj podobnega evrov na mesec). Ker sta 2, skupaj 4 kartice … Dovolj lufta za dvigat tudi za večje zneske.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here