Kraljice v Hotelu Toplice

Verjetnost, da boste kot gost obiskali Grand Hotel Toplice, je 2 % (hotel letos praznuje 85-letnico). Toliko gostov je tam namreč Slovencev, vsi ostali so od daleč, daleč. Angleži, Američani, Avstralci. Cvet stalnih gostov tja zahaja že več kot 60 let. Vsako leto. Na Bled. “Pa kaj hudiča vidijo na tem Bledu?” sva malce provokativno vprašala Blaža, najinega sogovornika pri gurmanski večerji in vodjo recepcij. No, pa se je začelo.

untitled-1053

Pohištvo v sobah, apartmajih, jezerskem in belem salonu je vse restavrirano delo iz 19. stoletja.

“Lahko gredo na otok, lahko gredo na grad, lahko gredo na stražo na poletno sankanje, ali pa pozimi na smučanje. Lahko se odločijo za polet z balonom, lahko gredo na raftink po Savi ali pa eno uro stran na canjoning, rafting ali bunji na Sočo … <15 minut kasneje> … lahko gredo na Pokljuko ali pa v Bohinj, lahko gredo na večerju k tem-in-tem kmetu, lahko so v naši Julki na večerji, lahko se sprehodijo okoli jezera, ali pa gredo na Ojstrico, lahko kakšno noč prespijo na koči pri Triglavskih jezerih … <15 min kasneje> … lahko gredo v čebelarski muzej, če želijo lahko skočijo do Brezja, lahko lovijo ribe, lahko ga dobro žurajo, lahko gredo na degustacijo najboljšuh žganih pijač … <15 minut kasneje> … pa še niti do Ljubljane nismo prišli!”

untitled-0578

Priznam! Noro nama je pasalo, da nama je nekdo drug organiziral vikend. Sva prišla, se prepustila in čez 24 ur odšla. Vmes pa … razvajanje do onemoglosti.

Grand Hotel Toplice je eden tistih starih/starinskih/staromodnih hotelov, ki te pridevnike predstavijo v najlepši luči. Ko vstopiš v sobo, zadiši po desetletjih čustev, ki so se vpijala v njene zidove. Večerjaš pod velikimi lestenci in ko se sprehodiš do bazena z mineralov polno vodo, te tja pospremijo ozki hodniki orancljani s fotografijami pomembnih in lepih, ki so tu že bili: tajska kraljeva družina, Tito, Bobby Fisher, Donald Trump, Michael Moore … Ni da ni.

Verjetnost, da bova kot gosta v tem hotelu še kdaj, je tudi pri nama zgolj 2 %. A na kavico v njihov salon, ki ponuja enega prav gotovo najbolj zanimivih pogledov na Blejsko jezero in grad, bova šla že ob naslednjem obisku Bleda. Sploh zato, ker so nama dolžni še eno kremšnito. No, dolžni … pač, pozabila sva jo v hladilniku! 🙂

Aha, mimogrede. ste vedeli, da je tista prava originalna kremšnita vedno velika natanko 7 x 7 cm in da je njeno testo prepognjeno natanko 140-krat?

PS: Počekirajte tudi najina ostala sodelovanja s Sava hoteli (Ptuj, Bled, Goričko)

 

Vpiši svoj komentar ...

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published.