Trenutno smo doma

Kostarika

Predlog potovanja: Divjina Kostarike.

Kostarika je majhna, a zelo raznolika država Srednje Amerike. Ponosna dežela nacionalnih parkov, pitne vode in prekrasnih plaž. Z zahodne strani jo obdaja Pacifik in z vzhodne toplo Karibsko morje. Po celotni sredini države se od severa proti jugu bohotijo visoki vrhovi, ki so jih oblikovali vulkanski izbruhi. Kostarika ima kar 13 vulkanov (med njimi tudi aktivne) ter bujno floro in favno. Adrenalinski višek lahko sprostite na najboljših in najdaljših jeklenicah (zip-line) na svetu v visokih krošnjah deževnega gozdu. Samotne in prekrasne plaže navdušujejo tako plavalce kot tudi deskarje s celega sveta.

Fotografije in besedilo: AndrejA, www.andrejasworld.com

Potovanje na Kostariko po dnevih

Čas tvojega potovanja na Kostariko: 16 dni.

 • 1. dan: Pristanek v glavnem mestu Kostarike, San Jose. Volja bo le za počitek po naporni poti ter za pametno uravnavanje časovne razlike.
 • 2. dan: Glavno mesto San Jose. Enodnevni ogled mesta je več kot dovolj. Obišči mestno tržnico in si tam privošči kosilo. Popoldan si oglej Muzej zlatih izdelkov iz predkolumbijskega obdobja (Museo del Oro Predcolumbino) in Muzej žada.
 • 3. dan: Z avtobusom do Karibskega morja. Odpelji se do majhnega obmorskega mesteca Puerto Viejo in se privošči kopanje v toplem Karibskem morju ter poležavanje na krasni peščeni plaži.
 • 4. dan: Nacionalni park Cahuita. Nacionalni park leži ob morju in živali živijo povsem na prostem. Z malce sreče boš dan preživel v družbi lenivcev, kapučink, rakunov, strupenih kač in pajkov.
 • 5. dan: Vulkan Arenal v La Fortuni. Sprehodi se po simpatičnem mestecu, nad katerim kraljuje še vedno aktiven vulkan Arenal. Za večerjo se prileže odlična paradižnikova juhica z avokadom (supa Azteca).
 • 6. dan: Naravni termalni bazeni Tabacon. Namakanje v naravnih termalnih bazenčkih, ki jih je povsem oblikoval vulkan. Vodo na visokih 29 stopinj prav tako segreva bližnji vulkan Arenal.
 • 7. dan: Deževni gozd Monteverde. Tarzanov gozd, kjer eno minuto sije sonce, naslednjo piha strašen veter in tretjo že dežuje. Z biologom se zvečer odpravi v gozd, kjer te čakajo tarantele, metulji, oposumi, tukani, pajki, kače in ostale živali.
 • 8. dan: Adrenalinsko spuščanje po jeklenicah. V bližnjem parku Selvatura se za dobro jutro naužij spuščanja po najdaljših in najvišjih jeklenicah na svetu. Oglej si park kolibrijev in se sprehodi po dolgih visečih mostovih, s katerih opazuj ptičje kraljestvo.
 • 9. dan: Pridelava kave, kakava in sladkorja. Več ur preživi na kmetiji, kjer ti bodo predstavili domačo pridelavo in proizvodnjo kave, kakava in sladkorja. Zvečer obišči terarij z majhnimi pisanimi drevesnimi žabami, ki so zelo strupene.
 • 10. dan: Plaža Samara. Po naporni večurni vožnji skoči v toplo morje in si privošči lenarjenje na eni najlepših plaž. Uživajte!
 • 11. dan: Kopanje, lenarjenje ali šola deskanja. Če se boš pod palmo neizmerno dolgočasil, se lahko v nekaj urah naučiš deskanja.
 • 12. dan: Dan za počitek in uživancijo na plaži. Uživaj pod svojo palmo! Zvečer se pridruži domačinom pri lovljenju rib.
 • 13. dan: Nazaj na celino v Alajuelo. Simpatično in živahno mesto s parkom, kjer moraš (čisto zares) paziti, da ti mango ne pade na glavo.
 • 14. dan: Vulkan Poas. Celodnevni izlet visoko v hribe do vulkana Poas. Oglej si delujoči vulkanski krater in kratersko jezero. Na poti nazaj si oglej še zavetišče živali AVE, če ti na poti ni uspelo videti tukana.
 • 15. dan: Odbiti park Zarcero. Z lokalnim avtobusom se odpelji v majhno mestece Zarcero. Unikaten park, v katerem že štiri desetletja gospod Blanco iz cipres ustvarja nenavadne oblike.
 • 16. dan: Gremo domov. Napočil je čas za slovo in odhod proti ljubi domovini.

Dobro je vedeti

Kostarika mogoče res ni najcenejša dežela za popotnike, a je resnično ena najlepših in najbolj raznolikih dežel, ki sem jih obiskala. Ljubitelji živali in lepih peščenih plaž boste neizmerno uživali vsako minuto potovanja. Če dodamo še botanično raznolikost, je Kostarika »must see« popotniška destinacija. Med spanjem boš poslušal petje ptičev, glasno rjovenje opic, med sprehodom pa srečal lenivca in velike legvane.

Paziti se moraš le zelo strupenih kač, pajkov in drevesnih žab. Romantiki boste neizmerno uživali na dolgih sprehodih po prekrasnih peščenih plažah in vzhidovali v spektakularnih sončnih zahodih.

Kulinarično se boste razvajali ob ogromnih porcijah španske in mehiške hrane. Ljubitelji kave boste zagotovo prišli na svoj račun. Kostarika se lahko pohvali z najboljšo kavo na svetu vrste 100% Arabica.

Kostarika je zelo varna dežela, saj nima niti svoje vojske. Že pred petimi desetletji so se odločili za strategijo eko turizma, s katero živijo še danes. Pura vida!

2014_Kostarika (1110)

Stroški pred potovanjem

 • Viza: viza je brezplačna, a je potrebno plačati izstopno takso v višini 30 USD
 • Zavarovanje: 21,44 eur pri NLB Vita
 • Letalska karta: iz Milana cca. 600 EUR

Stroški na potovanju

 • Spanje: 20 eur na dan
 • Hrana: 10 eur na dan
 • Prevozi: 7 eur na dan
 • Skupaj: 37 eur na dan

Preberite tudi, kako midva upravljava s skupnim denarjem na poti s pomočjo NKBM predplačniške Visa kartice.

Skupni stroški potovanja v Kostariko

1.353 EUR

* v ceno niso vštete vstopnine, ki so precej drage, in po programu skupaj nanesejo okoli 210 EUR

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Roadtrip (1. dan) – Thaton

Zbudil sem se nekaj do šestih zjutraj. Ups, napaka. Pasiv. Bil sem zbujen nekaj...

Megla, dež in Guinness.

"Imam dobro novico," nama je napisal kakšen teden nazaj. Kevin. Kolega popotnik iz Indonezije,...

Koliko stane hedonizem v Chiang Maiu?

Po tem, ko sva se prebudila v največji postelji in snedla homemade zajtrk iz avokada,...

Snorkeling v Hikkaduwi

Katka je bila  na Baliju in okoliških Gili otokih, jaz sem kolena rezal na...

Zeleno-zlati Kyoto.

Sonce v Kyotu vzide natanko ob 4:42. Zaide ob 19:11. Dnevi so dolgi in...

Letalska karta za okoli sveta

Večkrat sem že slišal o njej. O letalski karti za okoli sveta. V nekako...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime