Spet smo doma

Tajska

Lahko kupim hišo na Tajskem?

Hipotetično se na tvojem bančnem računu znajde dovolj denarja, da te zamika selitev na lepše. Nekam, kjer je ves čas toplo, kjer je hrana dobra in poceni. Nekam, kjer so otočki za v hollywoodske filme oddaljeni le nekaj korakov. Recimo … na Tajsko?

Saj ne, da se je to iz prve povedi zgodilo pri nama, a že ves čas najinih popotovanj me zanima, kako bi bilo kupiti hiško na Tajskem. Na enem luštnem otoku. Nekaj čisto malega, skromnega. Blizu one tetke, ki dobro kuha in pod kokosovo palmo, da ga dobim v naročje že za dobro jutro.  In ja … da je koralni greben le pljunek stran.

IMG_1128
Takole sva dva meseca uživala v sicer najetem apartmaju v Chiang Maiu. No, začetek je. 🙂

Pa sem malce raziskal, poslal nekaj mailov, preveril ponudbo. In tole spodaj so ugotovitve. Na kratko.

  1. Tujec je lahko 100 % lastnik stanovanja (condominium), ne more pa biti 100 % lastnik ozemlja ali hiše.
  2. Tujec je lahko največ 40 % lastnik hiše (posestva) oz. 100 % lastnik hiše, če pred nakupom na Tajskem ustanovi svoje podjetje in prek podjetja kupi hišo. V podjetju je lahko tujec največ 49 % lastnik. Jeba.
  3. Hišo lahko brez težav najameš za obdobje 30 let, najemnino lahko po 30 letih podaljšaš za novih 30 in po preteku spet za novih 30 … ni pa nujno. Če se vmes pojavi kupec, te bo lastnik hiše preprosto odjebal. Jeba 2.

Vmesni čas: Ne kupujemo torej hiše, za začetek kupimo stanovanje.

Tajska je daleč. Zračne linije 8629 kilometrov. Tajci govorijo drugače, pišejo drugače, izgledajo drugače, jejo drugače, se oblačijo drugače, molijo drugače, uporabljajo drugačen denar, drugačne avtomobile (no, iste avtomobile), drugačne začimbe. Kar tako na hitro kupiti stanovanje za 200.000 € v tako tujem okolju? A-a.

Nekaj nasvetov za nakup stanovanja

Prvi in ključni nasvet: dobite si odvetnika in nepremičninskega agenta. Veliko je ponudb, ko lahko kupiš brez teh dveh posrednikov, a zgodbe o totalnih zajebih, so dovolj, da te prepriča. Drugi nasvet: pred nakupom vsaj dve sezoni spremljal cene na zaželenih področjih. Na Koh Samuiu so cene menda iz ene sezone v drugo zanihale tudi za do 30 %. Tretji nasvet: preveri prodajalca in njegova dovoljenja. Marsikdo je že menda kupil stanovanje (posestvo), za katerega je naknadno izvedel, da nima jasno določenih mej, lastništva ali pogojev za dodatna gradbena dovoljenja. Najbolj preverjenim posestvom se reče “Chanott ti din”, sprejemljiva so še “Nor Sor Sam” oinr “Nor Sor Sam Kor”, nikoli pa ne kupimo “Sor Kor Nung, Tor Bor Tor Hoc ali Tor Bor Tor Ha.” Kva? 🙂

Kaj pa cene?

Sem raziskal nekaj najbolj privlačnih lokacij. Pa da vidimo …

Chiang Mai

Nova gradnja, v lepem predelu mesta. 42 kvadratnih metrov.

Cena: 50,000 €

Bangkok

Nova gradnja. Ena soba, ena kopalnica. V urejenem predelu mesta. 38 kvadratnih metrov.

Cena: 83,000 €

Koh Samui

Nova gradnja. Pogled na morje. 52 kvadratnih metrov. Kaj-češ-lepšga?

Cena: 78,000 €


Hm … V Bangkoku ne bi ravno živel. Bo hodil tja na obisk. Chiang Mai je noro lep in o tem, kako bi tam živela, sva tudi že nekaj napisala. Ne morem pa si pomagati, morje ima vseeno svoj čar. In če je tisto lepo, turkizno, s pestrim podvodnim življenjem … potem so me kupili.

Četudi boste kupili stanovanje na Tajskem, brez nekaj birokratskih zagonetk vseeno ne bo šlo. Vizo boste morali podaljševati tako kot vsi turisti, kar pomeni, da boste vsake toliko morali zapustiti državo in se vanjo vrniti čez nekaj dni. No. Saj. Kakšen izlet na Bali sploh ne bi škodil.

Hm … Bali. Kako je kaj tam z nepremičninami?

 

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Going Šri.

29. januarja odputujeva na Šri Lanko. Zakaj tja? Na to ni enega samega odgovora....

Sva si privoščila štrom. (Oman, 6. dan)

Ura je 20:49 in sedim na udobnem stolu, za leseno pisalno mizo tople hotelske...

Sushi, morska hrana, noj, kenguru @Mongolija BBQ

Vsaj 40 % užitkov v mojem življenju predstavlja dobra hrana. Priznam. Odkrito. Ko sem...

Tropsko sadje.

Tropsko sadje je zagotovo eden izmed razlogov, zakaj morate dati na spisek eno izmed...

Kakšnih 100 let nazaj.

"Počutim se, kot Primiceva Julija," je bila moja prva misel, ko so najini, tokrat...

13 znakov, da moraš potovati v Azijo

Namesto, da bi se učil za izpite, vrtiš miniaturni globus na svoji pisalni mizi. Vrtiš,...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime