Prva pomoč: Luang Prabang (Laos)

Francoski Luang Prabang je najbolj urejeno mesto v Laosu. Ulice so čiste, hiške pravljično lesene, lokalci pa še raje govorijo francosko kot angleško.

V Luang Prabang boste najverjetneje prišli z avtobusom iz okoliških mest. Luang Prabang ima dve avtobusni postaji, severno in južno. Prevoz s tuk tukom iz katerekoli postaje stane 10.000 LAK/osebo, tudi če sta samo dva. Seveda vam bodo vedno postavili smešno visoko ceno, navedli nešteto razlogov, ampak vztrajajte pri svojem. Tudi, če so strički na postaji res vztrajni, počakajte na naslednjega ali pa se sprehodite ven iz postaje na glavno cesto, kjer bo takoj prišel nekdo drug. Razdalja je majhna.

Pozor: v Laosu sva opazila, da so včasih karte cenejše v agencijah kot avtobusnih postajah, včasih ne. Pozanimajte se, kaj se vam bolj izplača.

V Luang Prabangu so cene prenočišč višje kot drugje v Laosu. Cena za sobo v nizki sezoni je 60.000 – 80.000 LAK, za nižje cene pa se morate pogajati. Velikokrat dobite v guesthousu zastonj vodo in banane. Midva sva stanovala v Sysomphone guesthouse za 50.000 LAK (soba s skupno kopalnico).

Luang Prabang nudi veliko kvalitetnega street fooda, med katerimi so najbolj znani sendviči (10.000 -20.000 LAK). Dobili pa boste tudi sveže in pečene spomladanske zavitke, narezano sadje in sokove. Obstajata dve ulici z ‘all you can eat’ krožnikom, ena za 10.000 LAK in ena za 15.000 LAK, vendar je ta hrana malce postana. V tej ulici dobite tudi druge jedi in meso/ribe na žaru.

Pivo stane 10.000 LAK v trgovinah in mini restavracijah, v lepših pa 12.000 – 15.000 LAK, razen v Sabaidee je 9.000 LAK. Veliko barov ima 2 za 1 happy hour na cocktaile z lokalnim lakoholom ‘lao lao’. Nama je bila všeč še Bamboo restaurant, ki je imela za restavracijo precej ugodne cene.

V manjših ulicah desno od nočnega marketa in proti reki lahko dobite kolo za 10.000 LAK/dan in prekolesarite mesto. Čez dan si lahko privoščite laoško masažo za 40.000 LAK (midva sva preizkusila tisto nasproti muzeja, na glavni ulici), se sprehajate med templji (Chomsy hill and Wat Xien Toung imata vstopnino 20.000 LAK, slednji je po sončnem zahodu zastonj), zvečer pa se sprehodite po night marketu.

1 eur = 9000 LAK

Dober dan = Sabadi
Hvala = Kapčaj


Azija zna biti glede hrane precej težavna in ker naš prebavni sistem pogosto ni vajen tamkajšnje hrane (in stopnje čistote), si lahko prihranite nekaj težav in s seboj vzamete probiotike WAYA LGG. Manj časa na wc-ju in več v akciji 🙂


Vpiši svoj komentar ...

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published.