Spet smo doma

Azija

Prva pomoč: Luang Prabang (Laos)

Francoski Luang Prabang je najbolj urejeno mesto v Laosu. Ulice so čiste, hiške pravljično lesene, lokalci pa še raje govorijo francosko kot angleško.

V Luang Prabang boste najverjetneje prišli z avtobusom iz okoliških mest. Luang Prabang ima dve avtobusni postaji, severno in južno. Prevoz s tuk tukom iz katerekoli postaje stane 10.000 LAK/osebo, tudi če sta samo dva. Seveda vam bodo vedno postavili smešno visoko ceno, navedli nešteto razlogov, ampak vztrajajte pri svojem. Tudi, če so strički na postaji res vztrajni, počakajte na naslednjega ali pa se sprehodite ven iz postaje na glavno cesto, kjer bo takoj prišel nekdo drug. Razdalja je majhna.

Pozor: v Laosu sva opazila, da so včasih karte cenejše v agencijah kot avtobusnih postajah, včasih ne. Pozanimajte se, kaj se vam bolj izplača.

V Luang Prabangu so cene prenočišč višje kot drugje v Laosu. Cena za sobo v nizki sezoni je 60.000 – 80.000 LAK, za nižje cene pa se morate pogajati. Velikokrat dobite v guesthousu zastonj vodo in banane. Midva sva stanovala v Sysomphone guesthouse za 50.000 LAK (soba s skupno kopalnico).

Luang Prabang nudi veliko kvalitetnega street fooda, med katerimi so najbolj znani sendviči (10.000 -20.000 LAK). Dobili pa boste tudi sveže in pečene spomladanske zavitke, narezano sadje in sokove. Obstajata dve ulici z ‘all you can eat’ krožnikom, ena za 10.000 LAK in ena za 15.000 LAK, vendar je ta hrana malce postana. V tej ulici dobite tudi druge jedi in meso/ribe na žaru.

Pivo stane 10.000 LAK v trgovinah in mini restavracijah, v lepših pa 12.000 – 15.000 LAK, razen v Sabaidee je 9.000 LAK. Veliko barov ima 2 za 1 happy hour na cocktaile z lokalnim lakoholom ‘lao lao’. Nama je bila všeč še Bamboo restaurant, ki je imela za restavracijo precej ugodne cene.

V manjših ulicah desno od nočnega marketa in proti reki lahko dobite kolo za 10.000 LAK/dan in prekolesarite mesto. Čez dan si lahko privoščite laoško masažo za 40.000 LAK (midva sva preizkusila tisto nasproti muzeja, na glavni ulici), se sprehajate med templji (Chomsy hill and Wat Xien Toung imata vstopnino 20.000 LAK, slednji je po sončnem zahodu zastonj), zvečer pa se sprehodite po night marketu.

1 eur = 9000 LAK

Dober dan = Sabadi
Hvala = Kapčaj


Azija zna biti glede hrane precej težavna in ker naš prebavni sistem pogosto ni vajen tamkajšnje hrane (in stopnje čistote), si lahko prihranite nekaj težav in s seboj vzamete probiotike WAYA LGG. Manj časa na wc-ju in več v akciji 🙂


Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek
katkoc
katkochttps://www.povsodjelepo.com
Hi. My name is Katja, I'm a pharmacist by profession but now I'm on a different journey. It's not that soul-searching-finding-yourself kinda thing. It's more about expanding horizons and thinking outside the box! Meeting new people and discovering different cultures gets me going. I'll also be on the lookout for medicinal plants and natural cosmetic ingredients as I've been working on this field past three years at the Faculty of Pharmacy. I love to read and never leave home without my Kindle. I'm learning to play ukulele and Mic is teaching me to play chess. Our goal is to learn as many new things as we can :) German is one of them. For the end I'll just leave you with this quote. ''Everyone you will ever meet knows something you don't.'' Bill Nye

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Sama v Indonezijo? Ja, prosim.

Že tako dolgo te vleče na Bali. In na Gilije. Pa na Javo. In...

Noč v japonskem ryokanu (2. del)

Ob sprejemu v recepciji Sanga Ryokana sva določila uro najine večerje. Sedem. Ravno dovolj...

Golden Temple (Amritsar)

Nekatere stvari iz fotografije nikakor ne izžarevajo energije, ki jo doživiš, ko se z...

3 najbolj nevarne ribe v Aziji

Obvezna oprema za tvoje potovanje po Aziji? Maska in snorkel. Podvodno kraljestvo tega dela...

Kviz: Kar ješ, tja greš!

  Če bi radi hitro odpeketali v izbrano državo, pujs na polici pa je bolj...

Aluwita, aluwita! (Mentawai, 1. del)

"6 milijonov," je rekel, ko smo z nekaj vljudnostnimi frazami prebili led. "6 milijov,...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime