Spet smo doma

Afrika

Prva pomoč: Stone Town (Zanzibar)

Živahni Stone Town je prav simpatičen uvod v Zanzibar, zato se le ustavite tu za kak dan ali dva na začetku ali koncu vašega potovanja. Za tiste, ki vas zanima ali je boljše imeti evre ali dolarje, vam bo kmalu postalo jasno, da so jim dolarji ljubši. Najboljše pa je, če imate čim več tanzanijskih šilingov (ki pa jih ne pozabite zamenjati ob odhodu domov, saj jih boste morali v nasprotnem hraniti do naslednjega obiska Zanzibarja).

Kako priti iz letališča do mesta?

Na ustrašite se enostavnega terminala, na katerega boste prileteli v Stone Townu. Prtljago vam bodo prinesli skoraj v roke in želeli napitnino. Dajte jo ali ne, po želji. Menjalni tečaj na letališču je za začetek povsem OK, ostalo lahko zmenjate v mestu. V resortih imajo včasih zelo slab menjalni tečaj.

Ob izhodu iz letališča je ‘stojnica’ za taksije do mesta, cena je 10$. Če pa se sprehodite naprej, vas bodo ogovorili tudi neuradni taksisti in vas bodo z veseljem peljali tudi za nižjo ceno. Midva sva dobila vožnjo do hotela za 13.000 TSH (7.5 $).

Kje spati?

Midva sva si prek spleta rezervirala Malindi guesthouse, za 20$/noč s skupno kopalnico in zajtrkom (sobe v zgornjem nadstropju so lepše kot v pritličju, poglejte jih več). Čisto solidna prenočitev in ena cenejših v budget rangu, na voljo so seveda tudi dražja prenočišča.

Kaj početi?

Stone Town ponuja veliko za dan ali dva. Lahko obiščete Prison island z lepimi plažami in ogromnimi želvami (midva nisva šla, ups :D). Dražja opcija je z agencijo, kjer vam oni pripravijo kosilo in vas čakajo. Cenejša pa, da se s kom zmenite, da vas tam odložijo, potem pa greste nazaj čez nekaj ur, kosilo si vzamete s sabo.
Ogled mesta lahko začnete z Forodhani gardens, kjer se družijo domačini, si ogledate lepo okrašeno dispensery, zaprašeno zgodovino National palace in se sprehodite do House of wonders, kjer vas bodo prestregli lokalni vodiči. Tura je čisto po pravici čisto malo dolgočasna, zato pojdite, če želite podpirati lokalce (vreden okoli 5-8$). V bližini si lahko ogledate čudovito trdnjavo in stari hamam ali spa. Zvečer se v Forodhani gardens navadno odvija nočni market, ki pa je bil pred kratkim vir kolere, zato so ga zaprli. Pojdite na lastno odgovornost 🙂

Sprehodite se po simpatičnih ulicah, kjer prodajajo oblačila, slike in spominke, na koncu pa tudi sadje, zelenjavo in začimbe. Ne kupujte pod pritiskom. Pole pole, kot bi rekli lokalci. Počasi, počasi.

Hrana

Nočni market Forodhani (če se upate), je ena izmed večjih atrakcij v Stone Townu. Med ulicami boste našli veliko restavracij z evropskimi cenami, ampak zelo okusno hrano. Če se hočete res razvajati, pojdite v Tea House restaurant (v enem izmed dveh Emerson hotelov, na strehi). Za 30$/osebo boste ob sončnem zahodu jedli tradicionalno večerjo na strehi, s pogledom na Stone Town. Bend iz glasbene akademije v Zanzibarju pa bo poskrbel za prijetno ozadje.

Kako naprej?

Stone Town ni velik, zato ga lahko enostavno prehodite. Postaja za lokalni prevoz (dala dala) je malce naprej od tržnice začimb. Od tam greste lahko do Paje, Jambiani ali Nungwi (vožnja traja okoli 2 uri in stane okrog 1500 TSH).

Pozor: Ugotovila sva, da kogarkoli boste vprašali za nasvet, vas bo spremljal do cilja in na koncu zahteval napitnino. Dajte nekaj majhnega, da se ga boste lažje znebili.

katkoc
katkochttps://www.povsodjelepo.com
Hi. My name is Katja, I'm a pharmacist by profession but now I'm on a different journey. It's not that soul-searching-finding-yourself kinda thing. It's more about expanding horizons and thinking outside the box! Meeting new people and discovering different cultures gets me going. I'll also be on the lookout for medicinal plants and natural cosmetic ingredients as I've been working on this field past three years at the Faculty of Pharmacy. I love to read and never leave home without my Kindle. I'm learning to play ukulele and Mic is teaching me to play chess. Our goal is to learn as many new things as we can :) German is one of them. For the end I'll just leave you with this quote. ''Everyone you will ever meet knows something you don't.'' Bill Nye

Sorodni prispevki

Sorodne objave

“You. Me. BCD exchange. OK?”

Najin peti potop. Nekje na odprtem morju mimo otočka Havelock. Razbitine potopljene ladje M.V....

Prva pomoč: Negombo (Šrilanka)

Negombo je mesto, ki je letališču bližje kot Colombo in je veliko bolj prijetno...

Prva pomoč: Jambiani (Zanzibar)

Jambiani naj bi pobrala lovoriko najlepše plaže na Zanzibarju. Plača s kilometri praznega belega...

Vodič: Nusa Penida

Nusa Penida je otok, znan po čudovitih razgledih in morskem življenju, le malce stran...

Predlog potovanja: 10 dni v Omanu!

Na potovanje v Oman sva odšla brez večjih pričakovanj, v zameno pa sva dobila...

Prva pomoč: Amed (Bali).

Amed je majhna vasica na Baliju, znana predvsem po potapljanju in dolgi lepi črni plaži....

Utrinki

Komentarji

 1. Ojla,

  hvala za vse o Zanzibarju. Je zelo v pomoč 🙂

  Torej ni smiselno v Stone Townu jemati taksija do Spice tour ali?
  Sedaj ko sem vse to prebrala sme dobila občutek, da so mesta tam res mala in da do bližnjih znamenitosti ne potrebuješ prevoza , Midva pa zelo rada hodiva in nama to ne predstavlja nobenih težav.
  Sprva sva mislila da bi vzela taksi iz Stone Towna do Paje pa se bus sliši čisto super 😀

  Skratka zelo v pomoč!

 2. Maja, živjo!
  Uh, Zanzi je že malo daleč, da bi ti znala kar iz glave povedat, ampak večje mesto je samo Stone Town tako da bosta za določene stvari rabila taksi/bus, definiitvno pa se ga da veliko prehodit. tudi midva sva veliko peške.
  Midva sva malce menjavala prevoze taksi/bus, ker so ponavadi busi manj pogosti (takrat je bil nek izbruh kolere, tako da je sedaj mogoče drugače) in veliiiko dlje trajajo, kar se nekaterim pozna, ker imajo ptete dni dopusta.

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime