Spet smo doma

Bližnji Vzhod

Kaj nese punca v puščavo?

”Puščavikaaaaa!” sva se drla, ko sva prvič zagledala te čudovite svetlo oranžne sipine. Izgledajo kot tekočina in včasih se res likvidno prelivajo čez ceste (pesek morajo nato odstranjevati z bagerji). Life in the desert! Midva sva ga še malce nadgradila in v puščavi tudi odvrgla najin šotor in tam preživela eno noč.


Si se že navdušil za Oman? Preberi zgodbe in poglej te slikice v teh prispevkih – Oman. Lahko nama slediš tudi na Instagramu. 🙂


Puščava je posebno okolje, za katerega se je fino pripraviti prej. Kdo bi si mislil, ampak tudi v gore ne greste brez gorskih čevljev, ane? 🙂

Torej … kaj priporočam, da vzameš v puščavo? Takole:

1.Kamen

In to tak res velik! Haha, ne res ni hec, ker je ravno tak ogroooomen kamen najin šotor rešil, da ga ni odpihnilo. Lahko si predstavljate, da klini v pesku ravno niso dobro zabiti, zato je dobro tistega enega, ki drži vse pokonci, obtežiti z ogromnim kamnom.

2. Menstrualna skodelica

Tale je reeees za punce. 🙂 Moja zmešana menstruacija, ki sem jo nazadnje čakala več kot dva meseca, se je odločila da pride isti dan, ko sva začela najin roadtrip po Omanu. Ja, prav no. Menstrualna skodelica (jaz imam tole) je v bistvu odlična za potovanje in super za v puščavo. Čez dan je sploh ne čutiš, ni ti vroče tam doli, ne rabiš misliti na zalogo tamponov ali vložkov, za praznjenje pa imaš neskončno prostora if you know what I mean. 😀 Planiram en prispevek, kjer bom razložila malce več, za tiste, ki vas to zanima.

Puščava, Oman

3. Lahka oblačila in termo perilo

Kot si najbrž predstavljate, je v puščavi zelo vroče. Lahka bombažna oblačila, ki vas obvarujejo pred soncem, so najbolj udobna za take temperature. Če ste v muslimanski državi, kot je Oman, je priporočljivo, da imate daljše hlače čez kolena (čeprav puščava ni ravno zelo obljudena) zaradi spoštovanja do domačinov.
Ponoči pa je v puščavi noro mrzlo! Uuuu, midva sva spala tam pri manj kot 7 stopinjah in imela oblečena kokretno topla oblačila. Ko pade sonce v puščavi, se začne žur. Mogoče ne rabite ravno termo perila (če ne boste kampirali), ampak vsekakor imejte pripravljene dolge rokave in hlače. Pesek res ne zadržuje toplote!

4. Eno kilo vazelina za ustnice

A poznate tisti rek ‘suh kot puščava’? To je noro, kako naju je to suho ozračje izsušilo. Najhujše so bile ustnice, obraz in dlani, zato vam res polagam na srce – vzemite vsaj nekaj negovalnih izdelkov s sabo, drugače boste obsojene na preveč odišavljen indijski vazelin, tako kot jaz. 🙂

5. Kindle

Kindle elektronski bralnik je zame nakup desetletja. Obožujem knjige in vsak dan vsaj malo berem (recimo pred spanjem). Posebna tehnologija paper ink ne seva, zato oči ne bolijo, baterija zdrži tedne, vanj pa lahko spraviš tisoče knjig. Ko pride večer v puščavi, je na vrsti Kindle. Ker lahko zvezde opazujete le toliko časa, preden vas zazebe. 🙂

Kamp v puščavi, Oman

6. Vlažilni robčki

Če boste slučajno kampirali in bo zunaj pihalo in bo mraz, bodo vlažilni robčki tvoj edini tuš, ki si ga boš lahko privoščila. 😀  Tudi edino orožje proti pesku v šotoru. 😀 Da ne omenim, da je to tudi super intimna nega, čistilo za obraz in wc papir. Ko pač ni drugega. Vlažilni robčki nad vse!

7. Ruta ali sari

Multiuporaben izdelek (kot sem že nekajkrat povedala). Lahko si jo kupite že na začetku, kot spominek, pa vam bo služila celo potovanje. Super za zaščito proti soncu (na glavi ali čez roke), kot vreča, kot blazina, kot pregrada, če vas lulat in mimo vozijo avtomobili. Vsako potovanje odkrijem kakšno novo uporabo. 😀 Poleg vsega pa jo boste lahko uporabili za obisk mošej, kjer si moraš pokriti lase (in roke in noge – no rabite še kaj drugega kot ruto. :D).

8. Superge

Sicer so natikači  za puščavo ok, ampak sipine niso mačji kašelj. Če si želite najti tisto neokrnjeno sipiniko, jih boste morali par prehoditi in takrat je boljše imeti bolj stabilno obuvalo.

Sončni zahod v puščavi, Oman

9. Sončna krema

Tale je še kar logična, ampak vseeno vredna omembe. Sonce je v puščavi še posebej močno in ne samo, da tvegate opekline (in s tem poškodbo kože), ampak tudi hiperpigmentacije (kot so sončne pege), ki se jih je potem res težko znebiti (če se vam je to že zgodilo poskusite s kislinami, vitaminom c ali drugimi učinkovinami, ampak po pameti). Jaz sem imela s sabo kremo japonske znamke Kanebo faktor 50+.

10. Oral-B električna zobna ščetka

Najbrž se mi boste smejali, ampak od moje Oral-B se nisem mogla ločiti niti v puščavi. Tole je najbrž drugi nakup desetletja zame (Mic trdi enako). Že leeeeta uporabljam električne zobne ščetke in sploh ne morem opisati, kako čiste in gladke zobe imam po uporabi. Tale je sploh top, ker vibrira IN se vrti, tako da so zobje (na nežen način) ultra spolirani, sestrična zobozdravnica pravi da se mi je še zobni kamen nehal delat. Če slučajno razmišljate, kaj bi si kupile za pust … mislim valentinovo ali pa kar tako, resno premislite o tejle zadevi.

Oral, Oman

PS. Tistih res klasičnih napotkov, kot so “imej veliko vode” in podobnih nisem omenjala, ker sklepam, da boste na to že pomislile same. 🙂 Puščava. <3

katkoc
katkochttps://www.povsodjelepo.com
Hi. My name is Katja, I'm a pharmacist by profession but now I'm on a different journey. It's not that soul-searching-finding-yourself kinda thing. It's more about expanding horizons and thinking outside the box! Meeting new people and discovering different cultures gets me going. I'll also be on the lookout for medicinal plants and natural cosmetic ingredients as I've been working on this field past three years at the Faculty of Pharmacy. I love to read and never leave home without my Kindle. I'm learning to play ukulele and Mic is teaching me to play chess. Our goal is to learn as many new things as we can :) German is one of them. For the end I'll just leave you with this quote. ''Everyone you will ever meet knows something you don't.'' Bill Nye

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Jan gre na Japonsko!

Mogoče se ga spomnite iz Lepopisa, ko sta s punco pripravljala zabavne stripe, na...

Zgodbe iz Afrike, 5. del: Najdaljši vlak na svetu...

Prejšnji del Žanove zgodbe iz Afrike lahko preberete tukaj: Mavretanska gostoljubnost. Slike in besedilo: Žan...

Mavrična reka v Kolumbiji.

5-barvna reka v Kolumbiji Kdo bi si mislil, da obstaja tole barvno čudo? Reka, ki...

Še nekaj Kanawe skozi moje oči

Ta trenutek se gužvava nekje na drobnem avtobusu v notranjost otoka Flores. Ja, ta...

1:11 pod vodo.

Ta trenutek sva na Pulau Hatta, enem izmed manjših otokov otočja Banda, kjer je...

Krožnica.

V majhnem mestecu ob svetem jezeru nekje na zahodu Indije je ta trenutek ura...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime