Trenutno smo v Chiang Maiu

Oman

Oman – Kako najeti poceni in dober avto?

Priznam. Pred potovanjem v Oman je bila ena mojih največjih skrbi avto. Kako ga bova sploh najela? A ga bova preplačala? A se bom moral barantat do onemoglosti? In potem, ko bova že imela avto … a bom sploh znal vozit po njihovih cestah? Kako je s parkingom? Kaj pa ko me ustavijo policaji? Kaj pa če gre kaj narobe?

Relax, breathe …

Vse je zelo enostavno. Ker sva se pred manj kot 24 urami vrnila iz najinega 3-tedenskega potovanja po Omanu, so vse informacije še zelo sveže in vam jih z veseljem predajam.

Tole je bil najin dom – Renault Duster za 43 eur na dan.

Kaj potrebuješ za najem avtomobila?

Potrebuješ mednarodno vozniško dovoljenje, osebni dokument in seveda denar. To je to. Naju so na začetku malce prestrašili, da bova težko dobila avto, če nimava omanskega vozniškega dovoljenja (WTF?!), saj so s 1. januarjem 2018 uvedli nov način kaznovanja voznikov. Anyhow, to so bila samo natolcevanja.

Koliko me stane najem avtomobila?

Odvisno, kaj želiš. Oman je država, ki tisto najlepše skriva na koncu makadamskih poti in puščavskih cest, zato je zelo, zelo priporočljivo, da za svoje raziskovanje najamete avto s štirikolesnim pogonom, torej four wheel drive (4WD). Če ste res, res prepričani, da se boste vozili samo po asfaltiranih cestah, potem lahko najamete t.i. saloon avto.

Cena za 4WD

Cene za 4WD se gibljejo med 45 in 100 eur na dan. Za 43 eur na dan dobite denimo Renault Dusterja, takšne, kot sva ga imela midva. Za naju je bil več kot odličen, je pa res, da ni primeren za kakšne ekstremnejše puščavske podvige … but then again, za te podbige tudi midva nisva usposobljena. 🙂

Če boste najeli 4WD za 70 eur ali več, boste dobili pravo raketo. Govorimo o Land Cruiserjih, Pathfinderjih in podobno. Ti vas bodo peljali dobesedno kamorkoli in so vsekakor boljša izbira kot Duster, če vas potuje več kot samo dva, recimo ena družinica.

Cena za saloon

Saloon avto, kakšno Toyoto yaris, lahko dobite od 22 eur na dan dalje. Nič ni narobe, če kombinirate saloon in 4WD avto. Recimo za Muscat in okolico najprej za 3 dni najamete tapoceni avto, potem pa ga zamenjate za taveliko makino.

V ceno avtomobila je vedno vključeno zavarovanje in 200 kilometrov na dan. Zdaj, takole je … midva sva jim v naprej povedala, da bova naredila več kilometrov in da bova avto najela za 14 dni ali več ter da želiva, da nama dajo vsaj 300 kilometrov na dan. Na koncu smo se pogodili za 250 kilometrov dnevno in doplačilo 0,1 eur na vsak dodatni kilometer.

Midva sva za 17 dni najema dala 760 eur in prevozila 4600 kilometrov.

Kje naj najamem avtomobil?

Če ga boste najeli na letališču, boste preplačali. To je dejstvo. Ampak je pa to zelo elegantna rešitev, saj ga prevzamete takoj po tem, ko pristanete in ga tik pred poletom domov samo odložite na letališču. Prihranite za kakšno vožnjo s taksijem in kakšen siv las.

Midva sva naredila eno pošteno raziskavo in sva že pred potovanjem stopila v stik z nekaj rent-a-carji v mestu. Vsi so nama dali ceno tam nekje okoli 75 eur na dan. Ko sva prišla v mesto, sva dva dni hodila nakoli in v vsaj 10 rent-a-carjih povprašala za ceno in pogoje. Več sva spraševala, nižje so bile cene. Je pa res, da sva v to investirala kar precej časa. Na koncu sva se odločila za Jubilee rent-a-car v predelu Al Khuwair, so pa cene več ali manj podobne tudi pri ostalih.

Torej, priporočava, da malce postopite naokoli in povprašate na licu mesta. Avtov je dovolj, ponudbe dovolj, prijaznosti dovolj.

Če želite, lahko že po mailu stopite v stik z najinim rent-a-carjem na speed.global.excellence@gmail.com.

Kakšne so ceste?

Super. Avtoceste so boljše kot nemške, lokalne ceste prav tako. Po navadi so še makadamske ceste lepo urejene. Seveda boste slej kot prej naleteli na kakšno zajebeno, tam pač lepo počasi in previdno. Jaz se nimam za ne vem kako izkušenega šoferja, pa je šlo vse brez kakršnihkoli težav. No, lažem. Enkrat tam drugi ali tretji dan sem precenil avto in ga zapeljal na eno kamenjasto plažo. Češ, seveda jaz to zmorem. No, pa sva obstala sredi plaže vse dokler ni prišel na pomoč domačin, se vsedel za volan in ga spravil na varno. Hihihih … nije žvaka za seljaka.

Radarji, policaji in kazni

Pozor na radaje. Ti so na avtocestah in v mestih na vsakh 500 metrov. In če prihitš mimo čez omejitev, te fotkajo in kazen prileti v poslovalnico rent-a-carja. Ti pa vam bodo na koncu seveda to zaračunali (ali pa bodo od vas že v naprej zahtevali, da pustite kakšnih 100 eur za ta namen). Omejitev na avtocesti je 120 kmh, menda do 138 ne dobite kazni. Če grete malce čez to, bo kazen 22 eur.

Policajev je precej, naju niso nikoli ustavili. Enkrat sva naletela na vojaško kontrolo. Bili so resni, a prijazni. All good.

Alergični so, če slučajno, pa čeprav čisto za malo, prevoziš rdečo luč.

Parkiranje

Niti enkrat samkrat nisva imela težav s parkiranjem. Ko si izven glavnega mesta Muscat je parkingov 10-krat več kot avtomobilov, v mestu se včasih zgodi, da se moraš zapeljati še kakšnih 100 metrov naprej. Na zelo redkih predelih v glavnem mestu po novem računajo parking, kar je tudi jasno označeno. Tam pač ne parkiraš.

Kaj pa če gre kaj narobe?

Iskreno povedano, je najboljše da to konkretno vprašanje naslovite neposredno na vaš rent-a-car. Verjetno imajo vsi malce drugačne pogoje in nima smisla, da jaz tukaj pametujem. V vsakem primeru gre za uradno, redno zavarovanje in ne za nek nateg, kot se to rado pripeti denimo na Tajskem, ko najamete motor, ga (buda-ne-daj), malce popraskate in vam bodo zaračunali 1000 eur. Ne, ne.

Nauk vseg tega je, da če sem jaz zmogel, boš ti tudi. 🙂 Oman je varna in razumevajoča država, kjer se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha. Najemanje avtomobila je vedno malce hektična zadeva, ampak brez panike. Vse bo OK. 🙂

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Oddih pred sezono

Takrat, ko se vse počasi umirja in pada v miroljubni tempo božiča in novega...

Poceni potovanje: Neklasični Myanmar.

Myanmar je čudovita država. Prijazna in zlata. in četudi sva bila midva nad njo...

3 najlepši kotički za snorklanje

V (Jugovzhodni) Aziji sem preživel natanko tri šestdesetine svojega življenja. V poljudnem jeziku se to prebre: eno...

Kviz: Katero potovanje je zate?

Te zanima, katero potovanje v Aziji je zate? Reši tale kviz!

Wakatobi (1. del) – Sama na otoku.

Wakatobi. Ime otočja sestavljeno iz prvih zlogov njegovih štirih večjih otokov. Wangi-wangi. Kaledupa. Tomia....

Paretovo načelo a.k.a. carpe diem 80/20

Vilfredo Pareto, italijanski ekonomist, je nehote predstavil idejo, kako uživati dozadnjega atoma moči. Trdil...

Utrinki

Komentarji

  1. Zivjo, ali je to isti rent-a-car: Jubilee v Al Khuwair in speed global excellence, za katerega sta dala mail?

    Da vem, katerega rezervirat 🙂 hvala.

  2. Živjo, zgoraj omenjata dva različna ponudnika za najem avtomobila – piše, da sta se odločila za jubilee rent-a-car, kontaktni mail pa je od speed global excellence. Pri katerem sta na koncu najela avto? Hvala za pojasnilo 🙂

  3. ŽIVJO, odhajamo v Oman, pa me zanima, pri večini rentacar-jev želijo kar velik depozit tudi 1500€ za 10 dni za 4WD 50-70 € na dan , je to običajno? Hvala LpAlenka

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime