Simpatični ogled Amritsarja z Davinderjem.

Čisto sem izmučena 🙂 Mic pa poln energije, ne vem od kje. Mogoče od vseh zanimivih ljudi, ki sva jih srečala danes. Ali pa od vseh tandoori piščancev, ki jih je zaužil v teh dneh 🙂

Obiskala sva Jallianwala Bagh, spomenik na žrtve umrlih med mirnim združenjem v letu 1919. Žalosten kraj, ampak ga nekako nisva mogla doživeti v pravi luči, ker sva se mogla slikat z mnogimi Indijci.

Na Tripadvisorju sva našla gospoda, ki vodi oglede po mestu in se po telefonu zmenila za popoldanski ogled. Cena? Kolikor se nama zdi. Za naše pojme še vedno najhujša cena. In kako sva ga našla v tisti množici?

”I’m wearing a sky blue shirt. And a purple turban.”

Ja, hudo no 🙂 Turbani nama res polepšajo dneve. Gospod Davinder naju je v treh urah popeljal skozi zgodovino sikizma, čez 10 gurujev, čez tri zgodovinska obdobja, naju vodil skozi skrivne ulice po območjih tekstilnih trgovin in tovarne papadamov, nama kazal freske na stavbah iz kolonijalne ere in majhne prehode na stavbah iz mogulske ere. Pokazal nama je skrite templje, značilne punjabi sladice in lokal, kjer delajo najboljše samose. Njegov nasmeh na obrazu je kazal, da resnično uživa v vodenju po njegovem mestu. Plačala sva mu več, kot je pisalo na Tripadvisorju, pa vseeno samo slabe 4 eur. Sprejel jih je z nasmehom in rekel, da naj ga pokličeva, če se nama bo hotelo druženja. Jes, prijatelj s turbanom!

Večino vprašanj, ki sva mu jih postavila med ogledom je bilo v zvezi z vero. 5 stvari, ki jih mora imeti pri sebi vsak Sikh, ima danes simbolični pomen:

 • turban in dolgi lasje/obrazne dlake. Lasje jim dajejo moč.
 • glavnik, zataknjen v lase, ki predstavlja čistoto. Gospod Davinder si umije lase vsak dan.
 • širše hlače/nekakšno spodnje perilo
 • srebrna zapestnica je všasih predstavljala zaščito, danes pa povezanost z družbo
 • bodalo. Ja, pravo bodalo. Ne smejo ga uporabljati za rezanje sadja, je Mic vprašal 🙂

Danes je bil res poln dan. Strički v najinem hotelu noro navijajo za Indijo na svetovnem prvenstvu v kriketu, Mic pa hoče svoj tandoori chicken. Dober te tudi vam 😉

Vpiši svoj komentar ...

Loading Facebook Comments ...

4 Comments on “Simpatični ogled Amritsarja z Davinderjem.

 1. “Če se boš jokal, se bela gospa ne bo slikala s tabo.” Hihihi, bela gospa ima super zelene hlače in res je izjemno priljubljena. Mislim, da se bo Bollywood vsak čas predramil in poslal svoje agente pote, hmmm.

 2. Hahaha, to morš pa plesat kot zmešan in pet z visokim glasom 😀
  Ampak ja, ne vem, če sem bila že kdaj tako slikana!

 3. Kako zanimivo, kako vsak sikh pove drugačno zgodbo o njegovih dodatkih 🙂
  ◾turban in dolgi lasje/obrazne dlake – da izgledajo bolj inteligentni n pametni
  ◾širše hlače/nekakšno spodnje perilo – da jih spomnijo, da ne smejo skakati čez plot
  ◾srebrna zapestnica jih spominja, da ne smejo krasti
  ◾bodalo – da (se) te zaščitijo pred napadalci

 4. Razlag imajo pa res toliko kot imajo ljudi 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.