Trenutno smo v Chiang Maiu

Azija

Trans-sibirska železnica. Kje, kako, kam?

Indijski vlaki so prav gotovo moje najljubše prevozno sredstvo. So “enostavni”, “udobni”, “dišijo” in pripeljejo te “natanko tja”, kamor si se namenil. Popolno! In odkar obožujem zvok cvilečega kolesja med ustavljanjem na tej in oni postaji, me privlači misel na potovanje po Trans-sibirski železnici. In ker imam “časa na pretek” in v življenju “nič boljšega” za počet, sem malce “raziskal”. “:)”

Na spodnjem zemljevidu je z oranžno barvo označena Trans-sibirska linija na relaciji Moskva – Vladivostok. Z roza je označen odcep Trans-mongolske železnice, ki vas namesto v Vladivostok zapelje do Pekinga prek Mongolije. Z rumeno pa je označen odcep Trans-mančurijske železnice, ki vas v Peking pelje ne da bi vstopili v Mongolijo. Zelena linija trenutno ni pomembna.

transsibirska_2

Kakšna je cena?

Nekako najbolj popularna je Trans-mongolska linija, takole po postajah: Moskva – Novosibirsk – Irkutsk – Ulan Bator – Peking. Za takšno pot z nekajdnevnimi postanki na teh izbranih destinacijah sem naredil izračun stroškov vozovnic, z upoštevanjem, da vedno izberemo najcenejšo opcijo. Skupni stroški so znesli 415 eur (oz. 322 funtov).

trans_racunicaJa, na poti po Trans-“kateri-koli-že” železnici se lahko ustavljaš kolikor hočeš, le vozovnice si moraš v naprej kupiti točno za določene termine. Da bi skakal dol z vlaka in nazaj nanj takrat, ko bi se ti zljubilo, žal ne gre.

Kje kupiš vozovnice?

Super pripomoček za načrtovanje poti najdeš tukaj. Določiš relacijo, datum in za tem za vsako postajališče izbereš, koliko dni bi rad ostal tam, sistem pa ti sam predlaga nabor vozovnic za nadaljevanje poti. Enostavno in po mnenju mnogih, ki so že kupovali vozovnice, tale stran ponuja najboljše razmerje med vloženim trudom in končno ceno. Seveda, vozovnice lahko dobiš še ceneje in če ima kdo s tem izkušnje, naj prosim dopiše. Hvala!

Kaj pa vize?

Če se podajaš do Pekinga prek Rusije in Monoglije, boš seveda potreboval tri vize. Rusko, monoglsko in kitajsko. Do pred kratkim vize za Mongolijo nismo potrebovali, a te stvari se spreminjajo iz dneva v dan, zato pred odhodom dobro preverite kaj in kako.

Po kopnem do Bangkoka v 18 dneh

Štartaš iz Ljubljane. Super. Ampak, če bi želel biti zvest svojemu načinu potovanja in z vlakom priti tudi do Moskve, strošek ne bi bil ravno nizek. Informacije so sicer precej skope, a nekako pod 300 eur bi težko prišel skozi. Skoraj najbolj se ti izplača leteti z Adrio, za kar boš odštel cca 190 eur, enosmerno, seveda.

IMG_8735
Bangkok Baby! 🙂

Enkrat prespiš v Moskvi in nadaljuješ svojo pot. V Peking bi po zgornjem urniku prispel v 14 dneh, od tam pa lahko z lokalnimi vlaki prideš vse do Ho Chi Minh-a, prestolnice južnega dela Vietnama. Tam se vsedeš na bus in po eni neprespani noči si v Bangkoku. 18 dni! Bam! 

Pot je cilj” žvrgolijo že vsi, razen ubogih beguncev, zato na potovanje s Trans-sibirsko železnico ne gre gledati, kot na mučno premikanje iz točke A v točko B. Vzeti si je potrebno čas, dobro splanirati in se že na poti prepustiti doživetjem. Stara ruska mesta, Bajkalsko jezero, neizprosna Sibirija, mongolska puščava Gobi, megalomanski Peking. Madona, še sam sebe sem prepričal.

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Vodič po Maldivih: Katere otočke izbrati?

Za večino ljudi Maldivi predstavljajo otok z lepim morjem, belimi plažami in kraj zločina za...

Na Tajsko ali Filipine?

Če bi moral poleg Šrilanke izpostaviti dve destinaciji, ki sta v zadnjih mesecih predvsem...

Sončni vzhod s 1000 pagodami (Bagan, Myanmar)

Myanmar je tiha dežela. In prijazna. In topla. In če želiš vse to doživeti...

Pivo, sončni zahod in poljub na Gilijih (Indonezija)

Cuker. Inzulin. Sladkorna. Ampak, jebat ga. Včasih se je pač treba prepustit in uživat...

Pamela Anderson in skorajšnji prezgodnji izliv

Piše se leto 2001. Gledaš Baywatch. Končno je konec neumnega dialoga med Mitchem in...

Počasi Myanmaru naproti …

Če nama ne bi ukradli fotoaparata, bi bilo vse skupaj že preveč kičasto. Otočje...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime