Trenutno smo doma

Priprave na pot

Zavarovanje za eno leto potovanja

Saj se ne moreva pritoževati, da je težko in bi nama bilo kakorkoli odveč, ampak vseeno je bila ureditev zavarovanja za eno leto potovanja po svetu precejšen izziv. Ne težave. Ne napor. Samo izziv. Lotila sva se ga pred dobrim mesecev, danes sva že skoraj pred koncem. Takole gre:

1. Ureditev osnovnega zdravstvenega zavarovanja

Ker nihče on naju ne bo imel več statusa študenta, nihče ne bo zaposlen in nihče od naju ne bo prijavljen na Zavod za zaposlovanje, sva na ZZZS kupila obrazec M-1, s katerim prijaviš zavarovanje za primer brezposelnosti, poleg tega priložiš še izjavo, ki jo najdeš tukaj. Obstaja možnost, da strošek tega zavarovanja, ki sicer znaša okoli 15 eur, prevzame država prek Centra za socialno delo, vendar se nama zdi, da je v najinem primeru takšna pot neupravičena in si takšno pomoč prav gotovo zasluži kdo, ki jo resnično potrebuje. Torej, strošek 15 eur mesečno (februarja 2014 bi se naj ta strošek povečal na nekaj čez 20 eur, vendar odločitev še ni dokončna), možno je urediti plačilo prek mesečnega trajnika (to se uredi na telefonski številki 01 30 77 427).

2. Zamrznitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Če sva čisto iskrena, nama še vedno ni jasna celostna slika tega področja zavarovanja. Obstajata dve možnosti, in sicer, da zavarovanje zamrznete ali pa ga za obdobje potovanja prekinete. Ker je Katja zavarovana na Vzajemni, jaz pa na Triglavu, sva od predstavnikov zavarovalnic dobila vsak svoje podatke, nekako skupni imenovalec vsega tega pa je takšno stanje:

  • zavarovaje lahko zamrzneš ali prekineš
  • v primeru, da si brez dopolnilnega zavarovanja več kot eno leto, ob vrnitvi doživljenjsko plačuješ 3 % pribitka na osnovno premijo. Ta pribitek znaša cca 90 centov na mesec, 10 eur na leto, 500 eur na 50 let.
  • v primeru, da si zavarovanje zamrznil, moraš zavarovalnici javiti tri mesece preden prideš v Slovenijo, saj ravno toliko traja, da se ponovno vzpostavi zavarovanje. V tem času vzpostavitve zavarovanja ne plačuješ.
  • zavarovanje lahko odpoveš le s 3-mesečnim odpovednim rokom, kar pomeni, da se ti ga splača odjaviti tri mesece preden greš na potovanje. V teh treh mesecih zavarovanje normalno plačuješ in si tudi zavarovan.

3. Zavarovanje za tujino

Po nekaj dneh raziskovanja sva se skoncentrirala na dve zavarovalnici. Prva je Adriatic Slovenica, ki ponuja zavarovanje Coris, druga pa Vzajemna. Kljub nekaj priporočilom (sicer spretnih trženjskih prijemov agentov) sva se odločila za enojno kritje. Pri Corisu enojno kritje pokrije stroške do 20.000 eur, pri Vzajemni pa do 40.000 eur.

Pomembno za naju je bilo doplačilo zavarovanja za čas, ko se bova gibala (trekking) nad 3000 m, torej čas ko bova na skrajnem severu Indije, v Nepalu in delu Kitajske. Za ta čas Coris zahteva 33 % doplačilo na osnovni znesek zavarovanja, Vzajemna pa 50 % doplačilo. najin cilj je bil, da za enoletno potovanje skleneva tri ločene zavarovalne police: od januarja do aprila, od aprila do septembra, od septembra do januarja. To je bila namreč najcenejša opcija, saj bi tako doplačilo za nad 3000 m vezala zgolj na srednjo izmed teh polic in tako prihranila precej denarja. Z najino prošnjo sva se obrnila na Coris, vendar nama niso ugodili, pri Vzajemni pa so takšne police pripravili brez problemov. Poleg tega je tudi osnovna premija cenejša pri Vzajemni.

Najina končna odločitev je bila torej zavarovanje s tremi ločenimi policami pri Vzajemni, pri čemer je na eno polico vezano doplačilo za gibanje nad 3000 m.

Končni stroški zavarovanj na eno leto:
– osnovno zdravstveno zavarovanje: 12 x 15 eur = 180 eur
– dopolnilno zdravstveno zavarovanje: 0 eur
– Vzajemna zavarovanje za tujino: 315 eur

SKUPAJ: 495 €

Težko trdiva, da je najina končna kombinacija zavarovanj najboljša. Daleč od tega. Skoraj nemogoče se je namreč znajti med skopimi informacijami, ki sva jih zbirala na tisoč in enem koncu. Nekdo pravi tako, drug tako. Napotijo te sem, tu te zavrnejo. Nekje ti uredijo v pol urce, drugje slabo voljo nad stalnim nižanjem plač javne uprave izlijejo nate in te pustijo “bosega”. Pa saj jih razumeva …

(dopolnjeno 10. 12. 2013)

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Kaj če gre kaj narobe?

Zagotovo v načrtovanje potovanja z otroki na drugi konec sveta ne sodi gledanje vojnih...

V katerem grmu tiči klop?

Torej, v katerem grmu tiči klop? V tistem, kjer imajo klopni zabaviščni park, dddd...

10 nasvetov, kako “preživeti” letalo

Letala obožujeva. Predstavljajo tisti zadnji korak do težko pričakovanega morja obdanega s palmami ali...

Malarija in denga.

Malarija je najbrž ena večjih skrbi tistih, ki potujejo izven Evrope. Ko boste v ambulanti za...

Higienska prva pomoč za potovanje

Ah, vsi vemo, kako se bo to končalo. Medtem, ko Mic rabi le deodorant in njegovo...

Nasveti za potovanje na Tajsko – video.

Se odpravljaš na Tajsko in ne veš, kje začeti brskati za informacijami in nasveti?...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime