Trenutno smo doma

Slovenija

Ideja za izlet z otroki: Zlatorogova učna pot, Bohinj

Priznam, enodnevni izleti z otroki nama ne grejo najbolje od rok. Nekaj glede kombiniranja spanca, hranjenja in čustvenih izbruhov naju vodi do nekih (nama) preverjenih dogodivščin. Pa vendar so učne poti, ki so narejene prav za majhne otroke, super alternativa preverjenim, ko nimaš ideje, kam iti z otroki.

Ideja za izlet z otroki – Zlatorogova pravljična pot

Bohinj je nama še posebej pri srcu in Zlatorogova učna pot je bila že dolgo na seznamu za obisk. Lahko naredite celodnevni izlet, mi pa smo naredili poldnevni izlet, ker otroka še vedno spita opoldne in smo za to izkoristili vožnjo domov.


Parkirali smo pri Ukancu (v sezoni to pomeni 3eur/h, kar je res veliko in že mi smo vzeli 3h, da smo se lahko v miru sprehodili). Takoj zraven parkirišča je vhod v camp Bohinj, kjer lahko na recepciji kupite knjižico Zlatorogove zanke in uganke, lahko pa knjižico kupite v njihovi trgovini in sprintate doma. V knjižici je opisanih 9 pravljičnih bitij, z njimi povezane zgodbice, zraven vsake je prostor za nalepko, ena gibalna naloga, s katero si krajšaš čas na poti do naslednje table, prepoznavanje lokalnih rožic in simpatična uganka. Vmes je še nekaj nalog za doma ali po poti, ki vključujejo reševanje labirintov, barvanje, povezovanje pikic in podobno. Cena je knjižice za Zlatorogovo učno pot je 2 eur. Te knjižice ne rabite, ker lahko zgodbico preberete iz table, je pa definitivno bolj zanimivo za otroke, zaradi ugank in nalepk, ki so bile Lili zelo všeč.

Ekipca na mostu, Zlatorogova pravljična pot.

Iskanje tabel z devetimi pravljičnimi bitji

Pot je krožna in enostavna, samo delček poti ni primeren za vozičke, ampak sva ga midva kar nesla čez del s koreninami (pri Perkmandeljcu in Zlatorogu), v teoriji pa bi šel lahko naokoli.

Na poti ni bilo pretirane gneče, Lili pa je bilo najbolj zanimivo opazovati okolico za naslednjo tablo. Seveda jo je morala vedno PRVA opazit. 😀 Na tabli so napisane naloge za ČUTILA, kjer moraš kaj opazovati, poslušati, potipati, v knjižici pa je še gibalna naloga, ki smo jo opravili vsi trije (skakanje, hoja z dolgimi koraki, ritensko itd). Vse to pomaga prebiti čas do naslednje table (ki je res blizu, ampak za male noge vseeno daleč). Lepljenje nalepk pravljičnega bitja pa je bilo seveda najboljše od vsega.

Trajanje učne poti – Zlatorogova pravljična dežela

Učna pot ni dolga, pa vendar se z majhnimi otroki precej zamudiš. Mi smo vzeli parking za 3h in bi v teoriji bili lahko še dlje, še posebej, če bi se kopali ali celo jedli kosilo, dodaten izlet pa je do slapa Savica (kjer domuje zadnje od pravljičnih bitij) ali z žičnico do Vogla.

Najinih 5 nasvetov za Zlatorogovo učno pot

  • vzamite s sabo dovolj prigrizkov, ker je pot za male noge naporna, s hrano pa se lahko fino zamotiš
  • rezervne obleke – pot gre ob vodi in zna se zgoditi, da kdo stopi v vodo (dejansko smo videli eno premočeno punčko)
  • vzamite parkirišče za dovolj časa, da ne boste hiteli, cena je krepkih 3eur/h v sezoni
  • za daljši izlet greš lahko do Ukanca tudi z lajico iz druge strani jezera
  • na koncu poti se lahko odpočiješ v postojanki v naravi in si privoščiš sladoled

Tako, super ideja za izlet z otroki, za še več idej za pravljične poti pa poglejte na stran od Zavod Škrateljc – pravljične poti.

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Kako draga je v resnici Tajska?

Prvič sva bila na Tajskem leta 2013, drugič in tretjič 2014, četrtič 2016 in...

8 najbolj ogabnih jedi na potovanju

A sem rekel ogabnih? Mislim sem zanimivih, eksotičnih, drugačnih.

Beppu v oblaku

Beppu je mestece na vzhodni obali otoka Kyushu. Je drobno, prijetno, zavito v bel...

Katka, chúc mọi điều tốt đẹp nhất! <3

Danes je v Hanoiu svoj 39. rojstni dan praznovala naša Katka. Bilo je 15ºC,...

Feri Lainšček: 3 najlepše slovenske besede

Na sporočilo, če bi bil pripravljen odgovoriti na nekaj vprašanj, je gospod Lainšček odvrnil: „Z...

Punce po svoje: Insta vikend.

6 punc in ena kopalnica. Sliši se kot naslov kinky filma iz 90-ih :)...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime