Trenutno smo v Chiang Maiu

Indonezija

7928 stvari, ki jih moraš doživeti na Baliju

Uf, tale prispevek boste pa dolgo brali. Sedem tisoč devetsto osemindvajset stvari. Resno? 🙂 Na Baliju sva preživela nekaj mesecev, najela hiško in ga prečesavala po dolgem in počez. Zadnji dan, ko sva šla od tam, sva potočila nekaj solzic. Bali morda s prvim vtisom res ne daje občutka, da je raj, a ko mu daš priložnost, se umakneš stran od trum pijanih zagorelih Avstralcev in ga globoko vdihneš, takrat te objame res močno.

Evo, resno. 13 (+1) stvari, ki jih moraš doživeti na Baliju. Kratko in sladko.

1. Sončni zahod z Bintangom v roki

Za 95 % popotnikov je Kuta prva destinacija na Baliju. Pa ne za to, ker bi bila tako neskončno lepa. Preprosto zato, ker je takoj zraven letališča, je ob plaži, ima poceni prenočišča in ponuja prijetno uvajanje v otoški vibe. Kako do Kute, kje spati in kaj jesti, si lahko preberete v najini Popotniški prvi pomoči, midva pa vam priporočava, da si prvi večer na plaži kupite lokalno pivo Bintang, nožice zakopljete v mivko na plaži in preprosto uživate.

2. Nerodno srečanje s policisti

Bali je najlažje raziskovati z najetim motorjem ali avtomobilom. Oboje je sicer precejšnji izziv (vožnja po levi strani, slabe ceste, nerodni turisti …), a ko enkrat pridete iz mesta na podeželje ni lepšega kot biti svoboden. Lahko se zapelješ na ta hrib, pa do tega jezera, se ustaviš pri tej gostilni in pri tem policaju. Ha? Ja, enkrat se mi je zgodilo, da me ustavil policaj in sva se šele po eni uri uspela dogovoriti, da ga morem podkupit. Na njegovo srečo sem ga razumel malce narobe in mu namesto 20.000 IDR (1,5 eur) dal 200.000 IDR (do the math).

3. Pogajanja za obcestne pomaranče

Bali diši. Po dišečih palčkah, okusni kavici in pomarančah. Poskusite pomaranč ne kupovati v lokalnem supermarketu, temveč se zapeljite malce proti notranjosti otoka, kjer bodo ob cesti na velikih, srednje velikih in čisto majčkenih stojnicah lokalci prodajali svoj dnevni pridelek. Midva sva se najraje ustavila pri simpatičnih punčkah. In ne boste verjetli, še ta pri svojih 5 letih se je barantala! 🙂

IMG_97801

4. Požirek pokakane kavice

Kopi luwak. Pozor! Ni vse drek, kar smrdi in je rjavo. Ko boste pokušali kopi luwak preverite, če je to res to. Skodelica prave kavice vas bo stala tudi 5 eur, paketek 100 g v trgovini pa tudi 10 eur ali več. Splača se poskusiti tisto najboljšo in ne zgolj tisto, ki je mešana z našo arabico.

IMG_9576

5. Sledenje zvoku gamelana

Gamelan. Tipično glasbilo otočka. Če dobro prisluhneš, ga lahko slišiš vsak večer, tam nekje izza palm prihaja. Kako se sliši? Veš, kaj je marimba? In kaj vibrafon? No, nekaj vmes. 🙂 V večjih mestih na otoku, predvsem v Ubudu, zvok gamelana pomeni večerno glasbeno-plesno predstavo. Sicer zelo turistična atrakcija, a vredna ogleda. Pa pohitite in zasedite kakšno dobro mesto v prednjih vrstah.

IMG_97981

6. Sprehod po robu Ubuda

Ubud. Verjetno eno najlepših mestec na svetu. Midva sva tukaj najela hiško in uživala do onemoglosti. In na srečo je bila tale najina hiška prav na vrhu najlepše peš poti okoli mesta. Potki se reče Campuhan Ridge Walk in te od mesta vodi prek riževih polj, vasice umetnikov, mimo nekaj božanskih razgledov nazaj v izhodiščno točko.

IMG_9814a

7. “Nasi campur” pri stari tetki

Nasi campur je po domače povedano riž z vsem mogočim. Malce zelenjave, arašidi, nekaj mesa, kakšna jajčka, nekaj pekočih, srednje pekočih in nepekočih omakic pa še kaj. Je verjetno najbolj razširjena lokalna jed na otoku (in morda v celotni Indoneziji) in stane neverjenih 1 eur. No, 1 eur pri prijazni tetki in 10 eur pri turistov naveličanemu natakarju v fancy gostilni.

8. Jagode iz Balija?

Nekje v notranjosti otoki, med vsemi mangoti, kokosi in pomarančami, boste naleteli na jagode. Ja, prave ekvatorialne jagode. Tudi jaz nisem mogel verjeti. Plačaš evro ali dva in si jih nabereš zvrhan kilogram. Tiste iz sosednjega gozda ali babičinega vrta so še vedno boljše, pa kaj za to. Kolikokrat pa imaš priložnost jesi jagode na Baliju?

9. Cocktail na plaži Lovina

Lovina je mestece na severu Balija. Njena plaža je vulkanskega nastanka in je torej … ta-daaaaaa … črne barve. Zelo lepo za pogledat, zelo lepo za spit kakšen koktajl in lepo za kakšno fotko. Kaj več od tega pa ne bo. Ne vem. Mogoče tale niti ne sodi na tole lestvico. Al’ kaj? No, vi presodite. 🙂

IMG_97401

10. Izlet na Nusa Penido

Nusa Penida in njena mlajša sestica Nusa Lembongan sta dva otočka jugo-vzhodno od Balija. Priznam, tam nisva bila in kaj več kot to, da so nama priporočali obisk ne moreva povedat. Menda je manj turistično, zelo dobro za potapljanje in bolj umirjeno.

11. Potapljanje na Amedu

Ravno sva gledala cene potapljanja na Zanzibarju, kamor greva maja. Vsaj 100 eur za dva potopa. Veste koliko je cena na Amedu? 30 eur za dva potopa. In ne le to. Na Amedu se lahko potapljaš celo med potopljenim hinduističnih templjem. Noro! Skratka, priporočava vsem, ki jih zanima dober približek tega, kaj Indonezija ponuja pod morsko gladino. Za sladokusce pa seveda otočje Banda.

12. Ribica a la Danau Batur

Nad jezerom Batur bdi vulkan Batur. Čeprav se vsi turisti ustavijo na razgledni točki, s katere je sicer res lep razgled, priporočava, da se zapeljete po cestici navdzol čisto ob jezero in se ustavite v mini restavracijah na desni strani. Te so v lasti domačink, ki pripravijo najbolj okusno ribico iz jezera. Zrven pride nekaj krompirčka in pekoča omaka. Pa seveda ne pozabite na pripadajočo Coca-colo. 🙂 Vzemite si še kakšno urico za miren sprehod ob obali. Zelo je tiho in mirno.

IMG_9595

13. Spuščanje zmajev

Ne vem sicer, kako doživeti tole, ker se ti more po domače povedano usrat. No, nama se je in na nekem riževem polju stran iz lokalne cestice sva naletala na skupino fantov, ki so spuščali tega gromozanskega zmaja. Res lep prizor. Mogoče celo malce veličasten. Predvsem pa barvit. Uf, tele barve na Baliju so res neverjetne.

IMG_9643

+ 1

In ker ste že ravno na Baliju, nikar ne pozabite na Gilije. To je skupina treh otočkov na njegovi vzhodni strani. Dobesedno eden manjši od drugega. Najmanjšeg obhodite v eni urici. Prevoz do tja lahko uredite prav v vsaki turistični poslovalnici na Baliju, če pe želite za to poskrbeti sami, prisopihajte nekako do Padangbaya (mesta na vzhodni obali), tam pa se vkrcajte na eno izmed ladjic do Gilijev.

IMG_9991

Še kratka usmeritev:

  • Gili Travangan: Največji. Žurerski. Dražji. Glasen. Na severu sicer dosti mirno.
  • Gili Air: Srednji. Umirjen, ampak vseen se dogaja. Kar drag.
  • Gili Meno: Najmanjši. Mir. Tišina. Dihanje.

Pa brez skrbi. Na Baliju vas resnično čaka še božanskih 7914 preostalih stvari. Uživajte! 🙂

p.s. Najin predlog 3-tedenskega potovanja po Baliju najdete tukaj!

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Nepal: Ultimate Low Budget

Zdaj, ko sva poračunala stroške najinega potovanja v Nepal, lahko obelodaniva "rezultate". :) Tako kot v Indiji,...

Karaoke na Shibuyi (Tokyo, Japonska)

Naj kar povem, da iz karaok nimava nobene fotke. Tudi nikakršnega zvočnega zapisa ne....

Prva pomoč: Moni oz. vulkan Kelimutu, Flores (Indonezija)

Moni je manjše naselje pod vulkanom Kelimutu, zaradi katerega turisti sploh pridejo v to...

Prva pomoč: Cebu city (Filipini)

Cebu city je mesto, iz katerega si večina ljudi želi čim prej pobegniti na...

Popotniška shizofrenija

"Tukaj?" je vprašala. "Tukaj," smo odgovorili in se razporedili po danem mestu. V roke je vzela...

Spiva pod mrzlimi lepimi zvezdami. (Oman 4. in 5....

Ura je 19:28. Dnevi se s takšnim tempom pač zaključijo hitro in začnejo takoj....

Utrinki

Komentarji

  1. Iz enega prispekva k drugemu.. super sta 🙂 jaz edino jokam zraven že skoraj, ker se mi zdi, da mam ful premalo časa. Ampak mislim, da se bom v Indonezijo po letošnjem poletju 100 % vrnila – za Flores in Sumatro npr. pa bog ve kaj še bo se našlo.

    Hvala za vse napotke 😉

  2. Hehe, hvala Tjaša! <3 Ja, na vsake toliko kar malo stisne, koliko je še lepih stvari za doživeti, ampak glavno je, da uživamo in doživimo, ko smo na poti. 🙂 Tudi midva komaj čakava, da greva nazaj v Indonezijo!

  3. Mene bolj zanima najem voznika, saj ne vem če bi si upala rentat avto, mogoče skuter. Imata kaj izkušenj s tem?

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime