Spet smo doma

Azija

Dimeditan 100 mg.

Budizem in z njim tesno povezana maditacija imata dve ključni težavi:

  1. Sta brezplačna.
  2. Nista v obliki tablete.

“Pa dajta no, to je res brezveze,” ali pa “Sej ne mislita res preklopit na budizem, ne?”. Ali pa moja najljubša: “To je samo pranje možganov.”

Vsako seanso, naj bo to jutranja meditacija, zajtrk, chanting ali pogovor z menihom začnemo s trikratnim priklonom Budi. Ja, priklanjamo se pozlačenemu ogromnemu kipu nekoga, ki naj bi bil rojen nekje na jugu Nepala v pokrajini Lumbini in bi naj doživel razsvetljenje. Dejansko počnemo to. Anchali, wanta, apiwat. Trikrat.

“Ne morem, malo mi je tuje,” je prvi dan rekla Katka.

Ni bilo dolgo, pa sva se obra priklanjala. Pa ne zato, ker bi bilo to nujno, ker bi nama kdo ukazal ali bi se, če tega ne bi storila, pred drugimi počutila neprijetno. Preprosto zato, ker sva se počutila dobro. Tako drobna gesta, s toliko pomena. Ne za gospoda iz Vatikana, ki v zlati obleki predava o nujnosti pomoči revnim in ne za gospoda J, ki se mu dogajajo vse krivice tega sveta. Ne za televizijski zaslon, ki vsak dan prenaša tisoč in eno zgodbo od tu in tam. Ne za Argentino ali Nemčijo. Ne za soseda, ki je pravkar naročil tanovega Lexusa. Ne, ne za njih. Ampak samo zame. V tistem trenutku samo zame. A ni to najbolj pomembno?

Meditacija, ki kot sestavni del budizma, zgolj in le prek introspekcije posameznika vodi do spoznanj, takšnih in drugačnih, ima zgoraj navedeni oviri na poti, da bi več kdo razumel njen pomen. Njen učinek. Njeno moč. Včeraj, po tem ko sva se dobro najedla :), sva s Katko debatirala in prišla do zaključka, da v kolikor bi meditaciji spremenili ime v nekaj, kot denimo Dimeditam 100 mg, jo spravili v obliko tablete in jo prodajali z navodili: “Dvakrat na dan, po eno tableto, zjutraj in zvečer,” ter jo zaračunali 39 eur za 12 tablet, bi meditacije prav gotovo beležila drugačen ugled.

Če je kdo za, naj danes zvečer vzame eno tableto Dimeditana 100 mg, po zaužitju katere je na podlagi znanstvenih dokazov za 15 minut nujno zapreti oči in umirjeno dihati. Če z izdelkom ne boste zadovoljni, ga lahko vrnete brez dodatnih stroškov.

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Sva si privoščila štrom. (Oman, 6. dan)

Ura je 20:49 in sedim na udobnem stolu, za leseno pisalno mizo tople hotelske...

Adam’s Peak. Drugič.

"Can we just take a look?" "No." "Excuse me?" "No buying, no looking." Tako je to, če si...

Zeleno-zlati Kyoto.

Sonce v Kyotu vzide natanko ob 4:42. Zaide ob 19:11. Dnevi so dolgi in...

Roadtrip (1. dan) – Thaton

Zbudil sem se nekaj do šestih zjutraj. Ups, napaka. Pasiv. Bil sem zbujen nekaj...

Kam? Po Sloveniji ali na Bali?

Odkar sva prišla domov, se ukvarjava z idejo o raziskovanju Slovenije. Da bi šla...

Kmalu nova e-knjiga: 30 azijskih idej za tvoj bucket...

Toliko divjih, norih, izjemnih stvari si želiš doživeti, kajne? A kako, ko pa so vse...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime