Spet smo doma

Main

V katerem grmu tiči klop?

Torej, v katerem grmu tiči klop? V tistem, kjer imajo klopni zabaviščni park, dddd 🙂 No, midva sva se odločila, da se jim ne bova dala. In sva se cepila. Ja, ja, ja. Pač eni ne marate cepljenj. Prav. Razumeva. Midva sva za in zato se nama zdi vredno osveščati o tem, da lahko “ena pikica pri zdravniku” reši kakšno življenje. Morda najinega. Ob vseh najinih potepanjih je pač tako, da je preventiva še vedno boljša kot zvoniti po toči.

Kaj je klopni meningoencefalitis in zakaj ni fajn, če ga dobimo?

Nekaj kar prenašajo klopi. Najbrž se tukaj večini ljudi znanje ustavi. Klopni meningoencefalitis pa se lahko razvije v precej resno obolenje. Je hudo akutno virusno obolenje možganov. Prva faza bolezni se pojavi v povprečju sedem dni (lahko 2 do 28 dni) po okužbi in je podobna znakom gripe. Ta faza traja 2 do 8 dni. Sledi obdobje, ko je lahko bolnik brez težav.

Bolezen pa se lahko razvije naprej (po 1-20 dni) v:

  • meningitis (vnetje možganskih ovojnic). Znaki so glavobol, visoka vročina, slabost ali bruhanje in otrdelost vratu. Navadno ni trajnih posledic.
  • meningoencefalitis (vnetje možganov). Znaki so tresenje (največkrat prstov in jezika), težave z mišljenjem in zbranostjo, razne stopnje motenj zavesti (v hudi obliki koma).
  • ali celo mielitis (ko se vname še hrbtenjača. Auč.). Tukaj lahko pride do ohromitev udov in/ali dihalnih mišic.

Te bolezni se zdravijo v bolnišnicah, kjer je izid bolezni ponavadi dober, čeprav je bolezen lahko tudi smrtna. Možen je pojav ohromitve mišic, ki lahko ostane trajno, pri skoraj tretjini zbolelih pa zdravstvene težave trajajo več mesecev.

Kako se zaščitimo proti klopnemu meningoencefalitisu?

  • z obleko
  • z repelenti
  • s cepljenjem

Kje se cepiti proti klopnemu meningoencefalitisu?

Praktično kjerkoli, kdo bi si mislil! Pri osebnem zdravniku, pri zdravnikih, ki se veliko ukvarjajo s cepljenjem (medicina dela), na vsake toliko pa so tudi akcije po državi, ki na to opozarjajo in cepijo.

Cepiti se je fino že pozimi, da smo do spomladi že skoraj popolnoma zaščiteni. Cepljenje je treba izvesti v treh odmerkih, prva dva odmerka v roku enega meseca (ali pa 14 dni), tretjega pa čez približno 1 leto. Imunost se mora obnoviti po 3 letih, po tem pa na vsakih 5 let. Cena cepiva je okrog 35 eur.

(klopi prenašajo tudi druge bolezni kot je borelija, zato se je vseeno fino zaščititi)

Kje je klopni meningoencefalitis pogost?

Sicer je klopni meningoencefalitis prisoten tudi v S Aziji, kot so Rusija, S Kitajska in S Japonska, je nam kritična že naša država. Slovenija spada pod ogroženo področje, prav tako celotna Evropa. Vsem ljubiteljem narave in sprehodov se lahko zgodi napačen klop.

Aja, pazi to! Okužena živina, kot so ovce in koze lahko namnožijo virus v svojem mleku, zato se lahko tudi okužimo z mlekom ali celo sirom. take okužbe so navadno še posebej hude, ker je količina virusa veliko večja kot v klopu.

Za konec pa še slika henkipenkija dveh klopov, eeeeew. Manjši je seveda moški in tragično umre hitro po združitvi. Revček …

razmnozevanje-klopa.jpg

 

Prispevek o ostalih cepljenjih, si preberite tukaj.

katkoc
katkochttps://www.povsodjelepo.com
Hi. My name is Katja, I'm a pharmacist by profession but now I'm on a different journey. It's not that soul-searching-finding-yourself kinda thing. It's more about expanding horizons and thinking outside the box! Meeting new people and discovering different cultures gets me going. I'll also be on the lookout for medicinal plants and natural cosmetic ingredients as I've been working on this field past three years at the Faculty of Pharmacy. I love to read and never leave home without my Kindle. I'm learning to play ukulele and Mic is teaching me to play chess. Our goal is to learn as many new things as we can :) German is one of them. For the end I'll just leave you with this quote. ''Everyone you will ever meet knows something you don't.'' Bill Nye

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Z otočka v velemesto. Kuala Lumpur!

Po 14 dneh na "pozabljenem otočku" Nusa Penida, sva priletela naravnost v epicenter mestnega...

Nekoga moraš imeti … ob sebi.

Vem, da je v osnovi že težko razumeti to, da bi se nekdo odločil...

Prva pomoč: Padangbai (Bali).

Padangbai je majhno piratsko mestece, ki samo po sebi ni nič posebnega, je pa...

Osaka.

Letela sva že z vsem mogočim. Z indonezijskimi letalskimi družbami, ki jih bi pri...

100 objava.

8. junija letos sem začel predvsem sam s seboj, potem pa še z vsemi...

Pismo iz Indije.

Dear sir! Thank you for opening my email. My name is Mitja Melansek, I come...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime