Trenutno smo v Chiang Maiu

Main

V katerem grmu tiči klop?

Torej, v katerem grmu tiči klop? V tistem, kjer imajo klopni zabaviščni park, dddd 🙂 No, midva sva se odločila, da se jim ne bova dala. In sva se cepila. Ja, ja, ja. Pač eni ne marate cepljenj. Prav. Razumeva. Midva sva za in zato se nama zdi vredno osveščati o tem, da lahko “ena pikica pri zdravniku” reši kakšno življenje. Morda najinega. Ob vseh najinih potepanjih je pač tako, da je preventiva še vedno boljša kot zvoniti po toči.

Kaj je klopni meningoencefalitis in zakaj ni fajn, če ga dobimo?

Nekaj kar prenašajo klopi. Najbrž se tukaj večini ljudi znanje ustavi. Klopni meningoencefalitis pa se lahko razvije v precej resno obolenje. Je hudo akutno virusno obolenje možganov. Prva faza bolezni se pojavi v povprečju sedem dni (lahko 2 do 28 dni) po okužbi in je podobna znakom gripe. Ta faza traja 2 do 8 dni. Sledi obdobje, ko je lahko bolnik brez težav.

Bolezen pa se lahko razvije naprej (po 1-20 dni) v:

  • meningitis (vnetje možganskih ovojnic). Znaki so glavobol, visoka vročina, slabost ali bruhanje in otrdelost vratu. Navadno ni trajnih posledic.
  • meningoencefalitis (vnetje možganov). Znaki so tresenje (največkrat prstov in jezika), težave z mišljenjem in zbranostjo, razne stopnje motenj zavesti (v hudi obliki koma).
  • ali celo mielitis (ko se vname še hrbtenjača. Auč.). Tukaj lahko pride do ohromitev udov in/ali dihalnih mišic.

Te bolezni se zdravijo v bolnišnicah, kjer je izid bolezni ponavadi dober, čeprav je bolezen lahko tudi smrtna. Možen je pojav ohromitve mišic, ki lahko ostane trajno, pri skoraj tretjini zbolelih pa zdravstvene težave trajajo več mesecev.

Kako se zaščitimo proti klopnemu meningoencefalitisu?

  • z obleko
  • z repelenti
  • s cepljenjem

Kje se cepiti proti klopnemu meningoencefalitisu?

Praktično kjerkoli, kdo bi si mislil! Pri osebnem zdravniku, pri zdravnikih, ki se veliko ukvarjajo s cepljenjem (medicina dela), na vsake toliko pa so tudi akcije po državi, ki na to opozarjajo in cepijo.

Cepiti se je fino že pozimi, da smo do spomladi že skoraj popolnoma zaščiteni. Cepljenje je treba izvesti v treh odmerkih, prva dva odmerka v roku enega meseca (ali pa 14 dni), tretjega pa čez približno 1 leto. Imunost se mora obnoviti po 3 letih, po tem pa na vsakih 5 let. Cena cepiva je okrog 35 eur.

(klopi prenašajo tudi druge bolezni kot je borelija, zato se je vseeno fino zaščititi)

Kje je klopni meningoencefalitis pogost?

Sicer je klopni meningoencefalitis prisoten tudi v S Aziji, kot so Rusija, S Kitajska in S Japonska, je nam kritična že naša država. Slovenija spada pod ogroženo področje, prav tako celotna Evropa. Vsem ljubiteljem narave in sprehodov se lahko zgodi napačen klop.

Aja, pazi to! Okužena živina, kot so ovce in koze lahko namnožijo virus v svojem mleku, zato se lahko tudi okužimo z mlekom ali celo sirom. take okužbe so navadno še posebej hude, ker je količina virusa veliko večja kot v klopu.

Za konec pa še slika henkipenkija dveh klopov, eeeeew. Manjši je seveda moški in tragično umre hitro po združitvi. Revček …

razmnozevanje-klopa.jpg

 

Prispevek o ostalih cepljenjih, si preberite tukaj.

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Čisto blizu: Magični Dolomiti

V knjigi, ki sem jo kupila pred mnogo leti - ko sem se prvič...

Foto experimentiranje

Potovanja niso samo tistih nekaj dni, ko si dejansko nekje tam daleč, ko odkrivaš...

14 nasvetov za popotovanje po Floresu

Ker so spomini na tritedensko popotovanje po Floresu še zelo sveži, sva pripravila tale...

24 ur v Tokyu.

V pretkelih 18 mesecih sva obiskala precej krajev. Sto, morda še več. In tako...

Lilinih top 24

Palačinke z nutelo, banano in mrvicami (oči poje tavelke kose) Limetin sok Svež pomarančni sok Svež mango Sveže...

Gor in dol po Južni Koreji.

Najin prvi vtis o Južni Koreji? Rada bi bila Japonska, ampak nikakor ne more...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime