Trenutno smo v Sloveniji

Cepljenja za potovanje

Greste na potovanje in ne veste točno, za kaj bi se morali cepiti in koliko časa prej? V prispevku bom poskusila zajeti vsa cepiva, ki so povezana s potovanji in kdaj/kako se je treba cepiti.

Midva sva velik del cepljenj opravila januarja 2014, ko sva se odpravljala na najino 18-mesečno pot, ta zdravila pa sva imela s sabo. Prosim, pazite na svojo cepilno knjižico (tisti rumeno zadevo), ker drži informacije, ki jih boste vi sčasoma pozabili. Cepiti se je možno na več mestih (osebni zdravnik, NIJZ, posebne akcije, v službi …), osebni zdravnik pa ne dobi vseh podatkov o cepljenjih, zato se ti lahko izgubijo.

Preberi tudi prispevek o malariji in dengi.

Hepatitis A

Je virusno obolenje jeter (neke vrste zlatenica) in je črevesna nalezljiva bolezen, ki se prenaša z okuženo vodo in hrano. Prvi znaki bolezni so povišana telesna temperatura, slabo počutje, utrujenost, pomanjkanje apetita, kasneje pa porumenelost beločnic, svetlejše blato, temnejši urin.

Prenaša se zaradi slabe higiene, kjer okužena oseba preko blata (oz umazanih rok) prenaša virus v okolico. Ni si slabo umit rok po uporabi stranišča (just saying :D), če te opcije ni, imejte s seboj razkužilo. Večkrat kot si umiješ roke, boljše bo (Mic bo vesel, ker je to eden izmed njogovih OCDjev). Virus uniči več kot eno minuto dolgo prekuhavanje nad 85°C.

Kdaj se cepiti? Priporočljivo je, da prejmete prvi odmerek cepiva en mesec pred potovanjem. Enkratno cepljenje zagotavlja zaščito proti bolezni 1 leto.

Kolikokrat se cepiti? Za zaščito sta potrebna dva odmerka cepiva v časovnem presledku 6 do 24 mesecev. Zaščita tako traja vsaj deset let, verjetno pa več kot 20 let.

Cena: 36 eur

Za katera območja se je priporočljivo cepiti proti hepatitisu A? Načeloma za vse države s slabim higienskim standardom (kar je odvisno tudi od stila potovanja). Afrika, Bližnji in Daljni Vzhod, Indija, Azija, južna in srednja Amerika.

Hepatitis B

Hepatitis B je bolezen, ki prizadane jetra in se prenaša predvsem s spolnimi odnosi, okužbo z okuženim predmetom (naprimer igle pri tetoviranju) ali krvnimi pripravki kot je transfuzija krvi. Ponavadi se cepljenje opravi že zgodaj (ko je menjavanje spolnih partnerjev pogostejše) ali pa če uporabljate usluge khm khm prijateljic noči. Glej, nikoli ne veš 🙂

Pri nekaterih lahko poteka okužba brez zdravstvenih težav vse življenje, pri drugih pa se čez leta lahko razvije v akutni ali kronični hepatitis, cirozo in rak jeter. Prvi znaki okužbe so lahko koprivnica, bolečina in oteklina sklepov, vročina, glavobol, slabost, temen urin in svetlo blato.

Kdaj se cepiti? Sklepam, da vsaj 1 mesec pred potovanjem, da dobiš dva odmerka. Drugi je torej mesec za prvim.

Kolikokrat se cepiti? Tretji odmerek je potreben po 6 mesecih. Zaščita po cepljenju je dolgotrajna.

Cena: 24 eur

Za katera območja se je priporočljivo cepiti proti hepatitisu B? Hepatitis B je razširjen po celem svetu.

Kombinirano cepivo proti hepatitisu A in B: 54 eur (potrebni trije odmerki)


Ej, ti! Saj nisi pozabil na zavarovanje, ali ne? 🙂 Midva sva zavarovana pri NLB Vita, kjer imajo kul ponudbo za tiste, ki radi potujemo in smo malo štorasti. Juhu!


Tifus

Tifus je črevesna nalezljiva bolezen, ki jo povzroča bakterija Salmonella typhi. Podobno bolezen paratifus povzročajo sorodne bakterije. Bolezen se začne počasi, prvi znaki so glavobol, utrujenost, bolečine v mišicah in vročina, ki postopno narašča. Pojavi se zaprtje in suh, dražeč kašelj. Ti znaki se stopnjujejo, pojavi se suha koža, izpuščaj in kasneje tudi driska. Zdravljenje z antibiotiki skrajša čas zdravljenja.

Kot pti hepatitisu A, se tudi tifus prenaša se zaradi slabe higiene, kjer okužena oseba preko blata (oz umazanih rok) prenaša virus v okolico. Umivajte si roke po uporabi stranišča oziroma uporabljajte razkužilo.

Kdaj se cepiti? En odmerek cepiva je treba prejeti vsaj 14 dni pred odhodom

Kolikokrat se cepiti? Poživitveni odmerki so potrebni na vsake 3 leta.

Cena: 30 eur

Za katera območja se je priporočljivo cepiti proti tifusu? Države s slabimi higienskimi standardi (odvisno tudi od stila potovanja). Srednja in Južna Amerika, Afrika, Azija: Kitajska, Indija, Nepal, Peru, Indonezija …

Klopni meningoencefalitis

Klopni meningoencefalitis je bolezen, ki jo povzroča virus iz družine Flaviviridae in se kaže z znaki vnetja osrednjega živčevja. Virus prenašajo klopi, vlasih pa tudi druge živali. Prva faza bolezni je podobna znakom gripe, druga faza pa ima hujše znake kot so vročina nad 39C, močan glavobol, slabost, bruhanje, otrdelost vratu, težave z mišljenjem in koncentracijo, hude motnje zavesti in včasih tudi zastoj dihanja. Hujša oblika bolezni lahko pusti hude trajne posledice zaradi vnetja možganov.

Pred klopi se lahko zaščitimo z oblačimi ali repelenti, najbolj učinkovito pa je cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu.

Kdaj se cepiti? Prva dva odmerka cepiva se priporočata v razmiku enega meseca, v zimskih mesecih, da se bo lahko do pomladi že razvila imunost.

Kolikokrat se cepiti? Tretji odmerek je na vrsti čez 9-12 mesecev, prvi poživitnveni odmerek je po 3 letih in vsi naslednji na 5 let.

Cena: 34 eur

Za katera območja se je priporočljivo cepiti proti klopnemu meningoencefalitisu? Evropa, Amerika, gozdnati predeli nekaterih azijskih držav (Rusija, severna Japonska, severna Kitajska in Južna Koreje).

Tetanus

Je bolezen, ki jo povzroča nevrotoksin bakterije Clostridium tetani, ki živi v prsti. Na faksu sem morala znat vsa ta latinska imena na pameeeeeet 😀 Tetanus prizadane mišice, ki jih premikamo hote (skeletno, ne mišice prebavil ali srca).

Ponavadi pride do okužbe rane s prstjo, ki se je zgodila z umazanim predmetom (in potem bi v ameriških filmih rekli ‘give him a tetanus shot!). Znaki bolezni so povišana telesna temperatura, glavobol, občutek okorelosti običajno najprej žvekalnih mišic, nato pa še mišic okončin, vratu in hrbta. Lahko pride do krčev čeljusti ali drugih mišic v telesu.

Kdaj se cepiti? V otroštvu ste bili cepljeni s kombiniranim cepivom proti davici, tetanusu in oslovskem kašlju, sedaj pa se lahko pri zdravniku brezplačno cepite na vsakih 10 let.

Kolikokrat se cepiti? Vsakih 10 let pri osebnem zdravniku ali takoj po poškodbi, ko je prišlo do rane.

Cena: brezplačno/20 eur

Za katera območja se je priporočljivo cepiti proti tetanusu? Tetanus se pojavlja po vsem svetu, še posebej pa v vročih in vlažnih podnebnih pasovih.

Steklina

Je bolezen bolezen, ki prizadane osrednje živčevje in je lahko smrtna. Virus lahko nekaj časa obmiruje (zato ne vemo, da ga imamo), potem pa se premakne v osrednje živčevje, kjer so znaki bolezni vročina, glavobol, temperatura, zaspanost, bolečina na mestu ugriza, lahko tudi nespečnost, strah in napadalnost. V zadnji fazi se virus prestavi v slino in se lahko izrazi ali kot stanje delirija ali pa ohromelosti. Takrat je že bolj slabo. Virus se nahaja v slini okužene živali (psi, mačke, opice, netopirji … a mate tudi vi v glavi slinastega jeznega psa?) in se prenese na človeka čez poškodovano kožo ali sluznico, največkrat s ugrizom. Plazilci kot so kače ne prenašajo stekline, glodalci pa zelo redko.

Kdaj se cepiti? Vsaj mesec pred potovanjem.

Kolikokrat se cepiti? Potrebni so trije odmerki. Drugi odmerek po 1 tednu, tretji pa po 3 tednih.

Cena: 30 eur

Za katera območja se je priporočljivo cepiti proti steklini? Steklina je prisotna po vsem svetu razen v Avstraliji, Novi Zelandiji, Grenladiji in na severu Kanade ter v večjem delu zahodne Evrope; večja nevarnost okužbe je na celotnem območju Afrike, severnem delu Južne Amerike, v Srednji Ameriki in v večjem delu Azije.

Rumena mrzlica

Je bolezen, ki prizadane jetra in se prenaša s pikom komarja. Blažji znaki bolezni so podobni gripi: visoka temperatura, glavobol, slabost, bolečine v mišicah, lahko pa je tudi smrtna. Hujši znaki bolezni so slabost, bruhanje, krvavitve iz nosu, dlesni, bolečine v trebuhu in zlatenica. Pred rumeno mrzlico se lahko zaščitimo, tako da se zaščitimo pred piki komarjev, boljša zaščita pa je cepljenje.

Kdaj se cepiti? Vsaj 10 dni pred potovanjem. Zraven dobiš še malo mednarodno cepilno knjižico. Še ena knjižica, ki jo je treba pazit, ker brez te ne smeš vstopit v določene države.

Kolikokrat se cepiti? Potreben je samo 1 odmerek, ki zaščiti za 10 let. Potem se cepljenje lahko ponovi.

Cena: 38.5 eur

Za katera območja se je priporočljivo cepiti proti steklini? Rumena mrzlica se pojavlja v tropskem pasu Srednje in Južne Amerike ter v centralni Afriki. Volj pogosta je v deževni dobi, ker je več komarjev.

Kolera

Kolera je črevesna nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo bakterije iz vrst vibrionov.
Cepljenje proti koleri je slabo učinkovito, zato se ne priporoča.

Toliko zaenkrat od mene. Čestitke vsem, ki ste prišli do konca tega prispevka 😀

Vir informacij: NIJZ, WHO, Zdravi na pot.

katkochttps://www.povsodjelepo.com
Hi. My name is Katja, I'm a pharmacist by profession but now I'm on a different journey. It's not that soul-searching-finding-yourself kinda thing. It's more about expanding horizons and thinking outside the box! Meeting new people and discovering different cultures gets me going. I'll also be on the lookout for medicinal plants and natural cosmetic ingredients as I've been working on this field past three years at the Faculty of Pharmacy. I love to read and never leave home without my Kindle. I'm learning to play ukulele and Mic is teaching me to play chess. Our goal is to learn as many new things as we can :) German is one of them. For the end I'll just leave you with this quote. ''Everyone you will ever meet knows something you don't.'' Bill Nye

Related Stories

Sorodne objave

Predlog potovanja: roadtrip po Islandiji!

Ob prihodu domov iz Islandije sva si rekla: moramo priti kmalu nazaj! In če...

Uvod v tvoje potovanje na Islandijo

Najpomembnejši podatek na začetek: 7-dnevno potovanje po Islandiji je bilo eno najinih najbolj zanimivih,...

Zamenjali Dominikansko za …

Takolele je. Dominikanska je lepa, modra in zelena in okusna. Ampak tri tedne, kot...

Potovanje v času korone

Da najprej položimo temelje in odženemo vse, ki so ponesreči zajadrali sem namesto na...

Prispeli!

Zdaj se učimo barve. Rdeč avto. Moder zamašek. Rumena banana. Kaj sva pa pričakovala...

Po 2 letih še samo 5 dni

Prvi znanilci, da gredo stvari na boljše niso sonce, odprti lokali in oglasi za...

Utrinki

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here