Spet smo doma

Izbranih 5

Najboljši popotniški fotoaparat?

Kaj mora imeti popoln popotniški fotoaparat? Najprej mora biti cenovno dostopen. Prvič, ker popotniki raje denar investiramo v doživetja in drugič, ker nikoli ne veš, kdaj ga boš izgubil ali pa ti ga bodo ukradli. Biti mora vsekakor dovolj majhen, da ga lahko spraviš v nahrbtnik (ali žep) in z njim opraviš tudi kakšno diskretno fotografijo. Težko je namreč stari mamki sredi Myanmara v obraz pomoliti “kalašnikov” in pričakovati iskren nasmeh. In tretjič, ponujati mora vse, kar ponujajo veliki, lahko v malce slabši kakovosti.

Najino osnovno popotniško fotografsko opremo sestavlja Canon 5D Mark II s Sigma 35 mm f/1.4 objektivom. To je 1,5 kilograma težka in skoraj 40 centimetrov dolga gmota. Ni kaj. Je vse in še več, kar si želiva od fotografske opreme, a ko se je nazadnje Katka odpravila na svojo prvo solo ekspedicijo, je prišla domov z izjavo: “Js s tem ne morem fotkat!” 🙂

In sva raziskala. V enačbo sva vtaknila vse tisto zgoraj našteto, prečesala splet in se na koncu odločila za brezzrcalni Canon M2 fotič.

IMG_7501

Kaj naju je prepričalo?

Fotič pride v paketu z dvema objektivoma. Prvim, 18-55 mm f/3.5-5.6 in drugim, nama najljubšim, 22 mm f/2.0. Slednji je ekvivalent najini “gmoti”. 🙂 Poleg tega pa dobiš zraven še nastavek, s katerim lahko na tem fotiču uporabljaš tudi ostale Canon objektive, sicer namenjene za DSLR fotoaparate. In ker sva na Tajskem kupila ravno wideangle 10-18 mm, je to še dodatno prevesilo tehtnico.

Fotič je reeees majhen. 11 x 6 x 3 centimetre. In tehta le 274 gramov. Če ste še vedno v življenjski fazi skejterskih baggy hlač, potem ga boste v žepu verjetno celo izgubili. Zaradi svoje majhnosti je zelo diskreten in veliko bolj primeren za situacije, ko bi z veliko gmoto marsikoga prestrašil ali pa celo užalil.

Kakovost izdelkov je topshit. Ne le fotke, predvsem naju je “kupil” video. Snema seveda 1080p s 25 framei na sekundo, pri 720p 50 fps pa boste lahko posneli tudi kakšen lep slow motion.

IMG_7494

Cena. Ker je pred kratkim prišla ven nova različica te serije, Canon M3, je cena paketa Canon M2 na zgornji fotografiji lepo padla. Za vse skupaj sva na nemškem eBayu s poštnino odštela 499 eur. V Sloveniji Canon M2 ni več na voljo, cena za M3 pa je okoli 700 eur, z enim objektivom. Med M2 in M3 pa ni prav neke bistvene razlike.

Update: M2 tudi na nemškem eBayju ni več najti, lahko pa pogledate Canon M3,  Canon M5 ali Canon M6. Za bolj nezahtevne pa je fin tudi Canon M10. Če slučajno kupite fotoaparat preko teh linkov, imava tudi midva nekaj od tega, vi pa ne plačate nič več!

Znotraj kategorije brezzrcalnih fotoaparatov je izbira velika in težko rečeva, da sva izbrala brez kančka dvoma najboljše. Je pa prav gotovo to nekaj, kar bi lahko na pot odnesel vsak popotnik in se vrnil z vrhunskimi fotografijami in videoposnetki.

Jaz ostajam pri gmoti, Katka pa se ljubi s tem! 🙂

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Pokopališče v Trunyanu

Britof? Pač, britof? Še en izmed mnogih, okoli katerih se 1. novembra nabere kopica...

Je Bali primeren za potovanje z otroki?

Nimava pojma, ampak govoriva iz "druge roke". :) Na najinem potovanju sva na Baliju...

Kaj početi, ko ni za početi prav nič?

Ne bom pozabil. Ob najinem enotedenskem druženju s šamani v pragozdu indonezijskega otoka Siberut...

Naslednja destinacija? Sao Tome and Principe.

Saj še sam ne morem verjet, kako mi je uspelo izbrskati te otočke. Res,...

Toskana. Brez Američanov.

Ravno ko smo se parkirali v naši prvi fattorii blizu mesteca Montepulciano, mi je...

5 najbolj pogostih nategov na Tajskem.

Na Tajsko se letno nagnete 25 milijonov turistov. Se vam zdi, da si domačini...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime