Trenutno smo v Chiang Maiu

Azija

Odklop na otoku Borneo

Vas že dolgo vleče v Azijo in ste navdušeni ljubitelji divje narave, potapljanja, trekingov in eksotične kulinarike? Nekje med Singapurjem, Filipini in Sulawesijem leži tretji največji otok sveta, kjer lahko potešite najrazličnejše popotniške želje, Borneo. Več kot polovica slednjega pripada Indoneziji, najmanjši košček državi Brunei, preostali del pa Maleziji.

Le kratek polet iz Singapurja ali pa Kuala Lumpurja in že ste tam, sredi norega deževnega gozda, ki je dom mnogim endemičnim rastlinskim in živalskim vrstam, poleg tega pa zlahka najdete skrite kotičke, kamor ne stopi veliko popotniških nog.

3_otroci plemena Iban

Popoln odklop od življenja doma, torej! Z vami delimo 5 stvari, ki jih lahko počnete na Borneu.

1. Tavanje po deževnem gozdu

V enem najstarejših deževnih gozdov na svetu, izjemno bogatim z vidika biodiverzitete, najdemo nešteto vrst insektov, ptic, metuljev, plazilcev, rib, opic in celo slonov. Najlažje ga raziščete na večurnih pohodih v spremstvu vodnika, ki vam bo mimogrede še kaj zanimivega razložil, vsekakor pa ne izpustite voženj z manjšimi lesenimi čolni po rečnih kanalih – tudi ponoči!

do bolj odrocnih krajev ne gre drugace kot z letalom

V črni temi sredi divjine smo se sicer počutili rahlo nemočne, a nič ne de, nagrajeni smo bili z nepozabnimi prizori in zvoki. Čudoviti deževni gozd se zadnja leta sicer na žalost krči na račun palmovega olja.

5_neokrnjena narava v narodnem parku Mulu

2. Srečanje z orangutani

Beseda „orangutan“ v prevodu pomeni „človek iz gozda“ in ko jih enkrat vidiš od blizu, se s to besedno zvezo ne moreš bolj strinjati! Najdemo jih le v deževnih gozdovih in narodnih parkih Sumatre in Bornea, kjer deluje tudi več rehabilitacijskih centrov, odprtih za obiskovalce. Slednji skrbijo za osirotele mladiče in vse tiste, ki so jih rešili iz ujetništva oz. nelegalnega trgovanja, proces rehabilitacije pa vključuje osvojitev plezalnih tehnik in iskanja hrane v naravnem okolju, vse dokler niso pripravljeni na samostojno življenje v divjini. Male rdeče puhaste kepe z velikimi rjavimi očmi  in človeškim nasmeškom vas ne morejo pustiti ravnodušnih!

3. Obisk plemena Iban

V narodnem parku Batang Ai lahko med drugim obiščete eno izmed t.i. longhouse (dolgo hišo, v kateri živi skupaj tudi po več deset družin), kjer vas nekdanji lovci na glave, pripadniki plemena Iban, s svojimi tradicionalnimi oblačili, nakitom, razkazovanjem tetovaž, pripovedmi, plesom in ostalimi veščinami popeljejo desetletja nazaj. Čeprav je pleme že zelo urbanizirano in jih vse več odhaja v mesta, je še veliko takšnih, ki z veseljem živijo podobno, kot so živeli njihovi predniki. Tu se lahko potopite se v vsakdanje življenje sredi deževnega gozda – se preizkusite v lovu, igrate z otroki, spoznate vse peteline v vasi,
polnite želodčke z okusnimi specialitetami z žara in vsako popoldne zaplavate v reki pod hišo (in vsakič močno upate, da vas v vodi kaj ne ugrizne).

4. Plaže in podvodni svet

Po oziroma med raziskovanjem otoka pa še skok v toplo turkizno morje! Najlepše bele peščene plaže najdete na severo-vzhodnem delu, kjer je tudi več manjših otočkov idealnih za popolno sprostitev v senci palme in odkrivanje podvodnega sveta. Predvsem območje okrog mini otočka Sipadan, kjer se nahaja tudi svetovno znana Barracuda Point, slovi kot eden najboljših mest za potapljanje in če imate srečo, lahko tu zaplavate tudi z želvami in mantami!

5. Neskončni trekingi

Vsi tisti, ki so radi bolj aktivni, ne smejo spustiti dvodnevnega trekinga na najvišji vrh Malezije, 4,096 m visoko goro Kinabalu. Število dnevnih obiskovalcev je omejeno, tako da ne pozabite rezervirati vnaprej! Če vas skrbi stopnja fizične pripravljenosti, pa se najde tudi veliko krajših, enodnevnih pohodov na ostale vrhove, raziščete pa lahko tudi zanimiv jamski svet.

En otok, nešteto dogodivščin! Borneo je eden tistih krajev na zemljevidu, ki bi jih rade volje obiskala še enkrat in za katerega močno upam, da se ne bo preveč spremenil pod vplivom vse bolj naraščujočega turizma. Če ga obiščete, spoštujte divjo naravo in za sabo pustite čim manj sledi – tako bodo otok tudi vsi tisti, ki pridejo za vami doživeli v vsej svoji čarobnosti!

Foto in besedilo: Kat
www.findingmalokoko.com

1_soncni zahod v narodnem parku Batang Ai


Še več lepega te čaka v marčevskem Lepopisu!

Kako ga snameš v celoti? Preprosto. Izpolniš spodnji obrazec. Ne skrbi, ne bova ti pošiljala spama. Lahko si svoje ime in mail tudi izmisliš. Pa prijetno branje!

[ninja_forms_display_form id=9]

Lepopis je optimiziran za branje na tabličnih računalnik in tistih ta-velikih telefonih, za katere potrebujete orožni list. Seveda ga lahko berete tudi na računalniku in Kindlu. Je v formatu *.pdf in težek 11 MB.

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Koliko stane hedonizem v Chiang Maiu?

Po tem, ko sva se prebudila v največji postelji in snedla homemade zajtrk iz avokada,...

Video: Kanawa Island

Za 33 eur na dan, za oba, vse všteto, sva našla tale kotiček sveta,...

Prva pomoč: Otok Neil (Andamanski otoki, Indija)

Otok Neil je manjši bratec od Havelocka in meri v dolžino le 5 km....

Zakaj se spričkava.

Katka pravi, da sva s tem potovanjem izgubila eno leto dvorjenja. :) Preden sva...

Plavamo, jemo in poslušamo Dua Lipo

Malce smo se podcenili. Zmogli bi več. Ampak ko sva pot načrtovala od doma,...

Ko Samui. Primarij med tajskimi otoki.

Pravijo, da so vsi tajski otoki lepi. Ne bi vedel, sva obiskala šele prvega....

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime