Trenutno smo v Chiang Maiu

Azija

Okus budizma.

Dan sem začel z drisko. Thailand Edition. Ne vem zakaj, ker vse štima. Hrana je super, sokovi so okusni. Vse okoli naju je tako čisto, da tega nisva več vajena. Očitno vsaka država na začetku položi karte na mizo in pravi: “Lej, to sem jaz. Takšna sem. Večja in močnejša sem od tebe … da ne bo kakšnih neumnosti.”

Sprehajala sva se po mestu in nenamenoma večji del današnje pozornosti namenila budizmu. Templjem, oltarjem, menihom. Veseliva se bivanja v budističnem samostanu, ki ga bova obiskala čez kakšna dva tedna na severu Tajske. Zelo veseliva. Pa ne da bi se kakorkoli resneje spogledovala s to religijo (beri: filozofijo), ampak enostavno nama paše. Paše, po tem, kljub vsemu zelo prijetnem, kaozu indijskega hinduizma.

V knjigi Snow Leopard, ki opisuje eno prvih odprav v pokrajino Dolpo na severu Nepala, sem prebral nekaj, kar mi je na kratko in jedrnato razložilo razliko med budizmom in hinduizmom. Nekje visoko v Himalaji je med romanjem v snežnem viharju obtičal menih z lesenim kipom bude. Zeblo ga je in ni mu preostalo drugega, kot da zakuri kip bude. Ko je že skoraj odpisan prišel nazaj v dolino, so se “kolegi” hinduisti zgražali nad njegovim dejanjem, češ “svetih stvari se nikoli ne oskruni, četudi za ceno lastnega življenja” … budisti pa so ga objeli in navdušeno sprejeli njegovo iznajdljivost.

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Sorodni prispevki

Sorodne objave

5 stvari, ki jih lahko pustiš doma

"Pa kako lahko imava tooook prtljage?" težim vsakokrat, ko se premikava iz točke H na...

Nekaj dni v ashramu (Indija)

Ashramov je v Indiji kot cerkva v Sloveniji. Na vsakem koraku. Ampak naj vas...

Recept za Tom Yum juho.

Miceva bolezen 'obsedenost z Tom Yum juho' je lani napadla še mene in tako...

Prison Break: Con Dao

Bilo je slabo vreme, deževalo je in pihalo. To so le trije izgovori, ki...

Ker je vsako potovanje polno doživetij …

Nikoli na potovanje brez dobrega zavarovanja!

Indijke v kiklcah, zraven pa ogromen Rus

Če mi tega ne bi povedala dva, ne bi verjel. Bi mislil, da so...

Utrinki

Komentarji

  1. Z veseljem podoživljava z Vama tiste prve trenutke navdušenja nad Tajsko, njihovimi templji, načinom življenja, njihovim budizmom. Res uživajta v njih. Naju sta spet spomnila kako je prvič 🙂

    p.s.
    gresta na vipassano? 🙂

  2. aaaaa občudujem slike pa video iz Tajske… sem kar malo zaplavala nazaj 🙂 hvala ker delita z nami:)

    Užiivajtaa

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime