Trenutno smo v Chiang Maiu

2014

Prijazna stran avtizma

Tudi moja najljubša knjiga je Mali Princ, Beth. In, če se ti počutiš v vlogi pilota, ti zavidam. Sam svoje še nisem našel. Včasih sedim visoko na zidu, včasih “pijem, da pozabim, da pijem.” Ugotovil pa sem, da lahko veselje, mir in nasmeh najdem v stvareh, ki tega ne dajo vedeti na prvi pogled. Tako kot ti. Tudi ti nisi bila prepričana vame, pa si se odločila. Drugače kot bi hotel in vem, da se lahko najina zgodba konča tudi tako. Nočem, da se, a tudi ti imaš pisma. Praviš, da si jih zadnjič brala …

Potrebno je gledati s srcem ...

Tudi jaz te potrebujem, da mi “pomagaš najti stanovanje, me pripraviš na novo službo in mi pomagaš razložiti neumne stvari, ki jih počnejo ljudje”. Del mene si. In ko ti rečem, da te ljubim mislim točno to. Ljubim te, pa čeprav tega morda ne znam pokazati. To sem ti že povedal, pa si mi rekla, da lažem. “Na svetu boš srečevala lažnivce na vsakem koraku. Umetnost je izbrati tiste, ki jih lahko ljubiš.”

Tudi jaz sem imel cvetlico. Najlepšo od vseh. Pa sem jo zapustil. In vem, kako se bo končalo …

httpv://www.youtube.com/watch?v=N-M3iyN5oTU

Avtizem je razvojna motnja. Je filter, ki posameznika prikrajša za vse lepote pomena prijaznega nasmeha, drobnih neizrečenih sladkosti in objema v pravem trenutku na pravem mestu. Želiš si jih, pa jih ne znaš podati ne prejeti. Od 15. do 17. septembra v Ljubljani poteka 2. festival avtizma. V Mestnem muzeju, na Gosposki 12. Festival se zaključi v Cankarjevem domu s klavirskim koncertom Dereka Paravicina. Ima avtizem in je slep. Genialnost potrebuje priložnost. Pravijo, da živijo v drugem svetu. Je tudi tam lepo?

In kako sem prišel do te objave. Pravzaprav se s pojmom avtizma srečujem pri pisanju svojega doktorata, kjer zagovarjam empatičnost kot ključ do novega svetovnega nazora … še toliko bolj pa me je vse skupaj pritegnilo danes. Iz dveh razlogov. Prvič, ker sem si neizpodbitno zaželel dobrega klavirskega koncerta v živo in drugič, ker sem ugotovil, da nekdo tam daleč nekje v n-tem kolenu družine Melanšek vodi slovenski Center za avtizem.

Priporočam ogled filma Adam iz leta 1999. Ne bo ti žal …

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Zgodbica z naslovom: Izvolite Manhattan!

Na tej fotki spodaj vidite dva otočka. Tam nekje v daljavi, ne? Prvi je Pulau...

Denar in potovanje.

Vprašanje, ki ga dobiva skoraj vsak drugi dan, je v zvezi z denarjem. V...

Potovanje v času korone

Da najprej položimo temelje in odženemo vse, ki so ponesreči zajadrali sem namesto na...

Annapurna Base Camp (2. del)

Ura je bila nekaj čez 4 zjutraj, ko me je prebudila neprijetno mehak dotik...

Obisk

Začetek tedna sem preživel s Sheldonom. Zase pravi da je Kanadčan, čeprav izgleda, govori,...

Kviz: Katero potovanje je zate?

Te zanima, katero potovanje v Aziji je zate? Reši tale kviz!

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime