Spet smo doma

2014

Slum turizem

Mumbai, mesto v Indiji, kjer bo moje letalo seveda srečno pristalo ob 03.45 zjutraj 16. decembra, je kraj, kjer se nahaja eden največjih, po nekaterih mnenjih celo največji slum na svetu. Pravijo mu Dharavi. Leta 1986 je tam živelo nekaj več kot 500.000 prebivalcev, danes jih je menda že čež milijon. Mumbai velja za eno dražjih mest v Indiji, zato Dharavi prestavlja priročno alternativo tistim prebivalcem, ki si kaj več kot 4 $ za mesečno najemnino nikakor ne morejo privoščiti.

Zakaj to pišem? Danes sem naletel na zelo zanimivo razmišljanje enega izmed kolumnistov The New York Timesa. Govori o vzahahjoči zvezdi svetovnega turizma imenovanem Slum turizem. Saj je obstajal že prej, a menda je pravi razcvet doživel po filmu Slumdog Millionaire. Verjetno vam je že jasno o čem se gre …

Naj takoj povem, da to ni ne propaganda takšnega turizma, ne njegova kritika. Enostavno zato, ker si še nisem oblikoval mnenja. Vidim pluse in vidim minuse.

Turistične agencije v vseh tistih mestih, ki slovijo po svojih slumih obiskovalcem ponujajo doživetje življenja v slumu iz prve roke. Doživite ga lahko v Južni Afriki, Mehiki, Braziliji, Indiji … Dogovorite se za ogled, plačate tistih nekaj dolarjev in vas popeljejo v njegovo osrčje. Spoznate ljudi, navade, vsakdanjik.

Kar me zelo veseli, je eden izmed razlogov za slum turizem, kot ga navajajo mnogi. Pravijo, da se tako sicer s strani svetovnih medijev v slabi luči predstavljena območja ljudem pokažejo v lepši, svetlejši luči. Obiskovalci spoznajo, da tudi tam obstaja otroški smeh, kosilo po napornem delavniku in nedolžno klepetanje na ulici.

Seveda pa ne morem mimo občutka naslajanja nad revščino in nemočjo nekoga drugega. Ne predstavljam si, da bi neki turistični agenciji, ki najverjetneje v slum skupnost ne vrne prav veliko pridobljenih sredstev, plačal, da me odpeljejo “gledat tiste čudne ljudi”.

Rad bi doživel utrip sluma, priznam. Se mi zdi, da ti takšna videnja dajo veliko. Pa ne tako, da potem ko prideš domov (stereotipno) ceniš vse tisto kar imaš. Fuck that! Važno je, da čutiš, kako vredno je živeti!

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Fukuoka, prihajava!

Še 16,5 ur naju loči do pristanka v mestu Fukuoka na japonskem južnem otoku...

Greva na otok Misali. No, mogoče.

Včeraj sva bila pogumna! :) Po nekaj dneh "prevžekovanja" avokada, čebule in paradižnikov, sva...

Santih, santih. Ashram, 2. dan

“Sir? Hello, sir!” Vem, da ne klice mene. Zeli namrec scepec soli, ki jo...

Potovanje v času korone

Da najprej položimo temelje in odženemo vse, ki so ponesreči zajadrali sem namesto na...

Trekking v Laosu: Psice in prasice (2. del)

“Ta je vaš?” sva v kvazi govorici gluhonemih vprašala dekle, staro nič več kot...

4. februar. Praznik. Guzva za znoret.

Verjetno edino pravilo, ki se ga splaca na potovanjih reeees upostevati in se ga...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime