Trenutno smo doma

Azija

Je tajska hrana najboljša na svetu?

Sem dobil prijetno povabilo, da napišem kakšno svojo tajsko izkušnjo. Nič lažjega. Pa ja. O čem sploh pisati, ko pa je toliko stvari vrednih zapisa? Pred svojim prvim potovanjem na Tajsko so se mi v glavi konstantno vrtele slike peščenih plaž na katerih so zasidrani čolni. Z lahkoto bi lahko bila to pravšnja tema za tale blog. Pa ne bo. Simpatične in nasmejane punce?


Slike in besedilo: Sebastjan Kovačič


Razpisal bi se lahko po dolgem in počez. Pa se ne bom, vsaj tokrat ne. Kaj pa je tisto, kar me je tako prevzelo? Hrana. Tajska hrana.
Popotniki jo redno uvrščajo med svoje najljubše, z razlogom. Tajska ulična hrana se redno uvršča med najboljše na svetu, letos na primer je znova pobrala lovoriko kot najboljša na svetu. Lačni zagotovo ne boste. Pogosto dobivam vprašanja, kaj sploh jem. Prve asociacije so ponavadi škorpijoni, kobilice, črvi, ogromno riža in noro pekoča hrana.

Ja, vse to se da dobiti, je pa še veliko več. Sam najraje posegam po ulični hrani in lokalnih restavracijah. In ko to povem, sledi vprašanje, kolikokrat pa si se že zastrupil? Niti enkrat. Pa pojem vse kar se mi zdi vredno poskusa. Ali pa me žena prisili (rad te imam ❤). Vsakemu, ki se bo v kratkem namenil na te konce, polagam na dušo tole; poskusite, ne se bati. Če vidite kolono ljudi, ki čaka na hrano, se kar postavite v vrsto. Pa s tem ne mislim kolone v McDonaldsu. Če vam pekoča hrana ne ugaja preveč, to pač povejte. No spicy ali pa kar po tajsko ‘mai pet’. Pa smejte se. Kot prvo: je zdravo, kot drugo pa znate dobiti večjo porcijo.
Kje vse najti ulično hrano? Na ulici seveda. Teh provizoričnih vozičkov je ogromno, v mestih, na vasi, tudi na vlakih … In če vam jo postrežejo v majhnih prozornih vrečkah je to nekaj čisto normalnega, ne se čuditi. Tudi pijačo lahko natočijo v vrečko, pristavijo slamico in uživajte.
Samo da razčistimo, torbica ni moja. Ogromno pristne tajske hrane se najde na tržnicah. Jaz jih rad obiščem povsod in skoraj vedno najdem nekaj novega. Vsako mesto je znano po nečem in če se kje to najde, so to prav tržnice. Tržnice so raj tudi za vse ljubitelje sadja. Ko boste enkrat poskusili te njihove majhne banane, boste imeli doma precejšnje težave z uživanjem banan oz. karkoli že pač dobimo v trgovinah. Obvezno je potrebno poskusiti naravne sokove, ki jih pripravijo pred vami.
Kdor bi rad užival v lokalni hrani in se ob tem tudi prijetno ohladil, naj zavije v nakupovalna središča in se napoti v ‘food court‘. Še vedno poceni in večinoma okusno. V takšnih centrih se najde skoraj vsa svetovna hrana. Kdor ne zdrži brez šnicla ali stejka in hamburgerja, ga bo brez problema dobil.
Za vse malce avanturističnega duha pa je tako. Čim se boste potepali po manj turističnih lokacijah, več možnosti boste imeli za stik z domačini. Obstaja velika verjetnost, da vas bodo povabili, da se jim pridružite pri obedovanju. Tudi kakšnega takratkega znajo ponuditi. Takšne izkušnje so meni najljubše.
Če sem že prej omenil ženo, pa se spodobi da jo omenim spet. Neizmerno rada kuha, eksperimentira. Vedno, ko prinese obrok primerno navihana, vem, da bom pojedel nekaj česar še verjetno nisem. In ponavadi pospravim kar vse, dobro je, pa četudi so to debeli beli mastni črvi pomešani z rižem, jajci in zelenjavo 🙂 Bom še izkoristil priložnost in povabil vse, ki se ali pa se še boste potepali po severu Tajske na obisk. Če hočete poskusiti kaj novega, drugačnega ali pa bi se morda radi naučili pripraviti kakšno Tajsko jed tudi sami, je to pravi naslov.

Sebastjana in Buo najdete na sebandbuaworld.wordpress.com, kjer pišeta o tajskih dobrotah, objavljata lepe slike in predstavljata ostale lepote te države. Letos sta v bližini Lampanga (1 uro ven iz Chiang Maia) postavila bambusove hišice, kjer ju lahko tudi obiščete in doživite pristno tajsko izkušnjo (s slovenskimi podnapisi v obliki Sebastjana). Za informacije o ceni in razpoložljivosti pišite na: sebandbuaworld@gmail.com.


 Tajska hrana – kaj naročiti?

  • Pad thai: Verjetno najbolj znana tajska jed, ki jo sestavljajo rezanci, zelenjava in meso po želji, čez pa so potreseni arašidi in limeta. Noro okusna jed in še bolj noro poceni. Tam pri 35 bahtov se začnejo cene (37 bahtov je cca 1€), porcija pa je konkretna. Dobiti se ga da povsod, na severu, centralnem, vzhodnem in južnem delu. Okus se malenkost razlikuje, zato se splača poskusiti vse, jaz sem in mi ni žal ?
  • Tom Yam: Nekakšna kislo pekoča aromatična juha, navadno z rakci, ki ima na Tajskem podobno mesto kot pri nas goveja juha. V osnovni različici je zelo pekoča jed ampak za farange (tujce) jo znajo narediti prebavljivo tudi nam. Pri meni ima podoben božanski status kot Pad Thai.
  • Khao Soi: Je značilna jed pri nama na severu. Curry naredi te jajčne rezance s piščancem, kraljem živali – pujsom ali pa s škampi, prijetno pekoče.  Kar poskusite.
  • Sticky rice with mango: Je še ena izmed jedi brez katere ne morem. Po naše bi ga prevedli lepljivi riž z mangom. Preliv iz kokosovega mleka naredi to kombinacijo orgazmično slastno.
  • Ribe: Če se potepate po jugu države, kar se zagotovo boste, brez rib ne bo šlo. Ja, tudi če niste njihov ljubitelj, tako kot nisem bil jaz, jih boste jedli. Odlične so. Tajci so mojstri mešanja začimb in ostalih sestavin in to velja za vse jedi ne samo za ribe. V vsem življenju nisem pojedel toliko rib, kot pa sem jih zdaj tukaj v slabem letu.
  • Ulična hrana: Še ena stvar brez katere ne gre pa je street food – ulična hrana. Vrhunska je in poceni. Meni ena ljubših zadev so prašičja nabodala in sticky rice, vse skupaj pa prepojeno z omako, ki se je ne naveličaš. Nikdar. Vse to zapakirajo v majhno prozorno vrečko. Posrečeno. Drugače pa kar poskusite čimveč različnih jedi, če vam nekaj izgleda dobro, verjetno tudi je.
  • Pijača: Od pijače pa najraje posegam po sveže stisnjenih naravnih sokovin ter čajema Green Tea in Thai Tee. Naj vas ime Green Tea me zavede, prav nič ni podoben zelenemu čaju, kot ga poznamo v Sloveniji. Poskusite oba, prepričan sem, da mi boste hvaležni.

Zdaj pa je na vas, da se prepustite in spoznate kulinarične dobrote tudi sami v živo. Potovanje po Tajskem je tudi neke vrste kulinarično potovanje 🙂

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Jokali smo v Disneylandu

... se odločiš, da si boš nekaj dni dovolil živeti v pravljici in kar...

Kapsula hotel.

Klastrofobičnim je vstop verjetno prepovedan. Prav tako tistim, ki iščejo udobje petih zvezdic. In...

Meja Indija-Pakistan

"Wagah border, Wagah border, Wagah border," so naju v svoje prepaid prepolne rikše vabili mladi fantje. No,...

Košček strupene ribe fugu (Tokyo, Japonska)

Vsako leto jih nekaj umre. A, če ne boste segli po jetrih, ki so...

Zen tempelj. Hai! (2. del)

Zen veja budizma, ki si je na Japonsko nekoč davno tega svojo pot utrla s...

Zdravila.

Na potovanju, še posebej tako dolgem, je zdravje še kako pomembno. Pred odhodom sva...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime