Spet smo doma

Azija

“Vsi šrilanški nasmehi so sfejkani!”

Predvidevajte, da je vsak nasmeh in vsaka prijazna beseda zaigrana in vaše potovanje na Šrilanki bo veliko lažje.

Tako nekako se je glasilo mnenje ene izmed popotnic, ki je na spletnem portalu Tripadvisor zapisala svoje vtise o Šrilanki. Bojte se ljudi, bojte se vsake njihove zaigrane geste, bojte se vsakega povabila. Če vam kaj ne paše in ni po zahodnjaških vzorcih, imate vso pravico, da se razjezite in celo popizdite. Vi imate denar in denar je moč. Vi žvižgate in oni plešejo. Oni so tu zato, da vam strežejo. Vsak prijazen pozdrav, je fake. Šrilanka je fake. 

Se strinjate? Pojdite raje v Umag.

Ko sva tik preden sva zahajala vlak skočila še na super juice v najin priljubljen, od tsunamija podrt mali družinski lokalček,  je po prijateljskem poslavljanju Pero rekel: “Wait, wait. This is good for the train,” in nama narezal dva super sočna mangota in ju zapakiral v papirnate vrečke. “Here you go.” In ko sva že petič ali desetič prišla na tržnico, so nama dajali za poskušat sadje. In ko sva izkazala navdušenje nad morskimi dobrotami, nama je Raja podaril dve sveži tuni. In Bayba naju je s preprostim “Lunch have. Prawns have. Coconut have. Problem no have.” povabil k sebi domov na super okusno kosilo.

In kako bi zvenela ta zgodba iz ust tiste popotnice tam zgoraj?

“Se mi je mudilo na vlak in potem mi je ta Pero, ki res nima pojma o angleščini tja tiščal nek čisto razpacan mango. Pa kolk ga sploh stane ta mango? 50 rupij? A js pri njem jem že 10 dni, on da pa men en mango, al kaj? In potem sem ga mogla nosit s seboj še na vlaku in se mi je čist razpacal. Ogabno. Pa vedno, ko sem prišla na tržnico so mi težili z nekim lokalnim sadjem, pa sem mogla poskušat. Pa itak ni blo niti mal tok dobro, kot tisto iz Hoferja. Pa kr neke tune mi je dal ta Raja. Kot da nimamo tun že doma dovolj. Da o Baybi sploh ne govorim. Naj se najprej nauči angleško, potem pa, če me hoče, me lahko povabi na večerjo v kakšen lep in varen lokal, ne pa k njemu domov, kjer kurijo na drva pa še tekoče vode nimajo”

Tako nekako. Vsakomur svoje. Vsako novost pač človek doživi kot odsev svoje notranjosti, ali kot pravi najlepša Ithaca:

Laistrygonians and Cyclops,
wild Poseidon – you won’t encounter them
unless you bring them along inside your soul,
unless your soul sets them up in front of you.

Danes ponoči letiva v Indijo! Njamiiiii! 🙂

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Nekoga moraš imeti … ob sebi.

Vem, da je v osnovi že težko razumeti to, da bi se nekdo odločil...

Punca v Indiji.

Mic me je prosil, da napišem par besed o tem, kako se počutim kot...

Higienska prva pomoč za potovanje

Ah, vsi vemo, kako se bo to končalo. Medtem, ko Mic rabi le deodorant in njegovo...

Trpiva na Koh Lipe

Grozno je. Sedim na razmajanih desčicah najinega slamnatega bungalova. Vroče je in deodorant je...

The Beatles Ashram

Spomnim se trenutka, ko sem v živo zagledal Mona Liso. Bil sem eden izmed...

14 nasvetov za popotovanje po Floresu

Ker so spomini na tritedensko popotovanje po Floresu še zelo sveži, sva pripravila tale...

Utrinki

Komentarji

 1. Se popolnoma strinjam s zgoraj napisanim! Če potuješ kot vidva oz.če si backpcker, potuješ, da živiš, doživiš in se ne smeš obremnjevati, da te bo kdo okradel, da se boš nečesa, okužil, zbolel in prav tako vzameš v zakup, da te bo vsake toliko kdo tudi “nategnil”, ampak po teh nategih te ne peče rit 😉 It’s part of all the fun! Drugače tak trip sploh nima smisla. A ni res?
  Vama, vdim, uspeva odnesti maxxxx od vsakega kraja; se vidi pa nasmeških 😉
  Še vedno, pa po slovensko vsaj malo zavidam in vama privoščim obenem!
  UŽIVITA!

 2. Dragi Mic,
  Sri Lanka je raj na zemlji in najlepša, najbolj prijazna država, kar sva jih videla, z najboljšimi ljudmi, samo zaupat jim moraš…in res je eni bi morali ostat v Umagu 🙂
  Lepo potuj še naprej in pojej en kari v Indiji še za naju,
  Laura in Peter Apat

 3. Ta ženska nima pojma. Šri Lanka je ena najlepših in najprijaznejših dežel. Pogrešam jo, vama pa želim en kup prijetnih dogodivščin. Veselim se vajinega pisanja …
  Tanja

 4. Ojla…čeprav ste sedaj že na drugi destinaciji, vama spomine malce vračam na SriLanko….video, ki sta ga objavila je hudo dober (SriLanka 360)….mi lahko zaupas v katerem programčku sta ga obdelala, da sta ga potem objavila na netu (izrezi in lepljenje)….se mi zdi namreč ful hud, glede na to da sta na poti pa logistika kar oteškočena….predvedevam da sta snemala z GoPro kamero ?

  Hvala za odgovor in kar se da zanimivo popotovanje vama še želim…

 5. Marko, živjo! Hvala za tvoje sporočilo in lepe besede. Za obdelovanje video posnetkov uporabljam Premier Pro. Je morda malce bolj zahteven na prvi pogled, ampak osnovne funkcije, kot jih zahteva enostavna montaža, so super implementirane. Imava pa s seboj en laptop, tako da je zadeva še kar enostavna. 🙂 Kam gres na pot?

 6. Letos je na vrsti ravno SriLanka :))) …v preteklih letih bil na Tajskem in Filipinih vse povprek in pocez….cez par dni pa sledi premik se v ta del Azije 😉

  Hvala za odgovor in vse dobro na potovanju se naprej….pa naj cimdlje traja….LIVE IS A JOURNEY 🙂

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime