Spet smo doma

Bucketlist

5 razlogov zakaj v Yellowstone

Yellowstone je najstarejši in po mnenju mnogih popotnikov – najlepši nacionalni park na svetu. Celotni park leži na vulkanu premera 60 km, ki ga je razneslo pred približno 600.000 leti. Pokrajina, ki se je s tem ustvarila, je nezemeljsko lepe, divja, prvinska in zaščitena.

Foto in besedilo: Tina Pipan, www.potepanja.com

V Yellowstonu je najtanjša zemeljska skorja debela le 200 metrov, zato je to področje množica nenavadnih gejzirjev in vrelcev, ki jih je tu več, kot na vsem ostalem svetu skupaj. Če oziroma ko ga bo ponovno razneslo (statistično gledano čez približno 30.000 let), bo njegova moč ne samo uničila celotno Ameriko, temveč lahko tudi povzročila novo ledeno dobo.

Še en bizon

Najboljši čas za obisk Yellowstona je naše poletje, saj celotni park leži na nadmorski višini cca. 2000 metrov in so takrat temperature najprimernejše, čeprav je ponoči še vedno lahko zelo hladno. Ker ima park omejeno količino nastanitev in prav tako omejeno količino prostorov za kampiranje, je le te dobro rezervirati nekaj mesecev vnaprej – če želimo bivati znotraj parka in ne bankrotirati.

Raziskovanje Yellowstona poteka po urejenih cestah (glavna cesta ima obliko osmice)  in po poteh, ki se jih – zaradi množice divjih živali – splača upoštevati. Za raziskovanje Yellowstona dan ali dva preprosto nista dovolj, saj je park velik skoraj 9000 km2. Za resnično doživetje Yellowstona priporočamo vsaj 5-7 dnevno raziskovanje.

1. Gejzirji, vrelci in gejzirske doline …

… po katerih je Yellowstone tako poznan. Eden izmed najlepših gejzirjev je Grand prismatic spring, ki s svojo obliko sonca, kontrastom med barvami in igro svetlobe navdušuje popotnike in fotografe iz vseh koncev sveta. Poleg Grand prismatic spring so nas navdušili tudi West thumb gejzirji, ter Norris in Biscuit gejzirski dolini. Zelo poznan (in temu primerno oblegan) je gejzir Old Faithfull ali „Stari zvesti“ – katerega mogočen izbruh lahko opazujemo na približno 90 minut.

2. Množica divjih živali …

… ki jih v Yellowstonu srečujemo praktično na vsakem koraku: medvedi – tako črni medved, kot grizli, bizoni, jeleni, srne, kojoti, losi, volkovi, ptice … Potihem smo si želeli videti kakšnega medveda ali bizona. V slabem tednu pa smo videli na desetine bizonov, sedem medvedov in ogromno ostalih živali. Resnično nad vsemi pričakovanji.

3. Yellowstonski kanjon …

… po katerem teče reka Yellowstone, ki na svoji poti ustvarja številne slapove in dih jemajoče razglede. Ob kanjonu je speljanih lepo število poti, prav tako pa so lahko dostopne tudi številne razgledne točke za vse, ki nimajo časa za več raziskovanja.

4. Dolina Lamar …

… je pravi skriti biser parka in njenega obiska ne smete zamuditi. Dolina leži na skrajnem severozahodu parka in je znana po množici divjih živali, ki jih tu srečaš v svojem naravnem okolju.

Hayden valley

5. Mammoth hot springs …

… se nahajajo na severnem delu Yellowstonskega narodnega parka in so znani po prelepih belo – rdeče – rjavih naravnih terasah in vrelcih v njih, ki malo spominjajo na turške Pamukkale, le da so – preverjeno – veliko lepše.

Mammoth Hot Springs


Še več lepega te čaka v majskem Lepopisu!

Kako ga snameš v celoti? Preprosto. Izpolniš spodnji obrazec. Ne skrbi, ne bova ti pošiljala spama. Lahko si svoje ime in mail tudi izmisliš. Pa prijetno branje!

[ninja_forms_display_form id=10]

Lepopis je optimiziran za branje na tabličnih računalnik in tistih ta-velikih telefonih, za katere potrebujete orožni list. Seveda ga lahko berete tudi na računalniku in Kindlu. Je v formatu *.pdf in težek 8 MB.

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Jan Solo: 80 kilometrov kolesarskih užitkov, plaže in limone

Tropski otočki, peščene plaže, domače limone in lagodno kolesarjenje. Kako že gre pesem Domicelja?...

Potapljanje ob otoku Balicasag (Filipini)

Priložnosti za potapljanje na Filipinih je ogromno, a nama, kot neizkušenima podvodnima obiskovalcema, je...

Treking iz Hsipawa do Kyaukme (Myanmar/Burma)

Čeprav v Myanmar dere (dobesedno!) milijone turistov, se v tej zlati državi še vedno najdejo...

Animisti pripravljajo dež. (Myanmar trek, 1. del)

“Si za nekaj drugačnega?” sem jo vprašal, ko mi je ob zajtrku prisedla z...

Predlog potovanja: Divjina Kostarike.

Kostarika je majhna, a zelo raznolika država Srednje Amerike. Ponosna dežela nacionalnih parkov, pitne...

Jan Solo: FoodPornOka

Znamenitosti gredo skozi želodec Fukuoka. Mesto ob omembi katerega se skoraj vsak Slovenec namuzne. Prav...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime