Spet smo doma

Izbranih 5

Kako preživeti neskočne ure na letališču?

Po dolgem času sva se spet znašla na letališču. In ne za kratek čas. Na najini poti na Zanzibar sva namreč najprej v Milanu, nato pa še v Muskatu (Oman) preživela skupaj kar 14 ur. Je pa letališče kraj, kjer se prvič zares zaveš, da si na potovanju. Seveda pa ni nujno, da je posedanje po letališčih za popotnike najbolj prijazno, zato si lahko preberete teh 9+1 nasvetov, kako lažje preživeti čas do takrat, ko vas po zvočniku že panično pokličejo k vašim vratom. Ta na naaaa (vstavi glasbo iz grozljivk).

Steklenička za vodo. mene vedno najbokj skrbi žeja. Ko enkrat prideš do pregleda prtljage, s seboj ne smeš vzeti več kot 100 ml tekočine, v trgovinah (prostor po pregledu) pa je zelo draga. Midva vzameva s sabo plastično stekleničko, ki jo potem napolniva na WC-ju in jo polno tudi vzameva na letalo. Včasih so z vodo res škrti, na nizkocenovcih pa je sploh ne dobiš (lahko jo kupiš po žafranskih cenah, seveda).

Bližina vtičnic. Če bi rad imel dovolj baterije na telefonu ali pa si na prenosniku ogledal kakšen film, se vsedi blizu vtičnic. Včasih ima letališče polnilno postajo, pogosteje pa bo lov za vtičnicami prava letališčka avantura.

IMG_6674

Spanje. Če moraš preživeti na letališču dlje časa ali celo celo noč, si najdi miren kotiček, kjer ni direktnih luči. Lahko prespiš na tleh ali na več sedežih, vedno pa se nekje skrivajo res udobni sedeži, ki imajo podprte noge. Na nekaterih letališčih ne pustijo spanja in zna se zgoditi, da vas bodo prijazno zbudili. V teh primerih je najboljše, če se preventivno zavlečeš v kakšen skrit kot, kamor pogled varnostnika ne bo ušel že ob prvem pregledu.

Hrana in pijača. Sta seveda na letališčih vedno precenjeni. Fino je, da si nekaj malice prineseš s seboj in se tako izogneš plačevanju 7 eur za sendvič brez vsebine. Midva sva si tokrat prinesla še kopico kavic Black’n’Easy in prijaznega fanta za pultom sicer pregrešno dragega bara zaprosila za skoledici vroče vode. (p.s. Black’n’Easy ravno ta mesec prireja super nagradno igro, kjer lahko osvojiš med drugim tudi potovanje v Amsterdam. Se splača! Skoči na www.blackneasy.com)

IMG_9487

Samostojni check-in. Če imate možnost, se izognite dolgim vrstam za karte in se sami čekirajte. Za vas je nato je na voljo posebna vrsta za oddajo prtljage, kjer navadno ne čaka nihče.

Udobna oblačila. Na letališčih te ne čakajo udobni sedeži in na letalu je vedno premalo prostora. Daj, vsaj ti si naredi malce udobja in se obleci v res najbolj udobna oblačila, ki jih imaš. Pajkice, trenirka, obutev, ki se z lahkoto obuva in ne pozabi na plastenje oblačil. Temperature se nikjer ne menjava hitreje kot na letalu. Jaz imam vedno s sabo šal, ki me greje ob klimi in služi kot blazinana letalu. Mic pa nima boksarc. Pravi, da je tako svoboden kot ptica. 🙂

Odstrani vse kovinsko že prej. Da bo pregled manj stresen, na letalo ne nosi pasu, ure, kovancev in ključev. Če take stvari kljub vsemu nosiš s sabo, jih odstrani v pladenj že takoj na začetku pregleda.

Čim manj v ročno prtljago. Tako je najlažje potovati in se premikati iz letališča na letališče. Midva ponavadi vzameva šal, malico, Kindle in zobno krtačko. Po 10 urah letenja si res paše umit zobe. ☺

Kdaj stopiti v vrsto za letalo? Ljudem se navadno vklopi čredni nagon in se v vrsto postavijo takoj, ko jo vidijo. Potem pa je treba še čakati, da začnejo preverjati karte, da pride avtobus in da odprejo vrata letala. Midva sva ugotovila nekakšno pravilo. Če si na velikem letalu (večje letalske družbe), počakaj v čakalnici skoraj do zadnjega, ker ti ni treba stati v vrsti. Če pa je letalo majhno (oz. gre za nizkocenovce), se postavi v vrsto čim prej. Pri teh se namreč zna zgoditi, da zmanjka prostora za ročno prtljago in jo lahko celo pot dejansko držiš v naročju.

+ 1? Če se da, si po vsem tem čakanju na letališčih na letalu privošči kakšen deci rdečega vina ali požirek viskija. Ne moreš verjeti, ampak res dela čudeže. Verjetno zaradi redkejšega zraka? Aja, a ni redkejši zrak? Kaj pa bolj suh? Tudi ne? No, ne vem. Nekaj je prav gotovo v zraku! 🙂

IMG_9489

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Top 20 nasvetov za potovanje v Myanmar

Najinih 26 dni v Myanmaru se počasi izteka. Lažem. Se hitro izteka. Ker sva...

S trebuhom za … rebrcami?

Spomnim se sestanka. Nekaj let nazaj v enem izmed malce “višje pozicioniranih” lokalov v...

Istanbul za telebane.

Po 4 mesecih doma sva se ta vikend spet počutila kot popotnika. Rajsefiberja ni...

Enostaven spletni nakup kart za indijske vlake

Za tiste, ki potujete v Indijo in si želite izkusiti "zloglasne" indijske vlake, sva...

Na Tajsko ali Filipine?

Če bi moral poleg Šrilanke izpostaviti dve destinaciji, ki sta v zadnjih mesecih predvsem...

S čolnom po otočkih El Nida

Izjemno doživetje s čolničkom po okolici El Nida.

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime