Trenutno smo doma

Azija

Prva pomoč: Bagan (Myanmar – Burma)

Bagan velja za eno bolj posebnih mest v Aziji. S stotinami starodavnih templjev in prijaznih lokalcev vas bo to mesto popeljalo v nove dimenzije odkrivanja sveta.

V Bagan lahko pridete z avtobusom iz Yangona ali Pyaya (lokalni avtobus preko Magwe – ta del traja 4 ure in stane 7000 MMK) z navadnim avtobusom za 15.000 MMK (ni enako lokalni), VIP avtobusi stanejo od 18.500 MMK, vožnja pa traja 8 ur. Na avtobusu dobiš odejo in obrok, vendar vseeno ni preveč udobno. Iz Yangona vozijo avtobusi ob poznih popoldanskih urah in v Bagan pridejo okoli 3 h zjutraj. Tako se je težje pogajati za taksi (glej spodaj). Iz Mandalaya vozi turistični avtobus (2 na dan) in minibus (4 na dan) za 8500 MMK (okoli 5 ur).

Prišli boste na novo avtobusno postajo, ki je od mesta oddaljena 7 kilometrov. Če veste kam greste, lahko do mesta tudi hodite, lahko se peljete z lokalnim jeepom (1 $), najverjetneje pa boste prispeli sredi noči in tako vas bodo želeli peljati taksisti za precej veliko vsoto. Združite se z ostalimi potniki in si delite taksi ali pa barantajte (oddaljeno je slabih 10 min). Taksisti želijo za to pot imeti 12 $, vredna pa je mogoče 3 $. Baje se da tudi hoditi ob cesti in vas bo taksi pobral za smešno nizko ceno.

Iz Mandalaya lahko pridete v Bagan tudi z ladjo (8-9 ur za 40 $ + provizija 5 $ ali ultra počasna lokalna ladja 14-17 ur za 10 $). Hitrejša ladja je zaradi sušnega obdobja ukinjena aprila, maja in junija.

Vlada je mestu Bagan določila vstopnino 20 $/20 €/25.000 MMK (preračunajte kaj se vam najbolj splača, glede na tečaj). Če ste na avtobusu, se je tej vstopnini težko izogniti, ker ustavijo cel avtobus in poberejo denar. Baje se na letališču (delate se, da odhajate z letalom) ali če pridete z ladjo (ne zavijete na cesto, kjer je pisarna za plačevanje, ampak na drugo stran po majhnih stranskih uličicah), lahko ognete plačilu. Mogoče boste imeli srečo tudi, če sedite zadaj na lokalnem avtobusu.

Pozor: Če boste plačevali z dolarji, morajo ti biti novi in zelo ravni (nobenih prepogibov), drugače jih znajo zavrniti.

Kot pri večini mest v Myanmaru, je prenočišče najbolje rezervirati nekaj dni vnaprej. Midva sva spala v enem izmed guesthouseov (katerega ime sem žal pozabila) v predelu Nyaung-U (nekakšno predmestje Bagana, ampak zelo blizu templjev), plačala pa sva 15 $ za precej majhno sobico z skupno kopalnico (štrbunkec in tuš na polivanje) in zajtrkom. Privat sobe stanejo okrog 25-30 $.

V Baganu se je najlepše izgubljati med templji, saj zgleda kot da ste na drugem planetu. Za lažje premikanje lahko najamete kolo (2500 MMK) ali električni skuter (5000 MMK). Najdite svojo pagodo in iz nje opazujte sončni vzhod, posut z baloni na vroč zrak, in sončni zahod. Če imate kaj denarja odveč, lahko greste na vožnjo z balonom (okoli 350 €). Baje jih je treba rezervirati kar nekaj časa vnaprej. Lahko greste na vožnjo z ladjo po reki ali s kočijo med templji. Ne pozabite na obisk lokalnega marketa in thanakha muzeja.

V okolici je kar nekaj simpatičnih restavracij vseh možnih rangov, tako da ne boste lačni.


Azija zna biti glede hrane precej težavna in ker naš prebavni sistem pogosto ni vajen tamkajšnje hrane (in stopnje čistote), si lahko prihranite nekaj težav in s seboj vzamete probiotike WAYA LGG. Manj časa na wc-ju in več v akciji 🙂


Sorodni prispevki

Sorodne objave

Viza za Malezijo.

Malezija je ena izmed bolj razvitih držav v JV Aziji. Ima moderna mesta, udobne...

Kam? Hrvaška ali Tajska!

"Pa vidva, gresta kam?" "Sva razmišljala o Tajski, ampak nama letos ne bo zneslo." "Aja, časovno?" "Ne,...

Prva pomoč: Nong Khiaw (Laos)

Nong Khiaw je simpatična zaspana vasica ob reki in nudi čudovite razglede na gore,...

Prva pomoč: Camotes (Filipini)

Turistično zapostavljeni draguljčki Filipinov, štirje otočki Camotes, so pravi apaurin za popotnike. Bele plaže, turkizno...

Kako izbrati ashram v Indiji?

Ko sem tam nekje avgusta 2013 sedel v pisarni, skozi okno gledal Šmarno goro...

Fak, kok je lepo

V bistvu sem brez besed, tako lepo je. V najlepšem scenariju si nisem predstavljal,...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime