Spet smo doma

Azija

Kam? Hrvaška ali Tajska!

“Pa vidva, gresta kam?”
“Sva razmišljala o Tajski, ampak nama letos ne bo zneslo.”
“Aja, časovno?”
“Ne, ne finančno. Nimava zdaj denarja. Avto pa to, saj veš.”
“A potem bosta kar doma?”
“O ne, to pa ne. Greva na Hrvaško.”

Ko tole pišem, še ne vem, kakšen bo rezultat, ampak enkrat za vselej želim analizirati in primerjati konkretne stroške 3-tedenskega dopusta na Hrvaškem z dopustom na Tajskem. Za dve osebi. Torej prevoz, prenočišča, hrana pa tu in tam še kakšno pivo. Pri obeh destinacijah sem upošteval, da se na dopust odpravita v poletnih mesecih (junij, julij, avgust), da spita v cenovno ugodnih prenočiščih (kampe sem izločil) in da ne delate odvečnih premikov (ena lokacija). Na Hrvaško sem predvidel prevoz z avtom, na Tajsko z letalom tam pa z avtobusi in trajekti.

Najin vlog iz Koh Lipe, kjer je Katka praznovala rojstni dan!

[one_half]

Hrvaška

Plan poti: Ljubljana – Krk – Ljubljana

Potni stroški: 90 eur
Stroški nočitev: 20 x 40 eur = 800 eur

Stroški zajtrkov:
21 x 5 eur = 105 eur
Stroški kosil: 21 x 16 eur = 336 eur
Stroških večerij: 20 x 16 eur = 320 eur
Stroški dveh piv na dan: 20 x 5 eur = 100 eur

Dodatni stroški: 100 eur

Skupaj stroški za Hrvaško: 1856 eur

[/one_half]

[one_half_last]

Tajska

Plan poti: Let v Bangkok iz bližnjega letališča – otok Koh Phangan – Let iz Bangkoga na bližnje letališče

Potni stroški: 1100 eur (dve letalski karti Benetke – Bangkok in prevoz do letališča in nazaj)
Prevoz do Koh Phangana in nazaj: 80 eur
Stroški nočitev: 20 x 15 eur = 300 eur

Stroški zajtrkov:
21 x 4 eur = 84 eur
Stroški kosil: 21 x 8 eur = 168 eur
Stroških večerij: 20 x 7 eur = 140 eur
Stroški dveh piv na dan: 20 x 4 eur = 80 eur

Dodatni stroški: 100 eur

Skupaj stroški za Tajsko: 2052 eur

[/one_half_last]

Izračun je narejen ob upoštevanju realne porabe, torej v primeru, da ne zapravljaš niti preveč, niti premalo. Predvideval sem, da zajtrk na Hrvaškem kupita v trgovini, za kosilo in večerjo pa jesta zunaj. Na Tajskem sem predvideval, da bosta zajtrkovala na tržnici, kosilo in večerjo pa jedla v normalnih uličnih gostilnah. Predvideval sem, da na Tajskem najameta bungalov na plaži, na Hrvaškem pa spita v enem izmed apartmajev, ki jih lahko rezervirata preko spleta.

Med “Dodatne stroške” sem štel stroške, ki nastanejo nepričakovano. Recimo, ko spiješ eno pivo, pa ti zapaše še tretje.

Eden bolj variabilnih stroškov je letalska karta do Bangkoka, za katero sem v tem izračunu odštel 500 eur na osebo, a če bi vaše poletno tajsko dopustovanje načrtovali vsaj tri mesece v naprej, bi lahko ta strošek znižali vsaj za 100 eur na osebo.

Ampak ja. Končna ugotovitev je, da vaš tritedenski dopust na Tajskem pride dražje, kot tritedenski dopust na Hrvaškem. Pri odločitvi za slednjo boste namreč prihranili 196 eur.

Bi šel mogoče vseeno na Tajsko? Tukaj je nekaj najinih prispevkov, ki ti lahko pomagajo pri tvojem potovanju na Tajsko!

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Prva pomoč: Kathmandu (Nepal)

Kathmandu, če ga proučuješ od doma, izgleda veliko bolj zapleten, kot dejansko je. Vse,...

Od “Murder capital of the world” do doma

Nekje, enkrat v zadnjih dneh, ki smo jih prezivljali ob kokosih, valovih in dominah...

Čas za želve in peteline.

Sva na otoku Apo. Tako drobčkan ja, da ga stric Google ne prikazuje na...

Nič ni šlo po planu …

... in prav je tako! :) Najela sva motor in se za razliko od velikih...

Zanzibar – vreme.

Če iščete bele plaže in turkizno morje, potem hitro na Zanzibar. Ne bo vam...

Zakaj se spričkava.

Katka pravi, da sva s tem potovanjem izgubila eno leto dvorjenja. :) Preden sva...

Utrinki

Komentarji

 1. Kako sta pa potne stroške za hrvaško računala? Ker vidim, da sta popravila iz 130€ na 90€, ampak meni še pol tega ne pride Lj-Krk-Lj je 330km, kar je max 20Lgoriva, tako pride gorivo max 30€. Mostnina na Krk je 35 kun, kar je 5€, plača pa se samo v eno smer, sem kaj pozabil?

  Sicer celoten izračun je dokaj korekten, res pa je, da če se gremo budget varianto Hrvaške in vključimo kampe je dovolj že tisočak € za 20 dni, 2 osebi. Pa verjamem, da sem pri budget varjanti še pravi amater proti vama 🙂 in bi dalo te stroške še znižati…

  Pa nimam nič proti Tajski, grema verjetno s soprogo novembra tja za slab mesec (ali pa v indijo, mogoče celo na filipine).

 2. Alo alo! Ja, sva popravila na 90 eur. Računala sva, da avto uporablja tudi dol in računala, da narediš kakšen izlet in s tem prideš do cca 500 km. Poleg tega sva računala še mesečno vinjeto, ker ni nujno, da jo ima vsak, sploh tisti, ki so doma malce ven iz Ljubljane.

  Sploh ne favoriziram Tajske, da ne bo pomote. Me je pa zanimalo, kako bi zigledal budget, če se spravim na eno ali drugo destinacijo z nekim mid-low-range budgetom. Je pa vseeno res, da če bi zelo šparal na Tajskem ali pa zelo šparal na Hrvaškem, bi verjetno boljše prišel skozi na Tajskem. Kaj meniš?

 3. Aha takšen je bil izračun glede prevoza… ja precej logično, da se malo okoli zapelješ in da nismo vsi iz Lj in tudi vsi nimamo vinjete, . Ravno zato grema midva največkrat kar po navadni cesti, več vidiš, mogoče še malo skreneš s poti (v najinem primeru v BIH, kjer kjer se lepo naješ, tankaš 25% ceneje in nakupiš kake nujne in malo manj nujne zadeve – recimo cigareti 50% ceneje,…

  “Je pa vseeno res, da če bi zelo šparal na Tajskem ali pa zelo šparal na Hrvaškem, bi verjetno boljše prišel skozi na Tajskem. Kaj meniš?”

  Vsekakor je na Tajskem vse ceneje, od hrane do prenočišč, a do tja je potrebno priti. Hrvaška je po drugi strani pregovorno draga, a če se malo znajdeš, se da še vedno imeti res lepo za res relativno malo denarja. Recimo celoten dopust konec junija za 14 dni konec junija naju je stal na osebo enako kot pride samo karta do Indije. In to tista tapoceni za ~350€. Tako da, če že greš v Indijo, se res splača ostati dlje časa in res raziskati Azijo, pa kaj bi to vama razlagal 🙂 V tem primeru pa tudi budget varianta Hrvaške pri končnih stroških nima kaj za praskat…

 4. Hm … res bi bilo dobro naredit kakšen plan budget potovanja po Hrvaški. Priznam, da bi mi prišlo zelo prav, pa še naučil bi se marsikaj. A že obstaja kaj takšnega na spletu? Sicer pa se strinjam z vsem napisanim!

 5. Jz cisto razumem point tega posta. Se prevec jih poznam, ki ne grejo drugam kot na Hrvasko, ces da je predrago. Torej, ce gledamo s cenovnega vidika, ja, Hrvaska ni poceni. AMPAK, moram priznat, da je meni osebno kljub temu Hrvaska vseeno ena najljubsih destinacij.
  Potujem ze odkar vem zase (najprej s starsi prakticno od rojstva naprej) in kasneje sama in zdaj z najinim majhnim otrokom. Ceprav grem 1-3x letno na potovanja izven Evrope, grem poleti z najvecjim veseljem – ja, na Hrvasko! Sicer najraje na kak Dalmatinski otok (ki je bolj po mojem okusu kot npr Istra). Tam se zares spocijem, berem knjige v miru in med tem mi noben ne ponuja masaze al pa prodaja verizic, jem sveze ribe z zara in pijem Prosek na terasi ob soncnem zahodu.
  Ce ima npr druzina 2 otroka se tudi cenovno bolj splaca kot pa 4 letalske karte. Pa ce dovolj vnaprej rezerviras najdes celo hiso direkt na plazi z bazenom za 6-8 ljudi po super ceni! Vzamemo se babice in dedke in tete da mal pazijo na otroke 😉 😉 V avto nabases vse zivo od kolesa do rolerjev do 5 parov cevljev, ce jih ze hoces. To je za mene res DOPUST in ne potovanje. In to si pac privoscim 1x na leto, vsaj za 1 teden 😉
  Kakorkoli ze – vsak po svoje. Men je super, da jih vecina hodi samo na Hrvasko – je pa drugje po svetu vec prostora za vse nas, ki gremo tudi kam dlje 😉

 6. Lepo napisano. TUdi midva hodiva na Hrvaško, valda. Noro lepa je, ima vse, kar imajo največji. Bilo bi neumno ne obiskat takšnega bisera. Ampak greva pa tudi na Tajsko. Ta post ni bil namenjen temu, da se mora nekdo odločit, kam in potem hodit samo tja. Je napisan bolj v smeri tistih, ki rečejo “u, bemtiš, nimam keša za Tajsko, sam na Hrvaško pa grem!” 🙂

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime