Trenutno smo v Sloveniji

Azija

Prva pomoč: Amed (Bali).

Amed je majhna vasica na Baliju, znana predvsem po potapljanju in dolgi lepi črni plaži. Pogled na vulkan Agung je čudovit še posebej ob sončnem zahodu, tako da si rezervirajte ležalnik v enem izmed plažnih barov in s pivom v roki opazujte prelivajoče se barve na horizontu.

Kako priti v Amed?

Midva sva si zadala ultra roadtrip iz Ubuda z motorčkom. Tja sva šla preko hribov in sva se vozila 3 ure, da nama je skoraj odpadla rit. 🙂 Nazaj sva šla ob obali in je bilo precej krajše in bolj zanimivo, predvsem pa precej bolj toplo. Na poti nazaj lahko vidite precej lepih plaž in templjev.

Če se vam ne da voziti z motorjem, lahko uredite tja izlet z avtom (z voznikom ali brez) ali pa greste tja s skupnim prevozom s kombijem, ki ga lahko uredite v katerikoli agenciji (okrog 150.000 – 200.000 IDR), baje pa vozi tudi avtobus.

Kje najti hotel v Amedu?

Midva sva šla tja bolj na blef in ker je bila visoka sezona, hitri čolni do Gilijev pa so bili na pavzi zaradi veljih valov, je bil Amed precej poln. Na koncu sva bookirala nekaj preko Bookinga in dobila simpatično sobo v Pakels Bali Villas, en izmed cenejših guesthouseov je In Amed Homestay, kjer sva bila tudi eno noč.

Kje jesti v Amedu?

Povsod! Ob plaži je ogromno restavracij, ki nudijo dokaj poceni obroke, recimo za kos ribe na žaru s pečenim krompirčkom in zelenjavo cca 3,5 eur. Nama je bilo super v Wawa Wewe beach bar and restaurant in restavracije poleg Pakels Bali Villas. Za dobro kavo iz mašine pa lahko greste v The Cup Resto.

Kaj početi v Amedu?

  • poležavanje na plaži (ampak ne bit ražnjič, hudiča!)
  • opazovanje vulkana Agung, ki se ga zelo lepo vidi s plaže
  • snorklanje! za masko in plavutke sva dala 45.000 IDR (manj kot 3 eur) v eni izmed potapljaških trgovinic in šla snorklat na Jemeluk beach (na desni in levi strani), ki je imel precej živih koral in ribic, druga dva kraja sta tudi Japanese wreck in Lipah beach. Še en wreck lahko vidite na Tulamben beach, ampak se morate do tja peljati kakih 20 min z motorjem/avtom.
  • potepljanje je baje odlično in poceni, 50 eur za dva potopa, v nižji ceni je najbrž še nižje
  • Lampuyan tempelj: je oddaljen pol ure od Ameda in ha je priporočjivo obiskati zjutraj, ko še ni gruč ljudi. Kot v vse templje, je treba imeti pokrit kolena in ramena/dekolte. Za sarong se plača donacija 10.000 IDR.
  • Tirta Gangga Water palace: je čudovita palača, z veliko vodnimi površinami, kjer se lahko sprehajate in spočijete. Vstopnina je 50.000 IDR na osebo, za dodatnih 10.000 IDR se lahko kopate v bazenčkih.

 

Kako iti naprej?

Midva sva se vračala po obalni poti v Ubud in se ustavila v Candidasi in plaži, ki se ji reče Pasir Putih (ali bela plaža), ki se ponaša s turkizno barvo morja, ampak se je bilo na dan najinega obiska nemogoče kopati, ker so bili tako močni valovi.

Če niste z motorjem in bi šli radi naprej, se lahko zmenite za prevoz v katerikoli agenciji. Enako je , če želite iti na Gili otočke – od tukaj vozijo samo fast boati.

 

1 EUR = 16.000 IDR

Dobro jutro = slamat pagi
Dober dan = slamat sore
Dober večer = slamat malam
Hvala = terima kasi

 

 

katkoc
katkochttps://www.povsodjelepo.com
Hi. My name is Katja, I'm a pharmacist by profession but now I'm on a different journey. It's not that soul-searching-finding-yourself kinda thing. It's more about expanding horizons and thinking outside the box! Meeting new people and discovering different cultures gets me going. I'll also be on the lookout for medicinal plants and natural cosmetic ingredients as I've been working on this field past three years at the Faculty of Pharmacy. I love to read and never leave home without my Kindle. I'm learning to play ukulele and Mic is teaching me to play chess. Our goal is to learn as many new things as we can :) German is one of them. For the end I'll just leave you with this quote. ''Everyone you will ever meet knows something you don't.'' Bill Nye

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Poceni potovanje: Zanzibar (15 dni)

Zanzibar lahko doživiš na dva načina. Prvi in po večini tisti, ki ga izbere...

Megla, dež in Guinness.

"Imam dobro novico," nama je napisal kakšen teden nazaj. Kevin. Kolega popotnik iz Indonezije,...

Happy Holi!!!

Pa sva ga dočakala. Že nekje tam novembra sva celoten najin plan poskušala (ja,...

Še en dan pa bo “Happy Holi”

Jaipur sva zapustila tako hitro, da sem med triurno vožnjo z avtobusom proti Pusharju,...

Pok.

"Life begins at the end of your comfort zone ..." Bullshit. Sem precej daleč od...

Banda otočje pod morsko gladino

Maske na glavo, snorkel v usta in plavutke na noge. Dvakrat na dan!

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime