Prva pomoč: Pemba (Zanzibar)

Pemba je mlajša sramežljiva sestrica otoka Zanzibar (oz. uradno poimenovanega Unguja). Plaže sicer niso tako lep,e kot na njenem večjem bratu, vendar ljudje več kot nadomestijo s svojo prikupnostjo. V juniju tukaj drugih turistov ni bilo.

Obstajajo trajekti iz Stone Towna, fast boati iz Nungwija, ali letala iz Stone Towna (last minute celo za 40 $, poglejte na Coastal Aviations ali Es Salaam). V dobre pol ure boste z majhnim letalom za 16 ljudi prileteli na letališče na Pembi. Taksi do glavnega mesta Chake Chake stane 15.000 TSH, do Wete pa 50.000 TSH.

Chakk Chake: Prijaznomesto, ki pa ni nič posebnega. Midva sva spala v Pataya guesthouse, za 15.000 TSH (7 sur na sobo, brez zajtrka) in cel dan po malem iskala kakšno restavracijo. Zadovoljila sva se z božanskimi kruhki, ki jih prodajajo stari gospodje v velikih košarah, avokadom in paradižnikom.

Wete: To mestece ima celo tri hotele, od teh pa dejansko delujeta samo dva. Sharouk guesthouse je ‘updejtal’ svoje prostore in računa za dorm 25$/ osebo, za double room pa 60 $/sobo, zajtrk je vključen. Midva sva spala v lokalnem guestouse-u Bomani, za 20 $/sobo brez zajtrka. Soba velika, postelja neudobna, ljudje prijazni.

Šla sva na izlet do Misali otoka, ki je dobri dve uri oddaljen od Wete in ima baje enega boljših koralnih grebenov na tej obali Afrike. Snorklanje je bilo sicer dobro, vendar je bila vožnja nazaj toliko bolj mučna, da nisva sigurna, če je bilo vredno. Več lahko preberete tukaj.

V Wete sva ob lokalni kavici v majhnih skodelicah spoznala ogromno ljudi, ki ne glede na to kar pravijo na Zanzibarju, govorijo super angleško. Med njimi je bil tudi Hafiz Ali, ki naju je za nekaj denarja peljal do svetilnika, ruševin, Ngezi gozda, Wumawimbi plaže in nekaj vasic. Ali je mož lepega obraza in žametnega glasu, zato se je bilo prav prijetno pogovarjati z njim. 

Pozor: Wete živi do približno 14-15 h popoldan, potem pa zaradi molitev ugasne. Nakupe je najboljše opraviti dopoldne, družiti pa se okoli sončnega zahoda. Takrat se pojavijo prodajalci vročega svežega mleka, kave in ingverjevega čaja.

Še en ženski pozor: Pemba je še bolj muslimanska kot Zanzibar. Ljudje so zelo prijazni in vam bodo pomagali pri čemerkoli brez kakšne napitnine. Prav je, da ženske spoštujemo njihovo kulturo in zakrijemo ramena ter nosimo dolge hleče/krilo.

Vpiši svoj komentar ...

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published.