Spet smo doma

Bližnji Vzhod

Popotniška prva pomoč: Salalah (Oman).

Salalah je drugo največje mesto v Omanu in prestolnica juga Omana. Ima drugačno klimo kot Muscat (baje, da ravno obratno) in ga je dobro obiskati od junija-septembra, ko ga doleti monsun – temu se reče Kareef. V mesto pride dež in veliko vlage, ki povzroči, da rastline bujno rastejo in je zato to mesto celo zeleno. Midva sva bila v Salalahu januarja, ko je bilovse suho in oranžno, zato si je kar težko predstavljati, ko vse to oživi. Tudi Salalah je varno in čisto mesto.

Več o najinem potopisu po Omanu pa najdete v (prvem) prispevku – Pečena kamela, frizer in poceni avto, za bolj konkretne informacije o državi, pa si preberite prispevek Uvod v tvoje potovanje v Oman.

Kako priti v Salalah?

Najbrž boste v Salalah prišli z avtom iz Muscata (v tem primeru vam čestitava, da ste prepeljali to dolgo pot), v drugem primeru pa boste v Salalah prileteli iz Muscata ali pa izven države. Če pridete z letalom, morate vedeti, da je taksi do mesta 10-20x dražji kot so navadne cene (letališče je oddaljeno le 2 km), zato se je dobro za ceno pogajati. Ena vožnja po mestu skoraj kamorkoli naj bi stala 0,5 RO ali 1 eur.


Ne pozabite na zavarovanje – midva priporočava  NLB Vita! 🙂


Kje spati v Salalahu?

Midva sva pogledala cene na Bookingu in naletela na Today’s Furnished apartments za 20 eur na noč. Ko sva prišla tja, sva videla, da je to resnično CELO stanovanje! Z dvema kopalnicama in dvema spalnicama. Imela sva se tako fino, da sva podaljšala za 2 dni. 🙂

Kje jesti v Salalahu?

Tudi v Salalahu je veliko restavracij, ki pa obratujejo na bolj deljen obratovalni čas kot v Msucatu (kjer so odprte čez cel dan). Ugotovila sva, da je med 13h in 18h veliko restavracij zaprtih in zato so nama bili usojeni samo coffee shopi z manj izbire hrane. Podobno je bilo tudi po ostelem delu Omana. Kar potrkajte na vrata restavracije in vprašajte, če so odprti. Kot tudi v Muscatu, je najcenejša hrana indijska, arabska pa je malce držaja.

Kaj videti v Salalahu?

Če še niste prebrali prispevka o najemu avta v Omanu, najprej preberite to. Javnega prevoza tukaj ni.

Salalah je naju res presenetil s čudovitimi plažami. Bele peščene plaže, svetlo turkizno morje in kamele, ki se sprehajajo po plaži so tako čudovit pogled, da se ti zdi, da sanjaš! Potem pa iz vode zadaj skočijo še delfini in se je res treba uščipnit. 🙂

  • Sinkhole – je sicer zanimiv, ampak če vida ravno ne buta ob skale, ne boste videli nič. So pa skale kar lepe. 🙂
  • Mugsail plaža– dolga plaža, kjer lahko vidiš delfine. Je tako velika, d agužve niti pod ranzno ne bo, boste pa videli kakšnega turista.
  • Fazayah plaže (Fizayah) – so čudovite plaže in jih je več, zato se odpravite na raziskovanje! Pot do tja ni najlažja, zato si vzamite dovolj časa in vode ter hrane, ker na poti ni trgovine ali restavracij za kosilo.
  • Souq ali tržnica- simpatična tržnica, kjer prodajajo omanske tradicionalne kapice, kadila, magnetke in rute. Je pa tudi veliko frizerjev in brivcev, tako da se gredo možati popotniki lahko malce razvajat. Pazite, da prej dorečete ceno, da vas ne bodo zvabili v vse možne posege. 😉
  • Sumhuram staro mesto – je arheološko mesto, staro 4000 let. Vstopnina je 2 RO na avto. Včasih je delovalo kot najpomembnejše pristanišče v tem delu sveta, ker ima res strateško pozicijo. Lahkos esprehodite po ruševinah in z daljnogledom pogledate flamingote! To kar vidite spodaj je potok, ki se izliva v plažo – Khor Rori, ki ga lahko obiščete iz smeri Taqe (po neasfaltiranih cestah).

Kako naprej?

Če letite domov iz Muscata, se lahko zmenite, da avto pustite na letališču. Če pa greste nazaj v Muscat v azvtom, pa greste lahko domov po obalni poti ali po sredi države (avtocesti), ki je hiterejša od obeh poti.

1 eur = 0,47 OMR

Živjo! – Salam aleikum!

Hvala. – Šukran!

katkoc
katkochttps://www.povsodjelepo.com
Hi. My name is Katja, I'm a pharmacist by profession but now I'm on a different journey. It's not that soul-searching-finding-yourself kinda thing. It's more about expanding horizons and thinking outside the box! Meeting new people and discovering different cultures gets me going. I'll also be on the lookout for medicinal plants and natural cosmetic ingredients as I've been working on this field past three years at the Faculty of Pharmacy. I love to read and never leave home without my Kindle. I'm learning to play ukulele and Mic is teaching me to play chess. Our goal is to learn as many new things as we can :) German is one of them. For the end I'll just leave you with this quote. ''Everyone you will ever meet knows something you don't.'' Bill Nye

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Prva pomoč: Labuan Bajo, Flores (Indonezija)

Labuan Bajo, še nedavno majhna vas, se zadnja leta razvija v pravo turistično zatočišče...

Azijska negovalna kozmetika.

Mogoče sedaj že veste, da je kozmetika moja strast. Ne uporabljam sicer veliko izdelkov,...

Nepal … ali raje Leh?

Saj ne da bi se slepil z upanjem na to, da bova vseskozi obiskovala...

Prva pomoč: Boudha (Nepal)

Boudha ali Boudhanath je znana predvsem po vmogočni stupi (spada pod UNESCO) in po 30 samostanih...

Prva pomoč: Ruteng, Flores (Indonezija)

Ruteng je manjše mesto, znano po spiderweb rice fields, kjer so čudovita riževa polja...

Po 3300 kilometrih končno na cilju! (Oman, 13. dan)

Juhuhu! V 10 dneh sva prevozila 3300 kilometrov, 7-krat na rajskih kotičkih prespala v...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime