Trenutno smo v Chiang Maiu

Bližnji Vzhod

Popotniška prva pomoč: Muscat (Oman).

Najbrž vas Oman že vsaj malo mika, če ste prišli pogledat v tale prispevek. Iz prve roke vam povem, da je super država za raziskat in glavno mesto Muscat je sigurno točka, kjer boste vstopili. Muscat je izjemno varno in čisto mesto. Več o najinem potopisu po Omanu pa najdete v (prvem) prispevku – Pečena kamela, frizer in poceni avto, za bolj konkretne informacije o državi, pa si preberite prispevek Uvod v tvoje potovanje v Oman.

Kako priti v Muscat?

V Muscat boste prišli iz letališča in od tam boste šli v mesto ali z najetim avtom (ki vas bo čakal na letališču) – ta opcija je ponavadi precej draga, ali pa s taksijem, ki vam bo postavil zelo visoko ceno (okrog 9 OMR, kar je 18 eur). Baje naj bi se dalo zbarantati na 5 OMR (realna cena do Al Khuwerja je 3 OMR, do Matraha 5 OMR), ampak taksisti se veliko raje barantajo, če niso ob letališču. baje je fino iti do bližnje mošeje in vzeti taksi od tam, ampak midva sva ponoči želela čim prej priti v sobo.


Ne pozabite na zavarovanje – midva priporočava  NLB Vita! 🙂


Kje spati v Muscatu?

Midva sva najprej koristila AirBnb v Al Khuwair predelu (ki nama je bil zelo simpatičen – tudi plaže so precej blizu), veliko turistov pa stanuje v okolici Matrah tržnice. Centra praktično ni, zato je načeloma vseeno, kje ste.

Na koncu sva stanovala v Waves International hotel, za katerega sva plačala okrog 40 eur na noč, za zelo prostorno in čisto sobo za dva.

Kje jesti v Muscatu?

V Muscatu je restavracij res veliko, tako da lačni ne boste. Tista res poceni hrana (za 2-3 eur) je indijska. Pečene piščančke, currye in podobne specialitete lahko jeste za precej nizko ceno, medtem ko so arabske restavracije malce dražje (okrog 5 eur). Humus, falafel, kebabi, kamelje meso in ostalo meso na žaru se najdejo na meniju v takih restavracijah. Sveže sokove prodajajo praktično povsod, cena je 2 eur. Kavo je v Omanu res težko najti, čeprav jo lokalci radi pijejo – ne iščite je v coffee shopih, ker le-ti pomenijo restavracijo s sendviči in ostalo bolj hitro in cenejšo hrano. Čaj je zaradi indijskih in bangladeških priseljencev veliko bolj pogost – tisti z začimbami se imenuje karak tea.

Če vas zanimajo sladke zadeve, morate nujno iti na degustacijo omanske halve, ki ni niti malo podobna turški halvi! Najin kolega Nasser pravi, da je najboljša v Al Siwaniya Omani sweets. Midva sva si kupila eno z žafranom, medom in ostalimi začimbami.

Kaj videti v Muscatu?

Kot prvo naj vas opozorim, da je Muscat zelo razpotegnjeno mesto brez centra in da si je priporočljivo najeti avto za ogledovanje znamenitosti. Drugače boste veliko plačevali za taksije (želijo okrog 6 RO za 10 km). Glede najema avta si lahko preberete Micev prispevek o najemu avta v Omanu. Vikend je v Omanu v petek in soboto, petek pa je sploh dan, ko je večina znamenitosti zaprtih.

  • Sultan Qaboos Grand Mosque – čudovita mošeja, zgrajena v čast trenutnemu sultanu. Ob 11h se je že počasi terba spraviti ven, tako da se tja odpravite dovolj zgodaj (ob 8h se odpre). Obleči se je treba konzervativno in imeti zakrite roke do zapestij, noge do gležnjev, nobenega dekolteja in ženske morajo imeti zakrite lase (lahko prinesete svojo ruti, drugače je tam treba plačati za najem). Ob petkih je zaprto, ker je to pomemben dan za molitev.
  • Royal Opera House – vstopnina je 3 OMR. Opera je čudovita stavba, ki jo morate najprej videti od zunaj. Za ceno vstopnice dobite tudi voden ogled notranjosti. Kot zanimivost – Slovenec Aleš je booking manager v tej operi in je zaslužen, da tukaj pojejeo svetovni operni pevci.
  • Wadi Al Arbeieen – če imate že dovolj mesta, je baje lušten izlet iz Muscata. Vožnje do tja je okoli 2 uri.
  • Plaže – prav v mestu je lepa plaža Shatti Qurum beach, drugače pa se lahko zapeljete malce bolj juž o in obiščete Al Bustan beach, Qantab beach, Tiwi beach in praktično vse zalive, ki jih vidite.
  • Matrah Souq – največja tržnica v Muscatu, kjer prodajajo spominke, oblačila, kadila in hrano. Med 13 in 16 je market zaprt. Tukaj je cel pas ob obali lep za prehodit, zanimiva je tudi ribja tržnica.
  • Crowne plaza hotel – za razgled na celotno plažo ob Muscatu, ki je še posebej lep ob sončnem zahodu.
  • Marriot hotel – si greste lahko pogledat popolnoma zastonj in si vzamete še zastonj omansko kavo. 😀
  • Trdnjave si lahko ogledate, ampak jih boste v naslednjih mestih, kot je Nizwa, videli še ogromno.
  • Al Alam palace – sultanova palača, ki si jo lahko ogledate le od zunaj.
  • Muzejev je nekaj in so odprti do okoli 13h (ob petkih pa so zaprti), zato si jih splanirajte za zjutraj.

Kako naprej?

Najboljša pot je z avtom iti na potovanje proti jugu, ker javni prevozi skoraj da ne obstajajo. Iz Muscata lahko tudi letite v Salalah, mesto na jugu, in od tam nadaljujete pot.

Ko boste odhajali domov, se lahko z rent-a-car poslovalnico zmenite, da oddate avto na letališču in si prihranite nekaj skrbi in denarja.

 

1 eur = 0,47 OMR

Živjo! – Salam aleikum!

Hvala. – Šukran!

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Prva pomoč: Bagan (Myanmar – Burma)

Bagan velja za eno bolj posebnih mest v Aziji. S stotinami starodavnih templjev in...

Prva pomoč: Otok Hatta, Banda (Maluku, Indonezija)

Otok Hatta je eden izmed očarljivih otočkov Banda, ki nudi prvovrstno snorklanje. Tik ob...

Roadtrip (2. dan) – Mae Salong

Najin vegetarijanski roadtrip gre kot po maslu. Pristala sva namreč v mestu, ki očitno...

Prva pomoč: Koh Lipe (Tajska)

Koh Lipe je otok na jugu zahodne obale Tajske. Ima tako turkizno barvo morja, da...

Prva pomoč: Koh Lanta (Tajska)

Koh Lanta je otok na zahodni obali Tajske in je znan kot eden izmed...

Prva pomoč: Padangbai (Bali).

Padangbai je majhno piratsko mestece, ki samo po sebi ni nič posebnega, je pa...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime